Marius Vârtic, candidatul Partidului Național Țărănesc Maniu Mihalache pentru Primăria Bistrița, propune șase direcții de dezvoltare a municipiului
Marius Vârtic, director al Novarom Commercial din Bistrița, este candidatul Partidului Național Țărănesc Maniu Mihalache pentru Primăria Bistrița. De loc din Năsăud, dintr-o familie de tradiție din sânul PNȚCD, acesta își propune să reprezinte cât mai bine mediulș de afaceri bistrițean.
Iată viziunea sa despre Bistrița, prezentată în cadrul unei conferințe de presă!
Rolul Primăriei:
Mărimea unui oraș se reflectă direct în dezvoltarea acesuia. Cu cât un oraș este mai mare, capacitatea de dezvoltare crește exponential. Administratia unui astfel de oras,chiar daca nu este performanta, nu influenteaza decisiv dezvoltarea acesuia. Fortele urbanizarii, oamenii bine calificati, firmele competitive sau universitatiile genereaza natural ritmuri mari de dezvoltare, Bucurestiul fiind un astfel de exemplu.
Intr-un oras mic, cum este Bistrita, primaria joaca rolul principal. Cresterea economica si tendintele de dezvoltare se datoreaza in mare parte, strategiilor pe termen mediu si lung, aplicate de primarie. De exemplu,facilitatiile fiscale, o infrastructura adecvata si nu in ultimul rand, comunicarea eficienta, pot atrage capital economic, uman si bineinteles, financiar.
Repoziționarea economică la nivel regional:
Succesul Bistritei poate si trebuie sa fie consecinta politicilor aplicate de catre administratie si se regaseste in raspunsurile celor ce urmeaza:
1) cum traiesc oamenii,ce locuri de munca au si care este nivelul salarial
2) calitatea mediului,eficienta energetica,furnizarea de servicii
3) proiectele de urbanizare si infrastructura
4) fiscalitatea:modul in care primaria intelege sa aplice si sa gestioneze sistemul de impozite si taxe este esential pentru dezvoltare.Sistemul ar trebui sa fie o punte si nu o bariera in calea dezvoltarii.
Parteneriatele ce susțin dezvoltarea:
Rolul primariei este de a mobiliza resurse financiare si cunostiinte pentru investitii si proiecte de oras,atat din interiorul cat si din exteriorul acestuia. Activitatea primariei e decisiva,dar de una singura nu poate transforma rapid un oras,pentru ca acesta nu evolueaza singur,ci in relatie cu altele,intr-un sistem.
Guvernul joaca un rol esential,prin investitiile pe care le stabileste la nivel zonal (infrastructura de transport,cultura,sport,blocuri de locuinte prin ANL). Fara un nivel de incredere ridicat intre primarie si responsabilii guvernamentali se pot pierde oportunitati.
Relatia cu Consiliul Judetean trebuie gestionata la un nivel maxim, proiectele acestuia,din fonduri europene sau guvernamentale, avand capacitatea de a influenta direct realizarile locale.
Companiile din oras, scolile, mai recent universitatiile si societatea civila trebuie sa simta aliatul din primarie si nu contrariul. Crearea de locuri de munca este mai facila acolo unde functioneza parteneriate intre autoritati si firme,iar resursele umane nu sunt o problema unde exista parteneriate cu scoli si universitati.
Succesul la nivel de judet depinde de succesul Bistritei. O administratie inteligenta si corecta,nu isi permite sa piarda oportunitati ca urmare a guvernarii fragmentate sau necoordonarii intre mai multe administratii locale.
Direcții de dezvoltare:
- zona industrială
In urma cu 20 de ani, Bistrita inca reprezenta o forta in ce priveste industria prelucrarii metalelor,industria sticlei sau industria prelucrarii lemnului.Aceste domenii ofereau peste 10000 de locuri de munca,situatie in care aparitia Leoni in peisaj ar fii trebuit sa aduca avantaje Bistritei in comparatie cu celelalte orase ardelene.Din pacate,administratiile trecute au reusit contrariul.Revitalizarea zonei industriale poate reprezenta cotitura de care are nevoie intreaga zona,nu doar orasul.
2)soseaua de centura
Disputele legate de realizarea unei variante ocolitoare practice pentru traficul de tranzit sunt cunoscute de mai bine de 15 ani
3)stadionul municipal si zonele de agrement/spatii de joaca si reamenajarea raului Bistrita
Repunerea in circuitul urban al stadionului municipal,modernizarea acestuia si a tot ce inseamna spatii de relaxare si de joaca trebuie sa reprezinte proritate pe lista de necesitati.Terenurile neutilizate,aferente fostelor puncte termice sau care au avut alte destinatii,se pot reconverti inspre directii sportive.
4) racordarea la utilitati
Proiectele de dezvoltare urbana trebuie realizate dupa racordarea la utilitati a zonelor respective,momentan sunt zeci de strazi care nu beneficiaza de canalizare sau gaze naturale.
5)orasul universitar
Vom sustine dezvoltarea si cresterea calitatii invatamantului superior.De la un anumit nivel al economiei unui oras,o universitate puternica influenteaza major ritmul de dezvoltare.un sistem econimic performant are nevoie de manageri,de specialisti si de inovatori.Bistrita pierde astfel de oameni in favoarea Clujului, care ii atrage cu persperctiva unei vieti mai bune
6)relaxare fiscala
Este cunoscut faptul ca avem printre cele mai crescute rate a fiscalitatii din tara.Sistemul de impozitare este la limita maxima,avem cea mai scumpa companie de apa si cel mai defectuos si costisitor colector de deseuri.Taxele si impozitele reduse sunt inceputul pentru toate proiectele care ar duce la realizarea celor de mai sus,companii locale pentru deseuri si negociere reala cu cei de la Aquabis.Bineinteles, desisul din administratie,care se pare ca depaseste 1200 de angajati,ar trebui sa redea zonelor de productie cel putin jumatate din ei.
Citiţi şi:
- Îți dorești să afli care sunt secretele unui antreprenor de succes? Iată 5 lucruri de care poți ține cont!
- Leonardo Badea (BNR): Oportunități pentru reducerea decalajelor de dezvoltare industrială regională a României
- Ioan Gaftone: Strategia de dezvoltare a judeţului
- LEONI devine partener al ART TU, echipa de studenți care dezvoltă monoposturi electrice
- Premiul I pentru Primăria Romuli la Gala Fondurilor Structurale
Adaugă comentariu nou