Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog: Computer tomograf, RMN şi dispozitiv PAX pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa

         Ministrul Sănătăţii, prof. dr. Florian Bodog, a anunţat că în 15 septembrie a început procedura de evaluare a ofertelor transmise pentru contractul de furnizare de aparatură medicală – computer tomograf şi RMN – la spitalele judeţene care nu au încă această dotare. Acesta i-a cerut managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany, să amenajeze spaţiul în care acestea vor fi amplasate.

         „Pe data de 15 s-au deschis deja ofertele. Sunt în evaluare. În momentul de faţă o comisie de specialişti lucrează la evaluare. Procedura Băncii Mondiale este că după aceea se trimite raportul, de la care primim „no- objection”, după care se semnează contractul, asta cu condiţia să nu existe contestaţii (...). Eu aşa spun, cel mai devreme luna viitoare semnăm contractele pentru CT-uri şi RMN-uri. Pentru PAX-uri, s-a terminat evaluarea, cred că s-a şi adjudecat. Ce înseamnă PAX? PAX înseamnă un sistem care transmite imaginile. Să spunem că la spitalul din Bistriţa nu există un radiolog de gardă sau radiolog  care să interpreteze RMN-ul şi atunci noi am creionat nişte centre regionale care primesc informaţiile din sistemul de tele-medicină şi dau interpretarea. Bineînţeles, interpretarea scriptică şi pe buletin de analiză o dă specialistul în cursul dimineţii, însă noaptea sau în situaţii de urgenţă se va putea avea un diagnostic foarte rapid. Acest PAX este un dispozitiv care înmagazinează şi transmite aceste informaţii”, a explicat ministrul Florian Bodog.

         Ministrul Sănătăţii a ţinut să precizeze că echipamentele care vor fi achiziţionate vor fi de cea mai bună calitate. 

         În context, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a menţionat că parterul SJU Bistriţa va fi reorganizat în totalitate, pentru că urmează să fie implementate două proiecte foarte importante, „unul finanţat prin Programul Operaţional Regional, extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe, şi altul finanţat de către Guvernul României, prin Ministerul Sănătăţii, acela de instalare a două aparate performante, un computer tomograf şi un RMN”. Unitatea de Primiri Urgenţe va fi extinsă de la 300 mp la 1000 mp şi va fi reechipată cu aparatură de ultimă generaţie, cu fonduri europene.  

„Îmi doresc foarte mult ca parteneriatul pe care l-am început în urmă cu mai mulţi ani, de modernizare şi dezvoltare a spitalului, cu finanţare de la Consiliul Judeţean şi de la Guvernul României prin Ministerul Sănătăţii, să continue”, a mai spus preşedintele Emil Radu Moldovan.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5