Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş: Impozite pentru multinaţionale, redevenţe mai mari pentru exploatarea resurselor României! Nu mai merge să avem 16.000 de şefi pe bani publici!

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că pachetul de măsuri fiscale şi de reducere a cheltuielilor publice ar trebui adoptat în luna septembrie, iar ulterior va fi făcută rectificarea bugetară. Potrivit acestuia, dacă aceste măsuri nu se aprobă, deficitul bugetar va ajunge în jur de 7% din PIB, iar „orice zi de amânare nu face bine pentru sănătatea financiară a României”.

„Măsurile acestea pe care acum le ia România, pentru ceea ce înseamnă măsurile fiscale şi cele de reducere a cheltuielilor publice au un obiectiv, acela de a evita riscul de suspendare a fondurilor europene. Domnul prim-ministru a spus că prima dată să discutăm cu Comisia Europeană, ca să nu luăm măsuri pe care ulterior Comisia le mai doreşte ajustate. Sunt trei mari categorii de măsuri: primul este cel legat de reforma sistemului fiscal, este trecut în PNRR. O parte din aceste măsuri este gândită şi are mare dreptate domnul preşedinte al CJ când a spus atenţie la corporaţiile multinaţionale. Aşa este. O să vedeţi în planul de măsuri fiscale că se regăseşte acest lucru şi este corect din punct de vedere al măsurilor pe care le propune Ministerul Finanţelor, dar Coaliţia este cea care le aprobă şi decide, nu MF. Al doilea lucru este cel legat de reducerea cheltuielilor, al treilea este cel de combatere a evaziunii fiscale. Să nu care cumva să creadă evazioniştii că mai au cale de scăpare. Vă spun de pe acum, cel puţin de zece ori va creşte nivelul amenzilor,  se va dubla cuantumul pedepselor pentru evaziunea fiscală. Veţi vedea un pachet de măsuri în combaterea evaziunii fiscale”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Ministrul Finanţelor a adăugat că un al patrulea set de măsuri vizează redevenţele. „Al patrulea lucru important este cel legat de exploatarea bogăţiilor solului şi subsolului, al patrimoniului României, a redevenţelor care vor fi reaşezate, fiind redevenţe care vor creşte şi de o mie de ori. E un lucru de bun simţ, sunt redevenţe rezultate din exploatarea resurselor minerale şi a hidrocarburilor. Nu este corect să aibă cifre de afaceri de ordinul miliardelor de lei cei care exploatează bogăţiile solului, profituri uriaşe şi redevenţele să fie infime, unele chiar batjocoritoare. Ca să nu spun ceea ce înseamnă terenul statului român: de pe 300 mii de hectare să încasezi la bugetul de stat 2,5 milioane lei. Este penibilul absurd. Vom avea parte de o reaşezare a redevenţelor, aşa cum este corect. Nu trebuie să exploatăm numai micii întreprinzători. Suntem în al 12-lea ceas în România în care ne îndreptăm spre micii întreprinzători şi cei care ţopăie pe partea aceasta de bogăţii ale subsolului, pieţele de monopol stau bine-merci neclintiţi, unii dintre ei de-a dreptul obraznici. Au pierderi fiscale la cifre de afaceri de peste 3 miliarde euro. La momentul potrivit voi face cunoscut opiniei publice ca să se înţeleagă că nu se mai poate continua aşa la nesfârşit”,a  menţionat ministrul Boloş.

În ceea ce priveşte impozitarea corporaţiilor, ministrul Finanţelor a precizat că „va fi o măsură corectă”, fără a explica efectiv ce înseamnă acest lucru.

În context, Marcel Boloş a spus că ANAF-ul va intra într-un proces de reorganizare profundă. „Ţineţi minte ce vă spun aici, la Beclean. Dacă scap viu, atunci veţi vedea aceste lucruri întâmplându-se, pentru că trebuie să intrăm într-o stare de normalitate în care accentul să-l punem pe investiţii şi pe ceea ce înseamnă adevărata dezvoltare a României. Dacă nu ajungem în starea de normalitate, este o chestiune de timp până intrăm în probleme mai mari decât cele din 2010.

         Eu spun că luna în care trebuie să se adopte aceste măsuri este luna septembrie. Dl. prim-ministru a avut o ideea foarte bună, aceea de a ne consulta cu Comisia Europeană. Trebuie să începem să avem o disciplină a banilor publici. Nu mai merge să avem 16.000 de şefi pe bani publici, nu este stat în lumea aceasta cu atâţia şefi pe banii oamenilor. Să lăsăm să decidă mai puţini şi mai cu chibzuinţă. În fiecare loc unde pui degetul este o instituţie a statului cu zece şefi şi personal de execuţie. E un moment de răscruce în care trebuie să mergem mai mult pe chibzuinţă şi pe foarte multe investiţii.

         E un pachet integrat care duce la 2% din PIB. Acest pachet de măsuri integrat cred eu că ar trebui să fie acceptat de către Comisie. Dacă ar fi fost după mine l-aş fi făcut mai dur, dar nu eu decid, Coaliţia are ultimul cuvânt. Nu este corect să fie directori de minister cu salariul mai mare decât Ministrul Finanţelor, este o chestiune de bun simţ. E normal să avem această ierarhizare financiară şi trebuie să le aducem în matca normalităţii. Nu este corect să avem şefi de instituţii publice care au salarii dublu decât primul-ministru. E o chestiune ce nu mai ţine de normalitate.

         Finanţarea cheltuielilor curente şi tot ce avem ca datorii a statului nu se pune problema sub nicio formă să nu avem bani. Problema e de unde avem aceşti bani, unii vin din venituri fiscale, alţii din împrumuturi pe care le facem. Aici trebuie să fim mai atenţi la proporţia dintre cele două categorii de bani.

Dacă aceste măsuri nu se aprobă, spun cu toate răspunderea, deficitul bugetar va ajunge în jur de 7% din PIB.

         Coaliţia trebuie să fie foarte pragmatică, să rezolve această problemă pe care o avem acum. Sunt convins că vor decide ceea ce este mai bine pentru România.

         Prin aceste măsuri pe care urmează să le adoptăm facem o temperare a deficitului şi chiar dacă vom ieşi cam şifonaţi la sfârşitul acestui an, anul viitor va arăta cu mult mai bine decât ce avem în prezent.

         Orice zi de amânare nu face bine pentru sănătatea financiară a României”, a mai declarat Marcel Boloş.

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5