Mârâiala fuduliei
Mai întâi, să lămurim aceste două cuvinte.
Primul, desigur, provine de la verbul „a mârâi”. E o manifestare proprie a câinilor, dar dicționarul acceptă a fi valabil și pentru bipezi, însemnând a protesta, a cârti.
„A fi fudul” înseamnă a fi mândru, îngâmfat, arogant. (Deci, nu mă refer la conotația „testicule la unele animale” – potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române.)
Rândurile de mai sus s-au vrut a fi un preambul.
În zilele acestea, s-au întâlnit la Cluj-Napoca lideri ai celor trei formațiuni maghiare politice din România, într-o dezbatere (zis) publică, după ce au semnat lunea trecută așa zisa rezoluție comună pentru autonomia unei zone, botezată de ei „Ținut secuiesc”. În centrul boscorodelilor s-a pus problema actuală a relațiilor româno-maghiare.
Așadar, e vorba de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, Partidul Popular Maghiar din Transilvania și Partidul Civic Maghiar. Trei determinative: „democrată”, „popular” și „civic”. Le consider semnificative pentru demagogia șefilor politici ai etniei maghiare împrăștiată în România (Adjectivul ultim nu e o exagerare, câtă vreme, iată, nu mai departe decât următoarea realitate: după Budapesta, numărul cel mai mare de unguri se află la… București; nu la Tg. Mureș, Oradea sau Cluj)).
La adunarea respectivă a fost prezent președintele comisiei de politică externă a parlamentului budapestan (Treaba e oablă, amestecul Ungariei în treburile interne ale țării noastre nu se mai face sub acoperire, ci pe față). La discuții au asistat fostul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, universitari clujeni, reprezentanți ai bisericilor maghiare și chiar portarul Ambasadei maghiare la București.
Îngâmfarea, obstinația nu cunosc politețea și protocolul, de aceea nu a fost invitat nici un reprezentant al vreunui partid sau entități românești, al vreunei instituții românești administrativ-culturale îndrituite a fi prezente.
Stră-strănepoții celor care au dat buzna în Europa cu carnea crudă, drept mâncare, ținută sub șaua cailor, au mârâit iritați de acea zicere a „fostului” Mihai Tudose: „Cine înalță steagul secuiesc va flutura alături de el”. Noi, românii, ne obișnuiserăm, condescendent, cu astfel de rostiri din bardă, care, la M.T. se voiau doar metafore glumețe și răstite. A fost o spusă, totuși, ambiguă dar, iată, riscantă, de vreme ce s-a umflat orezul la câțiva sensibili dansatori de ceardaș fățarnic. Zic așa, pentru că nu rețin ca vreunul dintre liderii mârâitori de acum să fi luat o atitudine dezaprobatoare, când un imbecil din Miercurea Ciuc a înscenat o spânzurare în piața localității a unei fantoșe, care-l închipuia pe eroul nostru național Avram Iancu. Nu. Iar acum, reuniții de la Cluj-Napoca făceau pe (țineți-vă bine, cât de european sună) ungurescul „felfuvalkodottsag”, adică o atitudine din familia ungurescului „gog” („o”, cu două accente ascuțite pe scăfârlie), adică… fudulie.
Închei translatând o zicere românească: Obraznicul nu-i fudul până nu-i obraznic destul.
Citiţi şi:
- Zilele filmului maghiar, la Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa
- Fuduleala care salvează supravieţuirea
- UDMR a oferit rechizite pentru 100 elevi
- Viorel Cotuţiu (PRU BN), despre rezoluţia partidelor maghiare din România: O provocare iresponsabilă la adresa poporului român
- 45 de elevi bistrițeni, admiși în alte județe! 26 au ales licee din județul Cluj
Comentarii
Salutări, Francisc Antal,
Stegar mândru, vertical.
La Bistrița, cu tot dragul,
Maghiarul înalță steagul!
Adaugă comentariu nou