Mitropolitul Andrei a sfinţit Biserica din Rebra. Părintele Doru Plaian, hirotesit iconom stavrofor cu dreptul de a purta cruce. Primarul Ștefan Danci a primit Crucea Transilvană, managerul Ioan Scurtu - Ordinul Centenar Mihai Vodă

Sursa: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

În Duminica a treia din Postul Mare, a Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe din Rebra, județul Bistrița-Năsăud.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, apoi a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Bogdan Ivanov, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, preotul paroh, pr. Doru Leontin Plaian, alături de alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Credință mărturisitoare”, prin intermediul căruia a evidențiat importanța Crucii în opera de mântuire și datele de prăznuire ale acesteia.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.
La finalul slujbei, părintele paroh Doru Leontin Plaian a mulțumit Ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântarea credincioșilor din Rebra.
Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, ÎPS Părinte Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Doru Plaian, cu dreptul de a purta cruce pectorală. De asemenea, primarul comunei Rebra, Ștefan Danci, a primit „Crucea Transilvană”, cea mai mare distincție a mitropoliei Clujului, iar managerul Ioan Scurtu a primit Ordinul Centenar „Mihai Vodă”. Membrii comitetului și consiliului parohial au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.
La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale, județene și centrale, alături de numeroși localnici și tineri îmbrăcați în straie populare. Ministrul Apelor și Pădurilor,Ioan Denes, prefectul Ovidiu Frenț, vicepreședintele Consiliului Județean Vasile Puica, purtătorul de cuvânt al CJ, Bogdan Ivan au fost prezenţi la eveniment.
Biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost construită între anii 1901-1902. În ultimii ani, lăcașul de cult a trecut prin ample lucrări de renovare și consolidare.
Text și foto: Darius Echim

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5