Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără: România este singura ţară unde au crescut efectivele de ovine

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, i-a felicitat sâmbătă, la Bistriţa, pe crescătorii de ovine prezenţi la cea de a XIV-a ediţie a “Târgul de ovine” organizat de Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Bistriţa-Năsăud, arătând că România este singura ţară din Europa unde efectivele au crescut. Oficialul guvernamental le-a cerut fermierilor să fie uniţi pentru a-şi promova interesele pe piaţă, nu neapărat pentru a „se opune ministrului sau ministerului”.

“Vreau să aduc public mulţumiri crescărilor de ovine din România pentru că, cu un efort extraordinar care le aparţine în cea mai mare parte, au reuşit să determine o creştere excelentă a acestui sector. De altfel suntem singura ţară din Europa la care au crescut efectivele de ovine şi acesta este un lucru foarte bun. Vreau să vă spun că anul acesta ovinele care intră în plată sunt de peste 800.000”, a precizat ministrul Valeriu Tabără, la deschiderea Târgului din Heindenfeld.

Potrivit acestuia, creşterea ovinelor este “o piaţă extraordinară pe care o avem şi care se preconiează a fi şi în 2012”. “Sectorul va fi şi trebuie să fie unul performant în România, să reafirme şi să contribuie practice la transformarea materiei prime în ceea ce înseamnă produse lactate şi produse de carne”, a mai spus Tabără, asigurându-I pe crescători de tot sprijinul necesar pentru “a avea un material genetic valoros, care poate fi important pe piaţa externă”.

“Împreună trebuie să contruim acele măsuri care să determine beneficiul pentru toţi cei care cresc şi, până la urmă, pentru cei care beneficiază de produsele ovine”, a menţionat ministrul Agriculturii.

Băla de Bistriţa, vedeta târgului

La această ediţia a târgului, coordonată de Ioan Câmpean – preşedintele Romovis şi al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine BN - au participat peste 20 de crescători din Bistriţa-Năsăud care şi-au adus cele mai frumoase exemplare din gospădării. “Băla de Bistriţa” a fost, cum era şi normal, vedetă.

Oile din subvarietatea „Băla de Bistriţa“ sunt crescute în judeţ de peste 25 de ani şi au fost obţinute din încrucişări succesive între ţurcana albă şi berbeci atent selecţionaţi aduşi din Satu Mare, dar care la origine sunt de pe lângă Sebeş. Meritul acestei subvarietăţi: faţă de ţurcana albă, care ajunge doar la 40-50 de kilograme, aceasta atinge 60-70 de kilograme, dă în jur de 80-100 de litri de lapte pe sezon faţă de 60-70 de litri, o oaie obişnuită, şi cam 4,5 kilograme de lână faţă de 2-2,5 ţurcana.

Subsecretarul de stat Kocsis Andrei – directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, Ioan Bogolin – ANSVSA, eurodeputatul Rareş Niculescu – prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, dar şi oficilaităţi judeţene – prefectul Cristian Florian, preşedintele CJ, Liviu Rusu, directori ai instituţiilor deconcentrate ale MADR au dat curs invitaţiei organizatorilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5