Rebreni nemulțumiți de numirea noului preot, în audienţă la ÎPS Andrei. Mitropolia Clujului: Părintele Doru Plăian a obţinut media generală cea mai mare 9,74, iar contracandidatul a fost clasat pe locul 15. Nu putem să facem o nedreptate !

Un grup de credincioşi din comuna Rebra, nemulțumiți de rezultatul concursului pentru ocuparea postului de preot, organizat de Mitropolia Clujului, au fost prezenţi azi la Cluj-Napoca pentru a face presiuni spre anularea concursului și desemnarea pe post a unui preot din comuna Rebra.
Părintele Doru Plăian, care a slujit în parohia Sita, protopopiatul Beclean, a fost desemnat noul preot al parohiei Rebra din protopopiatul Năsăud. Examenul a avut loc la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Clujului sub președinția ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. S-au înscris 29 preoți și tineri teologi din Arhiepiscopia Clujului. Interviul a constat în susținerea a trei probe, predică, cateheză și întrebări din liturgică. Detalii despre concurs ne-a oferit consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Cristian Baciu: „ Din comisia prezidată de ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei au făcut parte părintele prof. Ioan Bizău, de la Facultatea de Teologie şi părintele director Liviu Vidican Manci, de la Seminar. În urma pensionării părintelui Nedelea Teodor, începând cu 1 septembrie postul de la Rebra a devenit vacant. Numărul mare de candidaţi ce s-au înscris ne dovedeşte nu doar transparenţa examenelor noastre, ci şi încrederea candidaţilor că procedura de ocupare a posturilor vacante este corectă, în conformitate cu legislaţia Bisericii. Conform Statutului Bisericii Ortodoxe Române, la articolul 123 se menţionează că preoţii sunt numiţi în parohii de Mitropolit sau Episcop. Fiind vorba de probe orale acestea s-au susţinut în prezenţa a 10 contracandidaţi, în 3 serii. După examen a fost declarat admis părintele Doru Plăian, care a obţinut media generală de concurs cea mai mare 9,74, el având opţiunea de a alege Parohia Rebra, deşi mai erau parohiile Teaca, Dumbrăviţa şi Gilău III. Noi avem un număr de aproximativ 700 de preoţi şi pentru fiecare ne dorim să aibă un statut cât mai potrivit pentru misiunea de preot şi după efectuarea unui stagiu într-o parohie mai izolată, preoţii se pregătesc pentru un examen prin care să aibă acces la o parohie mai bine situată. Îndemnul primit de la Mitropolitul Andrei a fost de a se implica în dinamizarea pastorală, de a spori activitatea socială, filantropică, culturală şi patrimonială în noua parohie. Ne punem înceredea că tânărul preot Plăian Doru este preotul potrivit pentru Parohia Rebra, unde avem oameni cu frică de Dumnezeu, cu evlavie şi credinţă, mai ales că pe teritoriul localităţii se află şi Mănăstirea Rebra. La Centrul Eparhial Cluj s-au prezentat 5 credincioşi din Rebra care au fost în audienţă la Mitropolitul Andrei, exprimându-şi dorinţa de a fi numit pe post un preot originar din Rebra. Dânsul a primit binecuvântarea de a participa la examen, însă, din păcate, a fost clasat pe locul 15 dintre 29 de candidaţi. Prin urmare, cu toată bunăvoinţa şi deschiderea privind dorinţa dânşilor nu avem cum să facem o nedreptate, să nu fie admis candidatul cel mai bun. La fel ca dânşii ne dorim să fie cel mai bun dintre preoţi care să îşi ia în serios misiunea la Rebra şi avem convingerea despre candidatul care a fost admis că va fi preotul potrivit pentru comunitate ”.

Credincioşii care îl susțin pe preotul Cristian de loc din comuna Rebra, care profesează la Strehaia - Mehedinți sunt hotărâți să organizeze un protest de amploare astfel încât reprezentanții Mitropoliei Clujului să revină asupra deciziei și chiar să anuleze examenul. Conform Statutului BOR rezultatul concursului trebuie contestat, însă, de către candidatul nemulțumit.
La rândul lor, credincioşii parohiei Sita din protopopiatul Beclean regretă plecarea preotului din mijlocul lor, unul dintre cei mai buni preoţi din generaţia tânără, după cum spune părintele protopop Doru Zimveliu. De curând, cei din Sita s-au bucurat de prezenţa în mijlocul lor a ÎPS Părinte Andrei, care a binecuvântat noul Altar de vară construit în vecinătatea bisericii şi a săvârşit apoi Sf. Liturghie, alături de un sobor de 15 preoţi. La final, Mitropolitul Clujului i-a acordat pr. paroh Doru Plăian, brâul roşu, specific rangului preoţesc de iconom. În şirul evenimentelor de la Sita, a avut loc şi sfinţirea monumentului ridicat în faţa bisericii, în cinstea eroilor din sat, căzuţi în cele două Războaie Mondiale.
.................................
Citiți ediția print !

Comentarii

03/09/14 20:55
Ioan Neamtiu

Am participat şi eu la acest "interviu" la care m-am clasat pe locul 9 fiind drastic depunctat în raport cu prestaţia avută şi vis-a-vis de cea a contracandidaţilor, inclusiv a celor care au reuşit. Sens în care am trimis un e-mail la Sfânta Mitropolie, la care evident nu (mă) aştept la un răspuns. Cred că este interesant să-l copiez aici:
IPS Părinte Mitropolit,
PC Voastre,
Domniile voastre,
Am participat la interviul pentru ocuparea unor parohii, în ziua de marţi 2 septembrie a. c.
Dintru început vreau să mulţumesc pentru acceptarea la acest interviu, deoarece eu nu sunt din Sfânta Arhiepiscopie a Clujului plus faptul că de 12 ani nu mai sunt în parohie. Deci pentru acest lucru mulţumesc.
Iarăşi fac precizarea că eram conştient că nu am şanse foarte mari să reuşesc, lucru pe care l-am menţionat şi în raportul de activitate, parte finală.
Rezultatul l-am primit cu smerenie şi felicit câştigătorii şi sunt convins că Bunul Dumnezeu a ajutat Comisia să discearnă şi să cearnă pe cei mai buni spre binele Bisericii.
În ce mă priveşte consider că am fost evaluat (sau mai bine zis sub-evaluat) într-o manieră neconformă cu stare de fapt de la interviu, şi afirm cu tărie acest lucru chiar şi dacă Onorata Comisie a fost prezidată de ÎPS Mitropolit Andrei - a cărui capacitate de a "citi" oamenii nu poate fi contestată.
Şi acum, argumente (pur-subiective):
(1) Mă întreb (retoric!) cum au obţinut unii candidaţi, care au fost cu mine în serie, note mai mari (decât mine), de exemplu la predică, care s-au bâlbâit, au pierdut şirul ideilor, nu puteai pricepe despre ce vorbesc etc., ca să nu mai vorbim de dezacorduri şi altele? (Un exemplu concret - însă nu dau nume -: un domn care a răspuns înaintea mea, care s-a bâlbâit, a citit de pe foi cu întreruperi, a fost corectat de mai multe ori, şi-a perdut şirul ideilor etc ia peste 9 la toate probele. Să fim serioşi!);
(2) Sunt derutat chiar şi de notele mele, care - pe lângă faptul că sunt mici - au fost tocmai pe dos, faţă de cum m-am prezentat; adică am luat notă mai mare la Liturgică unde chiar am avut ezitări faţă de Omiletică şi de Catehetică. Nu mai vorbim de faptul că am fost întrerupt de fiecare dată neputându-mi prezenta nici predica şi nici cateheza. Nu cred că nu am fost cursiv, logic şi clar în exprimare!
Îmi cunosc valoarea, ştiu ce pot şi prin urmare (chiar dacă subiectiv vorbind) consider că am obţinut un rezultat neconform cu starea de fapt din ziua interviului. Nu am de contestat nimic, nu am nevoie de nicio lămurire, nu am nevoie de nici un răspuns la acest e-mail. Ba mai mult vă asigur că nu trag concluzii pripite sau denaturate. SUNT CONŞTIENT CĂ VREDNICIA UNUI PREOT NU SE MĂSOARĂ NUMAI DUPĂ CAPACITATEA INTELECTUALĂ. De aceea rezultatul final nu pot să îl consider nejust. Eu m-am referit strict doar la notele obţinute, a căror criterii (nefiind un barem orientativ afişat!) îmi scapă. Atâta tot!
Pr. Ioan Neamţiu - Baia Mare
P. S. Fac precizarea că sunt originar din Parva.

04/09/14 19:10
NC

Este pentru prima data cand un reprezentant al Arhiepiscopiei Clujului vorbeste despre manastirea din REBRA, astfel respectand o realitate. De aceea, asteptam ca de acum incolo, manastirea cu hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" sa fie localizata de autoritatile bisericesti (si nu numai) in REBRA, nu in Rebra-Parva, Parva-Rebra, pe apa Rebrei, la hotarul dintre doua localitati, Tara Nasaudului sau alte toponimice care nu au reflecta realitatea. Felicitari Ioan Neamtiu pentru atitudine!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5