Mai sus de atât nu se poate…
Biserica Evanghelică. Joi, 7 iunie 2012, ora 12.00 . Liftul din turnul Bisericii Evanghelice, în sfârşit funcţional. Presă, reprezentanţi ai administraţiei locale, liceeni-voluntari. Se formează grupuri de câte cinci persoane. Se urcă. Se fac poze. Se admiră. Lumea e încântată.
Aleg un grup neutru. Nu-l cunosc din acel grup decât pe Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa. Din grupul de cinci mai fac parte o doamnă distinsă, cu origini săseşti şi un cuplu de vârsta a treia. Urcăm şi noi. Reacţii interioare. Eu fac poze. Mihai face poze. Ei, nu. Privesc şi vorbesc în şoaptă. Frumoasa doamnă cu origini săseşti e fericită. Şi-a îndeplinit un vis din copilărie. Părinţii ei au urcat în turn. La fel şi sora ei. A venit şi rândul ei acum. A meritat aşteptarea. Îmi spune că-şi va aduce şi fiicele din Austria, când se vor întoarce acasă.
La întoarcere, multă tăcere…şi câteva vorbe de final: ,,Acolo sus, suntem mult mai aproape de adevăr! Mult mai aproape de cer!”, spune domnul pe post de liftier.
,,La vârsta noastră suntem deja mult mai aproape de cer”, se aude vocea doamnei, în timp ce îşi ţinea soţul strâns de braţ.
,,Dar, sunteţi împreună. E mai greu când eşti singur”, răspunde frumoasa sască.
Eu nu zic nimic. Ce mai pot spune eu? Doar că văzută de sus (atât de sus!), Bistriţa e aşa…personală. Şi mai sus de atât nu se poate!
Pentru toţi doritorii, accesul va fi permis între orele 10.00-18.00, iar în primele zece zile intrarea va fi gratuită, singura condiţie fiind ca solicitanţii să aibă cel puţin 14 ani împliniţi.
Reamintim că autorităţile locale au plătit pentru achiziţionarea şi amplasarea liftului peste 70.000 de euro. Primarul Ovidiu Creţu a fost un aprig susţinător al ideii de amplasare a unui lift in turnul Bisericii Evanghelice, susţinând că astfel acesta va fi pus în valoare turistică, pentru a permite accesul vizitatorilor în incinta lui şi pe balconul exterior. Biserica Evanghelică din Bistriţa datează din secolul al XIV-lea, iar turnul, prin cei 75 de metri ai săi, este cel mai înalt turn de biserică din Transilvania.
Incendiul din iunie 2008 a distrus complet interiorul turnului, acoperişul, turlele, clopotele şi ceasurile, dar şi o treime din acoperişul navei bisericii, pagubele fiind estimate la circa un milion de euro. Cu ajutorul Asociaţiei saşilor transilvăneni din Germania, clopotele şi ceasurile au fost refăcute, iar Primăria Bistriţa a alocat fonduri pentru refacerea părţii superioare a turnului, inclusiv pentru restaurarea şi consolidarea balconului exterior.
Citiţi şi:
- Liftul din turnul Bisericii Evanghelice, în sfârşit funcţional
- Se fac ultimele reglaje. Liftul din turnul Bisericii Evanghelice- pe ultima sută de metri.
- Paznicul Turnului Bisericii Evaghelice comemorat printr-un concert de muzică medievală la 40 de metri înălțime
- Biserica Evanghelică, istoria “vie” din viaţa bistriţenilor
- Povestea “celui mai inalt Turn din burgurile transilvane” va fi interpretata la Serbarile Bistritei medievale de trupa sibiana de teatru TRIMBULINZII
Comentarii
Deschiderea pentru public a turnului Bisericii Evanghelice trprezinta un moment important in viata locuitorilor batranei urbe. Accesul cu liftul pana la balconul turnului situat la cca 45 m inaltime (inaltimea totala a turnului fiind de 75 m), reprezinta fara indoiala o atractie turistica, oferind o priveliste aparte asupra orasului si a imprejurimilor. Locul permite efectuarea unor fotografii si instantanee unice in orice anotimp al anului. Ramane insa o problema: pericolul caderii accidentale sau provocate de la o asemenea inaltime. In acest sens, montarea unor grilaje metalice inalte peste balustrada din piatra a balconului este o necesitate. Astfel de grilaje pot fi intalnite si la alte turnuri din lume deschise vizitatorilor. Forma si culoarea acestor grilaje poat fi alease astfel incat sa ramana cat mai discrete in raport cu masivitatea constructiei. De asemenea se vor lasa locuri sub forma unor mici ferestruici pentru obiectivul aparatului de fotografiat. Un exemplu de asemenea grilaje de protectie se afla si la diadema-balcon a Statuii Libertatii din New york.
Adaugă comentariu nou