Managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany: La mulți ani, tuturor asistenților medicali!

Anual, în data de 12 mai se serbează Ziua Internațională a Asistenților Medicali (International Nurses Day). Totodată, în aceeași zi s-a născut Florence Nightingale considerată fondatoarea și cea care a pus bazele asistenței medicale (12 mai este ziua ei de naștere). În prezent, asistentele medicale sunt recunoscute ca profesioniști calificați, dar nu a fost mereu așa.
La începutul secolului al XIX-lea, asistentele medicale nu aveau niciun fel de pregătire si nu erau plătite.
Asistenții medicali își pun amprenta pe viețile oamenilor din jurul lor in fiecare zi. Sunt cei care alină suferința pacienților și-și dăruiesc cu devotament și dăruire energia și timpul acestei nobile profesii.

***
Florence Nightingale s-a nascut la 12 mai 1820, Florenta, Italia. A fost asistenta medicala, statistician si reformator social si este considerata filozoful fundamental al asistentei medicale moderne.
Nightingale a ingrijit soldati britanici si aliati in Turcia, in timpul razboiului din Crimeea. Eforturile sale de a formaliza educatia medicala au determinat-o sa infiinteze prima scoala de asistente medicale la Spitalul St. Thomas din Londra, in 1860. A fost prima femeie care a primit Ordinul de Merit (1907).

Ellen Dougherty, din Noua Zeelanda, a fost prima asistenta medicala din lume care a fost inregistrata. A profesat in Noua Zeelanda, prima tara in care asistentele medicale au fost inscrise intr-o organizatie profesionala.
Ellen Dougherty a fost pregatita la Spitalul Wellington si a coordonat Spitalul Palmerston North.

Regina Maria (Maria de Edinburgh), nepoata reginei Victoria si a tarului Alexandru al II-lea, verisoara cu tarul Nicolae al II-lea, cu regele George al V-lea al Angliei si cu imparatul Wilhelm al II-lea al Germaniei, a fost o figura emblematica si in planul asistentei medicale.
Astfel, in timpul Primului Razboi Mondial, regina, aflata in exil la Iasi, se ocupa personal de ingrijirea ranitilor. A organizat si condus un important serviciu de asistenta medicala pentru soldati, a obtinut hrana, implicarea ei a ridicat moralul trupelor, motiv pentru care nu a ezitat sa mearga adesea pe front si a sprijinit populatia civila. Era supranumita ”Mama ranitilor”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5