Mihai Eminescu

În această iarnă, la Beclean, ca şi peste tot în ţară şi în unele locuri din lume, s-au sărbătorit, în special, de unităţile de învăţământ, 160 de ani de la naşterea poetului atât de drag inimii noastre, Mihai Eminescu. Mihai Eminescu face parte din însăşi fiinţa noastră, a fiecăruia dintre noi şi trăieşte prin noi şi prin cei ce ne vor urma în vecii vecilor. Un popor care l-a dat pe Mihai Eminescu este un popor plin de calităţi, plin de substanţă. N-ar trebui să uităm niciodată acest lucru. Îi suntem datori marelui poet în tot ceea ce facem. Ar trebui chemat, ar trebui invocat, să ne „judece” mereu, să ne analizeze, să ne arate care este drumul drept pe care să-l urmăm cu toţii.

Aducem în faţa dumneavoastră unele din activităţile organizate la Beclean, pentru că, întotdeauna, la Beclean „se întâmplă” ceva, de ziua poetului. Am fost foarte aproape de şcoală, de copii, de profesori, de toţi cei care vor „să ştie”, să afle.

Şcoala Generală „Liviu Rebreanu”, Catedra de limbă şi literatură română, Comisia metodică a învăţătorilor, au organizat vineri, 15 ianuarie 2010, la amiază, manifestarea intitulată „Chipul poetului – mărturisiri ale contemporanilor despre Mihai Eminescu”. Au coalizat elevii din cls. a VI-a B. Grupul vocal „Glasuri cristaline” al clasei a IV-a B, condus de inst. Liuţa Zăgreanu, a interpretat cântece pe versurile poetului. A fost prezentat volumul „Mihai Eminescu- opera poetică”, apărut la Editura „Semne” în anul 2007 şi coordonat de Alexandru Condeescu. Alăturăm momentul poetic „Freamăt de codru şi de iubire” organizat de prof. Alexandra Măierean cu elevii din cls. a VII-aA.

La bustul lui Mihai Eminescu din faţa Bibliotecii orăşeneşti Beclean aceiaşi elevi, însoţişi de prof. Liuţa şi Ion Radu Zăgreanu, au depus o jerbă de flori şi au interpretat cântece pe versuri de Mihai Eminescu încetăţenite în memoria colectivă şi emoţionante. Nu ne-am pierdut capacitatea de a simţi. Mai avem o speranţă. Oamenii mari din neamul nostru ne revitalizează.

La C.S.E.I. Beclean a avut loc acţiunea „Medalion Eminescu”, un simbol, o semnificaţie, o stare de spirit”, iar la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din oraşul nostru, în momente bine alese ale zilei de curs, li s-a amintit tuturor, prin evocări ale operei marelui poet că Mihai Eminescu a existat, că Mihai Eminescu este al nostru şi noi suntem ai lui asemenea spuselor lui Nichita Stănescu:

…ne-a adunat pe noi, ceilalţi,

în jurul verbului curat

rostit de el şi murmurat,

de noi, ai lui,

de el, al nostru”

Pe 15 ianuarie 2010, zi de vineri, unii dintre noi am fost fericiţi. Uneori, viaţa ne rezervă momente de adevărată simţire şi încântare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5