Premiul I pentru Primăria Romuli la Gala Fondurilor Structurale
Bistriţa-Năsăud este unul dintre judeţele campioane în accesarea fondurilor europene, mai ales când vorbim de administraţiile locale. Nu există primărie care să nu fi derulat un astfel de proiect, fie că vorbim de Programul Naţional de Dezvoltare Locală, Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Sectorial Mediu etc.
Modele de succes sunt multe dintre ele. Premiat, într-o gală a succesului, este doar proiectul integrat implementat de Primăria comunei Romuli, prin Măsura 322 - Alimentarea cu apă, canalizare si staţie de epurare , renovare - modernizare Cămin Cultural, construire grădiniţă şi reabilitare drum - Uliţa Poposală în comuna Romuli.
Luni, la Bucureşti, a avut loc Gala Fondurilor Structurale, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Structural Consulting™ Group – www.fonduri-structurale.ro – www.proiecte-structurale.ro.
Secretarul comunei Romuli, Viorel Ivan, a fost cel care a primit distincţia în cadrul evenimentului la care au fost prezenți vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, comisarul european pentru Politici Regionale - Corina Crețu și șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România - Angela Filote.
Premiul I înseamnă, pe lângă recunoaşterea adusă unor oameni dedicaţi comunităţii şi unor proiecte frumoase, şi… o vizită de studiu la Bruxelles, beneficiarii fiind faţă în faţă cu finanţatorii proiectelor lor.
***
“…o poveste despre o comună din județul Bistrița- Năsăud care, dat fiind ritmul său de dezvoltare din ultimii ani, poate fi denumită Bavaria din nordul României.
Proiectul de modernizare a comunei a fost finanțat prin PNDR, Măsura 3.2.2 și a vizat racordarea şi alimentarea cu apă potabilă a aproximativ 80% din locuinţele din Romuli şi satul aparținător, Dealu Ştefăniţei (nr. total locuinţe 680), precum şi racordarea a 75% dintre acestea la reţeaua de canalizare. Valoarea totală a proiectului este de 2,97 mil. euro.
Romuli este prima comună din Transilvania care a obținut licența pentru servicii de apă și canalizare din mediul rural, aducând economii uriașe la bugetul local.
Este și prima comună care a construit o piscină ultramodernă pentru locuitorii săi. De menţionat este că atât stația de tratare a apei potabile, cât și staţia de epurare sunt complet automate şi autonome, fiind coordonate de un computer, nefiind nevoie de intervenţia umană.
Așadar, vă invităm să descoperiți o comunitate rurală din nordul României care trăiește la standarde europene!”, sunt doar câteva dintre motivele pentru care comuna Romuli a fost premiată, în cadrul secţiunii “Schuman-ul european în Poiana lui Iocan!” .
Din juriu au făcut parte Tiberiu Cazacioc, Bogdan Voicu şi Peter Hurley.
Romuli nu se mândreşte doar cu proiectul premiat, ci şi cu un centru de informare turistică, drumuri forestiere reabilitate, amenajarea unui parc, construirea infrastructurii de prevenire a inundaţiilor, dar şi cu proiectuil “Turist în Ţara Năsăudului”. Şi vine perioada 2014-2020.
***
“Succesul e... molipsitor! … şi, de aceea, el trebuie descoperit, împărtăşit, apreciat şi urmat. Apreciem succesul şi ne mândrim cu cei care l-au făcut posibil”, susţin organizatorii. În marea finală au intrat 101 proiecte, pe zece secţiuni – “Şcoala face omul OM”, „Cu impact INCLUS!”, „Administraţie user-friendly”, „Impact Macro la nivel Micro”, „Bucuroşi de oaspeţi!”, „Out of the (innovation) box”, „Verde la proiecte!”, „Infrastructura...pe catwalk!”, „Schuman-ul european în Poiana lui Iocan!” şi „Prâslea cel voinic în Ţara Finanţărilor”.
Premierea succesului nu ar fi posibilă făra Vilau Associates, RoRec - Asociaţia Româna pentru Reciclare, Firon Bar-Nir SCPA, Archidata, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, DC Communication, Asociaţia "Ivan Patzaichin - Mila 23", Revista Ştiinţa şi Tehnica şi TVR.
Citiţi şi:
- Patru primării din Bistriţa-Năsăud nu au depus niciun proiect de finanţare europeană
- Ioan Cămărăşan: Suntem pe drumul european
- Primarul Dumitru Buşcoiu din comuna Zagra: „Ne mobilizăm pentru absorbţia de fonduri europene şi finalizări de proiecte”
- Investiţiile, prioritate la Romuli. Primarul Ioan Moniţa: Peste 90% din populaţie, racordată la apă şi canalizare. Sper să găsim finanţare pentru reţeaua de gaz
- Lucrări de maximă importanţă pentru cetăţeni
Comentarii
ce frumos.... din pacate vedem doar partea plina a paharului.... vedem doar lucrurile bune dar deasemenea nu prea folositoare comunitatii....in Romuli sunt insa o gramada de probleme care dupa mine ar fi trebuit rezolvate inainte de a construi o piscina sau o sala de gimnastica :(
Adaugă comentariu nou