Medalion Eminescu la Cenaclul Coșbuc

            Casa de Cultură a Sindicatelor, Bistrița, Cenaclul George Coșbuc, revista Mișcarea literară și Palatul Copiilor Bistrița au organizat, în ultima joi din ianuarie, o manifestare culturală dedicată, în special, Poetului Mihai Eminescu. Mai întâi, gazdele și moderatorii evenimentului, Alexandru Câțcăuan, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, și Olimpiu Nușfelean, președintele Cenaclului George Coșbuc, i-au invitat pe membrii Cenaclului să inițieze un dialog, punând accentul pe nevoia de poezie. Astfel, au participat cu poeme eminesciene, creații proprii sau ale apropiaților, cât și cu opinii: Ionel Lupu, Niculae Vrăsmaș, Vasile Ciherean, Corneliu Florea, Valentin F. Radu, Gheorghe Mizgan, Radu Ivan, Menuț Maximinian, Virgil Rațiu. Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat și: Ioan Cioba, Mircea Măluț, Traian Parva Săsărman, Lucreția Bucur și alți iubitori de poezie.

            Elevi de la Palatul Copiilor – Ioana Bălan, Valentina Beudean, Matia Boca, Antonia și Antonius Chiciudean, Iulia Rebrean și Roxana Resvanță – și 3 prieteni de-ai lor, mai mici sau mai mari –  Andrei și Alexandra Moldovan,  Andrei Mic –  au susținut un moment liric din creația poetului Mihai Eminescu și din creația proprie. O parte dintre aceștia sunt proaspăt laureați ai Festivalului Național „Ocrotiți de Eminescu”, de la Blaj. Maria Matean a întregit atmosfera lirică prin interpretarea la chitară și vocal a unei poezii pe o linie melodică proprie.

            Scriitorul Virgil Rațiu a prezentat cartea „Viețuind printre dictaturile lumii”, semnată de Corneliu Florea, a 20-a carte a autorului apărută la Editura Aletheia, în 2019, ca pe un „volum complex”. La această lansare a fost prezentă și tehnoredactoarea cărții, Nicoleta Dohotari. Autorul a ținut publicului o conferință despre libertate, despre experiența celor 40 de ani canadieni, despre întoarcerea Acasă, despre călătorii, vorbindu-le, în special tinerilor, despre dârzenie, despre cum „să se ferească de ipocrizia și duplicitatea timpului”, de „romengleză” etc.

            S-a lansat și numărul 4/ 2019 al Revistei Mișcarea literară, cu un dosar de autor Nicolae Manolescu, despre care semnează articole: Constantin Cubleșan, Ovidiu Pecican, Olimpiu Nușfelean, Mircea Moț, Menuț Maximinian, dar și liceana Alexandra Mânzat, care debutează astfel cu critică literară. Dosarul mai conține două discursuri ale lui Nicolae Manolescu susținute la Biblioteca Județeană BN și câteva scrisori către criticul și istoricul literar, președintele Uniunii Scriitorilor din România.

            Directorul revistei, scriitorul Olimpiu Nușfelean, a prezentat redacția: Ioan Pintea – redactor șef, Virgil Rațiu – redactor șef adjunct, Vasile Vidican – redactor asociat; tehnoredactor: Adrian Năstase, marketing: Alexandru Câțcăuan, secretariat de redacție și corectură: Ionela-Silvia Nușfelean. De asemenea, a prezentat rubricile, colaboratorii apropiați. Alexandru Câțcăuan a rememorat demersurile întreprinse, alături de Ioan Pintea și Olimpiu Nușfelean, pentru a pune bazele acestei publicații, acum 18 ani. Revista poate fi lecturată și on line pe www.miscarealiterară.ro.

            Câteva ore bune de trăire frumoasă în numele Poeziei, sub gândul poetului care, în „Aducând cântări mulțime”, accentuează: „Da, la voi se-ndreaptă cartea-mi/ la voi inimi cu aripe”. Acest semn minunat a fost un „medalion liric” pe care l-aș purta zi de zi cu mândrie. A fost o plăcere să-l ascult pe Eminescu prin discipolii/ cititorii săi. Fără doar și poate, Poezia primenește sufletul și îl susține să se ridice deasupra zgurii cotidiene.

 

Ioana Nectaria Bălan, Jurnalism,

Palatul Copiilor Bistrița

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5