Magia Sărbătorilor Crăciunului în Parohia Ortodoxă Română Bistrița Bârgăului 1
Cu generozitatea cu care ne-a obișnuit, consiliul parohial și credincioșii Bisericii Ortodoxe Române Bistrița Bârgăului 1 cu Hramul “Sfântul Nicolae”, păstorită de bunul și vrednicul părinte paroh Mărginean Ramiro Mircea, au pregătit și în acest an tradiționalele daruri de Crăciun pentru micuții cuminți, ascultători și de credință iubitori. Acestea le-au fost oferite în 21 decembrie 2023, în preajma solstițiului de iarnă, după oficierea sfintei liturghii, în prezența părinților, profesorilor și îndrumătorilor lor și a unui invitat de marcă, părintele sachelar Adrian Datu, preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Române cu Hramul “Sfântul Mucenic Dimitrie” din Șieu Sfântu. Micuții din clasa a III-a a cărei activitate e coordonată de Prof. Nicoleta Gâțan au prezentat cu o deosebită plăcere și talent Sceneta “Nașterea Pruncului Iisus” cu care au emoționat auditoriul.
Elevii din celelalte clase din învățământul primar de la această școală, respectiv din clasa pregătitoare a cărei activitate e coordonată de pPof. Adriana Dablea, clasa I a cărei a cărei activitate e coordonată de prof. Melania Rotariu, clasa a II-a a cărei a cărei activitate e coordonată de Prof. Irina Brici și clasa IV-a a cărei a cărei activitate e coordonată de Ppof. Paulina Datu, în cadrul Programului educațional Școala altfel și-au axat activitatea de pregătire și educație în aceste zile pe promovarea tradițiilor, costumului popular și valorilor spirituale specifice neamului nostru românesc. Toți au oferit părinților felicitări și mici daruri personalizate în care se regăsește și angajamentul lor de pregătire temeinică pentru a aduce bucurie și fericire familiilor, comunității și neamului nostru românesc.
A fost o acțiune de comuniune și socializare aducătoare de bucurie și fericire cu importante valențe în plan educativ și social. Micuții au în mentorii, dascălii și îndrumătorii lor modele strălucite de muncă și viață demne de urmat.
Ilustrativ în acest sens este cel oferit de Prof. Nicoleta Gâțan și familia sa, cunoscută și recunoscută pentru pasiunea și ardorarea cu care își onorează sarcinile profesionale. Dr. ing. Dan Gâțan, fiu al comunei, cunoscător a unor limbi străine de circulație internațională este specialist în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar de peste două decenii desfășoară o activitate asiduă pentru promovarea și dezvoltarea zonei montane, iar fiul lor Dan-Andrei Gâțan în urma promovării cu rezultate de excepție a examenului de capacitate, la 23.05.2023, a fost numit prin Decret prezidențial în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Activitatea exemplară pentru binele comun constituie de altfel o ptradiție în această familie.
Este vie în amintirea localnicilor activitatea prodigioasă desfășurată cu pasiune, pricepere și altruism de Teodor Gâțan (1908-1994), fiu al comunei, unchiul Dr. ing. Dan Gâțan, cercetător științific în Istoria Medicinei, fost combatant în calitate de ofițer în cea de-a doua mare conflagrație mondială a cărui suflet veghează și rezonează la fiecare realizare a descendenților consătenilor, conjudețenilor și conaționalilor săi. În anul 1938 acesta a publicat în Revista Arhiva Someșană nr. 23, paginile 469-475, Istoria Comunei Borgo-Bistrița a părintelui Vasile Pavel. Peste cinci decenii s-a preocupat să facă cunoscută activitatea desfășurată în domeniul ocrotirii sănătății în ultimii 700 de ani în această parte românească de țară. Printre lucrările elaborate s-au numărat: Istoricul sănătății în Bistrița-Năsăud de la Spitalul medieval la cel modern – contemporan (1291-1991); Istoricul spitalelor bistrițene (1848-1948), Serviciul sanitar al Districtului Autonom al Năsăudului ( 1861-1867). O parte a studiilor sale le-a publicat în Revista Clujul Medical a cărui redactor principal a fost vreme de șapte ani, care merită cunoscute numai la Bistrița Bârgăului, dar și de fiecare dintre noi. Dorim tuturor organizatori – participanți Crăciun fericit și un An Nou 2024 cu sănătate succes în toate, prosperitate și bucurii.
Citiţi şi:
- SĂPTĂMÂNA EDUCAŢIEI GLOBALE LA ŞCOALA DIN BISTRIŢA BÂRGĂULUI
- Întru mulţi şi binecuvântați ani ani părintelui Adrian Datu, preot paroh la Șieu Sfântu și Caila!
- Două Trofee, Miss şi Mister Folclor, pentru Bistriţa Bârgăului
- Mitropolitul Andrei a binecuvântat lucrările de renovare de la biserica din Caila și de la casa parohială din Șieu-Sfântu. Parohul Adrian Datu, hirotesit iconom stavrofor
- Mitropolitul Andrei, la botezul micuţului venit în familia preotului din Șieu-Sfântu. Sfinţirea Casei Parohiale. Părintele Adrian Datu, ridicat la rangul de sachelar
Adaugă comentariu nou