Moment istoric în Bistriţa-Năsăud. Arh. Dumitru Cobzaru: Oamenii au ieşit pe la porţi, cu flori şi lumânări aprinse, la trecerea Icoanei făcătoare de minuni. Maica Domnului şi-a dorit să facă acest pelerinaj

Emoţii, lacrimi şi speranţă am văzut azi. După sute de ani de pelerinaje, pentru creştinii care nu au mai ajuns la Nicula să îşi spună necazurile, pentru prima dată, Icoana Maicii Domnului a venit Ea pe la spitale, biserici, prin sate şi oraşe să îi binecuvinteze. "Am venit, Măicuță, să Te mai vedem, / Să-ți spunem necazul care-l mai avem". Pentru a oferi o mângâiere sufletească bolnavilor, care suferă în spitale sau la casele lor de pe urma noului coronavirus, dar și pentru a-i întări pe medici și pe cei care muncesc în spitale pentru ușurarea suferințelor bolnavilor, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, a venit în procesiune, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.
Pentru a oferi o mângâiere sufletească bolnavilor, care suferă în spitale sau la casele lor de pe urma noului coronavirus, dar și pentru a-i întări pe medici și pe cei care muncesc în spitale pentru ușurarea suferințelor bolnavilor, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, de la Mănăstirea Nicula, a venit în procesiune în Bistriţa-Năsăud, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. 
Icoana a fost purtată în procesiune, într-o mașină, în spațiul deschis din spate, trecând prin localităţile ce fac legătură între municipiile Cluj-Napoca și Bistrița, mergând fără oprire în zona spitalelor și a principalelor biserici.
Credincioșii, medicii, personalul medical, precum și pacienții au respectat cu strictețe măsurile de siguranță sanitară și de distanțare, urmărind întreaga procesiune de la ferestre, şi rugându-se Maicii Domnului. Icoana a fost însoţită la Bistriţa de arhimandritul Dumitru Cobzaru, alături de care a fost părintele Emanuel Vidican, pe  următorul traseu: Str. Independenței (intrarea în Municipiul Bistrița) – Str. Al. Odobescu (Biserica Sfinții Trei Ierarhi) – Str. Alba-Iulia (Spitalul de Boli Infecțioase)- Str. Gării – Str. Andrei Mureșanu – Str. Năsăudului (Spitalul Județean) – Str. Calea Moldovei (până la drumul Năsăudului), apoi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi Spitalul TBC,  pe str. Avram Iacu la Armată, apoi la Biserica de lângă apă, Str. G-ral Grigore Bălan – Str. Piața Unirii (Biserica Coroana) – Str.Dornei – Str. Gării – Str. Bld. Republicii – Str. Piața Unirii. În curtea Protopopiatului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, alături de protopopul Alexandru Vidican şi preoţii Nicolae Feier, Vasile Beni şi Emanuel Vidican au rostit Rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii şi s-au cântat Imnuri Maicii Domnului.  
„Este o boală nemiloasă, care nu caută la faţa omului. Este o zi deosebită, pentru că e Maica Domnului, a cărei icoană a plâns, în anii 1698 – 1700, 21 de zile, fapt consemnat şi în procesele-verbale ale ofiţerilor austrieci. (…) A plâns pentru că în 1700 biserica românească s-a despărţit în două. A fost un plâns al istoriei aşa cum astăzi, trecând pe străzile Bistriţei,  este un semn şi o dorinţă a noastră ca Maica Domnului să intervină şi acum. Lacrimile de atunci ale Maicii Domnului să se prefacă în lacrimile noastre de pocăinţă, pentru ca Dumnezeu să-şi întoarcă mânia deasupra noastră. Maica Domnului să mijlocească către Fiul său pentru toate cerinţele noastre”, a spus părintele protopop Alexandru Vidican.  
“Mulţumim preoţilor, credincioşilor, Jandarmeriei. Totul a fost impecabil. Oamenii au ieşit pe la porţi, cu flori şi lumânări aprinse, în toate satele judeţului, ceea ce ne-a dat mai mare încredere că Maica Domnului şi-a dorit să facă acest pelerinaj şi în judeţul Cluj, şi în judeţul Bistriţa-Năsăud. ÎPS Mitropolit Andrei are această nădejde că a adus mângâiere celor în suferinţă, în primul rând, aţi văzut că am ocolit de mai multe ori spitalele, şi pe lângă mângâiere, întărire în credinţă că vom trece şi această încercare şi ne vom reîntâlni cu toţii, faţă către faţă, în bisericile noastre, în locurile noastre dragi, cu cei dragi. Dumnezeu să primească osteneala părinţilor de la Mănăstirea Nicula, osteneala părinţilor noştri care s-au străduit să fie totul foarte bine şi îi mulţumim ÎPS Andrei care a rânduit să se facă acest pelerinaj. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi”, a transmis părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. 
Prin acest gest, Arhiepiscopia Clujului vrea să-i asigure pe toți de întreaga solidaritate sufletească, de rugăciunile ierarhilor și ale preoților pentru tot sufletul creștinesc cel necăjit și întristat și mai ales de binefăcătoarea mijlocire a Sfintei Fecioare, prin icoana sa făcătoare de minuni, care aduce mângâiere în credință și întărire în nădejde. 
https://www.facebook.com/emanuel.vidican/videos/2859214730827689/
 
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5