Minuni la Colibiţa: Teren intabulat sub lac, acces interzis spre lac, şmecheri cu bărci pe lac!

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a anunţat că a avut o întâlnire la Instituţia Prefectului cu directorul Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, Cristian Ciulbea,  în vederea constituirii unei comisii mixte de lucru, în vederea repunerii în ordine a unor probleme ce trenează de ceva vreme la Colibiţa. Potrivit acestuia, există „n”-şpe mii de minuni care se întâmplă la Colibiţa, prin nerespectarea legii.  

„Vom trimite notificări şi avertismente tuturor celor care ocupă abuziv domeniul public, să şi le retragă. Vom ajunge cu Jandarmerie, Poliţie pe la toţi să-i anunţăm, în mod clar. I-am cerut domnului director ca acolo unde  permite, cei care dezvoltă turisimul să-şi poată monta un ponton sau altceva, în condiţiile legii şi respectării condiţiilor igienico-sanitare. Am înţeles că legislaţia apelor este una foarte dură şi că soluţiile sunt destul de greu de găsit”, a declarat preşedintele Moldovan.

         Acesta a menţionat că a văzut un ansamblu de cabane care au fost construite la Colibiţa, pe terenul aflat în proprietatea Apelor Române. „Am văzut nişte poze foarte interesante, în locuri mai ascunse, care nu se văd. Cât de lipsit de...,nu ştiu ce să zic, să te duci să construieşti pe terenul statului ansamblu rezidenţial. E din zona Banatului omul, se pare că românii sunt extrem de ingenioşi. Mă mir că nu şi-a făcut unul şi un zgârâie-nori. (...). Le-am spus partenerilor noştri de la ABA Someş-Tisa că în calitate de reprezentant al cetăţenilor nu voi face niciun rabat ca legea să fie pusă în aplicare”, a precizat şeful administraţiei judeţene.

Radu Moldovan a adăugat că i se pare corect ca oamenii să se poată bucura de lacul Colibiţa, iar cei care au afaceri în turism, autorizate, sau care urmează să şi le facă şi sunt riverani lacului, în mod corect, cu proiect avizat de ABA Someş Tisa să poată amplasa un ponton.

„O cerinţă de urgenţă şi pe care am spus-o şi domnului director este aceea de a găsi o soluţie cu un alt tip de pază, specializată, a lacului. Să analizezze, eventual cu Jandarmeria, anjgajată, care are alte atribuţii. Le cumpărăm barca necesară, prin ATOP, să patruleze şi băieţii ăia şmecheri cu motoarele, care sunt anunţaţi de fiecare dată când e controlul şi 4 ore e linişte şi apoi  bâzâie de trăsneşte, să înţeleagă că trebuie să şi le scoată din lac. Regulamentul este în fază de aprobare, am cerut din acest punct de vedere măsuri drastice, până la confiscarea ambarcaţiunii. E principala sursă de apă a judeţului Bistriţa-Năsăud şi trebuie să înţeleagă că nu doar nişte şmecheri trebuie să se bucure de acel lucru, ci toţi oamenii”, a mai spus preşedintele CJ BN.

Potrivit acestuia, Primăria Bistriţa Bârgăului lucrează la Planul Urbanistic General şi „se judecă cu tot felul de oameni pe acolo”. „Am înţeles că sunt 6-8 drumuri publice pe care unii s-au împroprietărit. Unii sunt intabulaţi 10 metri în lac, adică şi cu apă. „N”-şpe mii de minuni, dar le luăm dintr-o margine,  filă de filă. Eu sunt curios, cine a avut capacitatea în calitate de expert cadastral, cu OCPI, să întabuleze nu numai de la cota 850 încă vreo 50 metri de pământ pe care calci, şi câte 14-20 metri în lac? România ne oferă tot felul de surprize. Clar, nu luăm în calcul niciun fel de rabat de la abuzuri”, a completat el.

         Preşedintele Radu Moldovan a precizat că discuţiile sunt avansate cu ABA Someş- Tisa pentru concesionarea terenului din coada lacului. „Vrem să facem o chestie extraordinară, pentru toţi cetăţenii care vor să se bucure de acel loc şi nu au bani să se cazeze la pansiune, o zonă de campare civilizată, cu duşuri, grătare, servicii de alimentaţie publică. Arhitectul şef mi-a arătat nişte soluţii ingenioase, cu piscine care plutesc pe lac. Tehnica e foarte avansată şi sper ca anul acesta să finalizăm discuţiile şi negocierea. Am avut bugetaţi nişte bani de la începutul anului dar nu i-am putut folosi pentru că nu avem acest contract. Am luat decizia ca în toamna acestui an să facem un concurs de soluţii de proiecte pentru că sunt foarte mulţi proiectanţi tineri extrem de ingenioşi. În paralel, primarul de la Tiha Bârgăului lucrează la PUG şi PUZ şi ne pregătim să facem o staţiune de interes naţional Tihuţa-Colibiţa”, a mai menţionat acesta.

         Declaraţiile au fost făcute în contextul semnării contractelor de execuţie pentru Lotul 3 din DJ 172 D, de la Colibiţa la Bistriţa-Bârgăului-DN 17, dar şi a demersurilor făcute pentru a prinde în Master Plan un proiect de canalizare pentru Colibiţa.

              

 

 

Comentarii

28/07/17 09:02
Vizitator

Avertismentul a ajuns la scadenta. Jos gardurile de la Colibița, până în 25 iulie! In urma cu mai bine de o luna ,SGA (Sistemul de Gospodărire a Apelor) Bistrița-Năsăud a hotărât să ia măsuri ferme împotriva proprietarilor de teren care și-au extins gardurile până în lac, ilegal, fără a permite turiștilor accesul pe malul apei. Iata si textul comunicatului cu termenul de scadenta de intrare in legalitate pana la 25 iulie, 2017: „In urma controalelor efectuate de către personalul de specialitate din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud la persoanele riverane lacului de Acumulare Colibița s-a constatat faptul că acestea au efectuat construcţii (împrejmuiri ale suprafeţelor de teren) pe domeniul public al Statului Român. Lacul de Acumulare Colibița este administrat de către Administraţia Naţională «Apele Române» – Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa – Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud. În această perioadă, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a început notificarea proprietarilor care au încălcat prevederile legale, solicitând dezafectarea de pe domeniul public a tuturor împrejmuirilor existente până la data de 25 iulie 2017. După această dată, instituția noastră va demara o nouă serie de controale în zonă”.
Ramane se vazut cata fermitate vor manifesta autoritatile in aplicarea legii, avand in vedere ca multi au ingradit si ce nu-i a lor blocand astfel accesul la malul lacului. Dintre cele cinci drumuri de acces spre lac, doar unul mai este deschis.
Vezi: http://www.mesagerul.ro/2016/10/03/ziduri-de-beton-construite-pe-malul-l...

29/07/17 10:35
Cititor

Este adevarat ca proprietarii din zona, au ingradit toate drumurile de acces spre luciul de apa, pentru ca toti ga.o.zerii nostri, care au mers acolo, au aruncat tot felul de gunoaie si peturi peste tot si cand au pleacat de acolo, au lasat o adevarata "tarla" dupa ei .
Rugati-va lui Dumnezeu, sa nu se deschida ( fortzat ) aceste drumuri de acces, ca spatiile verzi si pe luciul de apa, veti vedea plutind in viitor numai resturi menajere , pungi de plasitc , hartii si peturi ...
Altceva ar fi, daca ar concesiona cineva sub paza, toate aceste "spatii verzi " si drumuri de acces, controlabil, cu inregistrarea pe baza de buletin de identitate al celor care intra acolo, caruia sa i se dea "un patratzel " de campare numerotata... si cand pleaca sa fie inspectat de sistemul de paza, altfel, va fi vai si amar de aceasta zona, care pana in prezent este totusi frumoasa si fara gunoaie .
Romanasii nostri n-au educatia si cultura necesara, pentru niste oameni educati si civilizati, sa inteleaga ca acolo trebuie sa mai marga si altii si el sa se poata reintoarce inapoi in ordine si curatenie desavarsita. Acest popor mocicos si mizerabil ( din care si eu fac parte cu toata rusinea mea ) , n-are loc decat undeva prin Africa, unde toti se c.a.ca pe dupa corturi si dorm cu vaca si porcu in casa .Pacat de scolile pe care si le-au facut ( majoritatea la pune x-ul ) ...
Trebuie gasita o solutie, dar nu lasat acces liber si necontrolat, in nici un caz .
Acolo, nu sunt amenajate wc-ee pentru cine viziteaza zona ( decat numai la localurile si restaurantele din zona unde nu te lasa daca nu esti consumator ) si cine are o problema trebuie sa "fuga dupa tufe" , prin gradinile oamenilor ... unde este plin de ra.hati peste tot, de sunt ingroziti toti proprietarii, care trebuie sa stea cu parii in mana ... sa si le pazeasca .
Parerea mea este ca suntem mult prea " salbatici " ( cu toate scolile noastre facute ...) sa fim lasati in mod liber acolo !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5