Lecția de istorie

Mica Unire. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza

David Dorian

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv Bistrița,au organizat marți, 21 ianuarie 2020, de la ora 13.10, la Casa Memorială „Andrei Mureșanu”, filială a Bibliotecii Județene, o ineditălecție de istorie, sub genericul „Mica Unire. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza”. Elevii de la Liceul cu Program Sportiv Bistrița, clasa a IX-a E, însoțiți de prof. Simona Simioanca, au aflat, cu acest prilej,date legate de Casa copilăriei lui Andrei Mureșanu, prezentate de bibliotecara Angela Costin și de scriitorul David Dorian.

În continuare, prof. de istorie Simona Simioanca le-a vorbit elevilor, însoțindu-și expunerea cu imagini relevante, despre semnificația zilei de 24 ianuarie 1859,  despre contextul istoric al acelor vremuri.Așa cum se știe, Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Ziua Unirii Principatelor Românese înscrie ca o dată importantă în destinul țării noastre; ea trebuie cinstită și sărbătorită așa cum se cuvine.

 

Comentarii

22/01/20 13:57
Vizitator

De cativa ani, la Bistrita ziua de 24 Ianuarie se sarbatoreste in fata bisericii de la Coroana.
Si asta dupa ce in anul 2012 un primar incult a mutat bustul lui Cuza de la IJP in Piata Unirii din Bistrita, fara sa stie ca numele pietei respective se trage de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 si nu are nimic comun cu Unirea Principatelor sau "Mica Unire".
Confuzia din mintea primarului este reflectată tocmai de argumentatia sa cu ocazia mutării bustului lui Cuza de la IJP: ”Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat şi plătit această statuie. Statuia a fost amplasată în faţa Inspectoratului mai mult timp, pentru că Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Poliţiei moderne în România. Am adus-o în Piaţa Unirii nu cu referire la Unirea Principatelor Române, ci la Marea Unire. Aici, reprezentanţii Bistriţei la Unirea din 1 decembrie 1918 au primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara”.
Lipsa de logică a primarului este evidentă si ea ridică unele intrebări:
(1) Păi dacă Piata Unirii din Bistrita isi datorează numele Marii Uniri de la 1918, de ce ai mutat aici bustul lui Cuza- un simbol al „micii uniri” cu care nu are nici o legatură?
(2) De ce nu ai lăsat statuia la IJP care a comandat si plătit lucrarea si cu care asa cum singur ai spus are o legatură?
In plus bustul lui Cuza dezvelit in 2004 la IJP, avea intre altele si rolul de a pune in valoare sediul politiei, o cladire fara personalitate, care seamana cu un bloc de garsoniere construit in stil comunist.
Ba mai mult, a trecut centenarul Marii Uniri din 1918 si Primăria Bistrita nu a fost in stare să ridice in Piata Unirii un monument reprezentativ asa cum s-a angajat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5