Mai multe „reci” decât „calde”
-
View the full image
foto
Nu pot plăti cofinanţarea la apă potabilă
Şi în comuna marelui Coşbuc s-au finalizat lucrările de introducere a magistralei de apă potabilă, o investiţie de peste un milion de euro, derulaţi prin CNI SA Bucureşti, executată de firma Serbis din Bistriţa. Toate bune şi frumoase, numai că administraţia comunei nu a putut asigura cofinanţarea lucrărilor, din lipsa de fonduri în bugetul local, cu această destinaţie.
Potrivit primarului Niculae Anghel, „Am încercat să contractăm un credit bancar, dar fiind neavantajos din cauza condiţiilor impuse de bancă am renunţat. Am cerut un sprijin guvernamental prin Consiliul Judeţean, de unde nu am primit răspuns. Dureros este că, la suma datorată (670.000 lei) se adaugă penalităţi de întârziere de 0,06 lei/zi”.
Au fost executate, conform proiectului tehnic, lucrări de reţea stradală pe un tronson de 9 kilometri, conductele de apă fiind alimentate din izvorul de pe Valea Hordoului. Bazinul de captare este amplasat în zona „Pe Poduri”, având o capacitate de 300 de metri cubi.
Nu-şi pot termina construcţia Primăriei
Lucrările la noua primărie, începute în vara anului 2008, sunt executate în proporţie de 70%, fiind întrerupte din lipsa finanţării, cu toate că inaugurarea era prevăzută în octombrie 2009.
Investiţia necesită peste 1,2 milioane lei pentru a putea fi finalizată. Potrivit primarului, s-au primit asigurări în urma vizitei prefectului Cristian Florian, că vor fi ajutaţi să rezolve neajunsul…
S.O.S. – Podul Tirolez din Coşbuc!
Şi, deoarece un necaz nu vine niciodată singur, iată că şi podul din centrul comunei, cunoscut sub denumirea de Podul Tirolez, deoarece arhivele spun că a fost construit în 1767 de ofiţerii habsburgi veniţi din Tirolul austriac, obiectiv declarat monument istoric, este în pericol, fiind şubrezit din cauza apelor învolburate.
Deoarece grinzile de susţinere a culeei (piciorul podului) s-au rupt, există pericolul ca podul acoperit de lângă DN 17C să se dărâme, în cazul unei viituri… Podul este unicat în zonă (au mai existat câte unul în Năsăud, peste Someş, şi la Nepos, dar au fost dărâmate) şi trebuie cu orice preţ salvat. Primarul comunei Coşbuc face un apel în acest sens pentru că această construcţie este şi un obiectiv turistic care nu trebuie să dispară din nepăsare…
Biserica, reabilitată la exterior
Biserica Ortodoxă din centrul comunei este în reabilitare, acum executându-se schimbarea învelitorii. Investiţia pentru reabilitarea exteriorului bisericii necesită 50.000 lei. A fost construită în 1901, resfinţită în 2001, când s-a sărbătorit centenarul ei, fiind păstorită de peste 20 de ani de părintele David Semerean.
De ce un „bloc” lângă Casa Memorială?!
Mai nou, cine a vizitat Casa Memorială „George Coşbuc” din localitatea cu acelaşi nume, a rămas neplăcut surprins, sunt sigură, să vadă că peste drum se ridică un colos care ar umbri monumentul cultural de mare importanţă turistică din judeţ şi ţară.
Acolo ar fi trebuit să fie amenajată o parcare sau un părculeţ cu flori, pentru ca vizitatorii să poată contempla la marele poet, casa acestuia să poată fi admirată în toată măreţia ei… Aude cineva?!?
Citiţi şi:
- O bijuterie din judeţ, unică în ţară, salvată de la prăbuşire! Alexandru Pugna aduce vestea cea bună
- În faţa Primăriei din Coşbuc- bustul lui Decebal
- Deputatul Suciu cere sprijinul Ministerului Culturii pentru podul acoperit de la Coşbuc
- De la Hordou, la Coşbuc, şi de-aici spre Europa
- În comuna Şieu Odorhei reţeaua de apă potabilă prinde contur
Adaugă comentariu nou