Menuţ Maximinian: Retrospectivă culturală
Anul 2021 şi-a adunat roadele lăsând loc Noului An 2022. Deşi am traversat o perioadă cu multe necunoscute, făcând un bilanţ, putem spune că, din punct de vedere cultural, am avut rezultate frumoase, atât în literatură, cât şi în muzică sau pictură. Judeţul Bistriţa-Năsăud a bifat câteva evenimente ce vor rămâne, cu siguranţă, în amintirea iubitorilor de cultură. A fost anul în care s-au marcat 25 de ani ai Societăţii de Concerte Bistriţa, instituţie manageriată de Gavril Ţărmure, care a adus în faţa publicului bistriţean atâtea clipe frumoase de cultură înaltă.
Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, manageriată de Ioan Pintea, ne-a prezentat, în cadrul evenimentului „Cartea, pâinea şi vinul”, un bilanţ al cărţilor editate, Casa Cărţii din Bistriţa aniversând şi 70 de ani, momentul fiind fructificat şi prin apariţia monografiei ce vorbeşte despre importanţa cărţii în cadrul acestei instituţii dată model la nivel naţional.
Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, manageriat de Alexandru Gavrilaş, a propus la rândul său momente în care istoria a prins viaţă, instituţia devenind, în ultimii ani, prin gama de oferte ce le propune, un adevărat pol de cultură, atrăgând atât turişti ce trec prin Bistriţa, dar şi copiii ce frecventează, în cadrul unor proiecte, Muzeul.
Pentru prima dată în ultimii ani, s-a luat atitudine împotriva kitsch-ului din muzica populară, Centrul Judeţean pentru Cultură, manageriat de Alexandru Pugna, spunând stop denigrării tradiţiilor.
La Palatul Culturii, managerul Gavril Ţărmure a adus, în acest an, concerte simfonice, amintind aici doar pe cel mai recent dedicat Anului Nou, în cadrul căruia a evoluat şi Ştefan Pop, Cetăţeanul de Onoare al Bistriţei, reîntors acasă.
La capitolul literatură, menţionăm Festivalul „Liviu Rebreanu New Colection”, iniţiat de Dan Coman şi, pentru prima dată, se conturează un proiect teatral cu regizorul Radu Afrim care a făcut deja preselecţie, urmând ca în curând să vedem o piesă pusă în scenă de el acasă.
Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud a conturat un proiect ce a prins aripi şi, cu siguranţă, va avea ecouri frumoase pentru că, pentru prima dată, am adunat la un loc gândurile despre locurile natale ale scriitorilor porniţi în lume din acest loc, astfel încât „Spiritul locului – Ţinutul Bistriţa-Năsăud prin ochii scriitorilor”, ce a văzut lumina tiparului la Şcoala Ardeleană, va fi o adevărată oglindă prin ochii înaintaşilor şi ai generaţiilor actuale despre ceea ce înseamnă acest loc pe care îl numim acasă.
Scriitorii bistriţeni au ţinut aproape şi de Uniunea Scriitorilor din România, având proiecte frumoase împreună cu Filiala Cluj, condusă de criticul Irina Petraş. Este de ajuns să menţionăm faptul că prin scrisul lor, bistriţenii au fost prezenţi în cele două antologii ale filialei - „Scriitorul şi lumea” şi „Autoportrete în oglindă” -, dar şi în cadrul proiectului „Locurile memoriei culturale” prin realizarea unui film în care bistriţenii vorbesc despre oraşul lor, disponibil pe canalul de youtube al filialei. Premiile obţinute în ţară şi străinătate de către colegii noştri stau şi ele mărturie asupra cărţilor bune ce s-au scris.
Fie ca anul 2022 să ne aducă sănătate, inspiraţie, putere de muncă pentru a ne putea bucura împreună de evenimente culturale de calitate şi de cărţi frumoase.
La mulţi ani tuturor celor care înfrumuseţează viaţa semenilor prin intermediul culturii!
Adaugă comentariu nou