Mircea Taloș, președinte executiv PNȚ M-M: România sărbătorește Centenarul Suveranilor României Întregite
PNŢ M-M
PARTIDUL NAŢIONAL ŢĂRĂNESC MANIU-MIHALACHE
Motto: Regele Mihai, la aniversarea sa de 90 de ani : “Coroana regala nu este un simbol al trecutului , ci o reprezentare unica a independentei , suveranitatii si unitatii noastre . Coroana este reflectare a Statului , in continuitatea lui istorica , si a Natiunii , in definirea ei . Coroana a consolidat Romania prin loialitate , curaj , respect , seriozitate si modestie … Sta doar in puterea noastra sa facem Tara statornica , prospera si admirata in lume .Nu vad in Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri , ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri .
Asa sa ne ajute Dumnezeu ! “
Romania sarbatoreste Centenarul Suveranilor Romaniei Intregite
Implinirea , la 15 Octombie 2022 , a unui secol de la incoronarea intaiului Rege al Romaniei Mari , Ferdinand I Intregitorul si a reginei Maria , ne ofera ocazia sa reamintim contributia stralucita a inaintasilor nostri din Partidul National Roman din Transilvania , condus de Iuliu Maniu , la reintregirea din 1918 , a celor din Partidul National Taranesc , nascut prin unirea cu Partidul lui Ion Mihalache , la consolidarea democratiei in Romania interbelica si la rezistenta impotriva dictaturilor si ocupatiei ruso-comuniste.
In anul 2022 , la 100 de ani de la Incoronarea Suveranilor Romaniei Intregite , Partidul National Taranesc Maniu-Mihalache priveste cu speranta spre un viitor stralucit si continua lupta pentru reintregirea nationala . De asemenea , aduce un omagiu tuturor inaintasilo poporului roman , care s-au jertfit pentru patrie .
Centenarul Incoronarii Suveranilor Romane Intregite reprezinta momentul cand putem privi in urma noastra cu mandrie si demnitate . Dupa cum afirma insusi Regele Ferdinand I Intregitorul si a reginei Maria ca suverani ai tuturor romanilor , “Sangele varsat de vitejii nostri ostasi , este legatura cea mai sfanta si cea mai tare , care poate uni pe Suveran cu poporul sau iubit , cu care nu are decat un singur gand si tel “.
Nihil Sine Deo
Presedinte Executiv ,
Mircea Talos
Citiţi şi:
- Mircea Taloș, președinte executiv al Partidului Național Țărănesc Maniu-Mihalache, în urma fuzionării cu Partidul Corectei Guvernări
- Mircea Taloș: Votul pentru Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache este cel mai valoros și util pentru România! Votați poziția 9!
- Renașterea Partidului Național Țărănesc
- Rezoluția Congresului PNȚ Maniu-Mihalache
- Alegeri parlamentare: 117 candidați în Bistrița-Năsăud pentru un mandat la Senat sau Camera Deputaților
Comentarii
Proclamaţia dată la Alba Iulia cu prilejul Încoronării Suveranilor României Mari Regele Ferdinand si Regina Maria:
"Prin graţia lui Dumnezeu şi voinţa Naţională am moştenit Coroana României, după glorioasa domnie a Regelui Întemeietor. Suindu-mă pe Tron am rugat Cerul să dea rod muncei, ce, fără preget, eram hotărât să închin iubitei mele ţări, ca bun Român şi Rege. Pronia cerească a binecuvântat şi, prin bărbăţia poporului şi vitejia ostaşilor ne-a dat să lărgim hotarele Regatului şi să înfăptuim dorul de veacuri al Neamului nostru. Am venit astăzi cu Regina - care ne-a fost tovarăşă în credinţă neclintită la răstrişte şi la bucurie - ca printr-această sărbătoare să consacrăm în faţa Domnului şi a scumpului nostru Popor legătura ce ne uneşte dea-pururea cu dânsul. Punând pe Capul Meu, într-această străveche cetate a Daciei Romane, Coroana de oţel de la Plevna, pe care noi şi glorioase lupte au făcut-o pe veci Coroana României-Mari, Mă închin cu evlavie memoriei celor cari, în toate vremurile şi de pretutindeni, prin credinţa lor, prin munca şi prin jertfa lor, au asigurat unitatea naţională şi salut cu dragoste pe acei cari au proclamat-o într-un glas şi o simţire de la Tisa până la Nistru şi până la Mare (...). Acestei sfinte misiuni, în neclintită unire cu Poporul nostru, voiu închina toate puterile mele de om şi de Rege şi asupra ei chem, în această zi solemnă de înălţare sufletească, binecuvântarea celui A-Tot-Puternic."
(Alba-Iulia, 15 Octomvrie 1922 FERDINAND I.)
Dupa cum se stie, la Bistrita, în perioada interbelică, Piata Centrală se numea Piata „Regele Ferdinand” iar Bulevardul Republicii purta numele Bulevardul „Regina Maria” . De aceea, acum când se implinesc 100 de ani de la incoronarea suveranilor României Mari ar fi fost un bun prilej ca si la Bistrita să se revină la denumirile din perioada interbelică pentru bulevardul Republicii si pentru Piata Centrala .
De altfel, monarhistii bistriteni au propus in repetate rânduri, revenirea la denumirea interbelică a bulevardului Republicii si a Pietei Centrale, din păcate fără nici un rezultat până in prezent. (Vezi: https://timponline.ro/monarhistii-bistriteni-bd-republicii-sa-se-numeasc...)
Initiativa primarului Ioan Turc din 1 decembrie, 2021 pentru ca parcul municipal din Bistrita să poarte numele „Regele Mihai” este o măsură lăudabilă si necesară dar nu si suficientă pentru desprinderea de trecutul comunist al urbei.
Cu atât mai mult cu cât, imediat după instalarea comunismului in România, mai exact după proclamarea republicii din 30 decembrie 1947, Piaţa Regele Ferdinand a devenit Piaţa Stalin, ulterior fiind redenumită Piata Centrală iar Bulevardul Regina Maria a fost numit Bulevadul Republicii, denumire păstrată si astăzi, desi abdicara Regelui Mihai si proclamarea republicii din 30 decembrie 1947, s-a făcut sub amenintarea tancurilor sovietice.
Se invocă adesea cheltuielile legate de schimbarea actelor de identitate pe care trebuie să le suporte cetătenii care locuiesc pe străzile respective. Nimic mai fals, deoarece în cazul în care o stradă primeşte o nouă denumire, cetăţeanul nu plăteşte nimic atunci când vine să-şi preschimbe actele de identitate. Potrivit OUG 14/07/2005 şi a normelor metodologice, cheltuielile legate de schimbarea cărţii de identitate se suportă de către autorităţile locale, costurile ridicându-se la suma de 8 lei de persoana.
Este adevarat că firmele si institutiile trebuie să îşi schimbe si ele antetul pe toate documentele, iar oamenii trebuie să-şi schimbe pe lângă actul de identitate si paşapoartele , permisele de conducere auto, etc. Dar si aici se pot găsi solutii pe plan local.
Adadar, schimbarea denumirii pentru strazi, piete, parcuri, cartiere, etc. depinde doar de vointa administratiei locale. Aceasta operatiune fiind reglementată prin art.2, lit.(d) din Ordonanța Guvernului nr.63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, cu modificările și completările ulterioare, atribuirea sau schimbarea de denumiri, se face de către consiliile locale, prin hotărâre, pentru parcuri,piețe, oboare, cartiere, străzi, stații ale mijloacelor de transport în comun, precum și pentru obiective și instituții de interes local aflate în subordinea lor.
Adaugă comentariu nou