Mondocultura, un concept care să înlocuiască Nunta Zamfirei?
Rep.: - Anul trecut s-a vehiculat că se încheie o etapă a „Nunţii Zamfirei”. Vom avea anul acesta o formă de a ne întâlni cu artişti din diferite ţări ?
Dorel Cosma: - Mă bucură faptul că majoritatea locuitorilor din municipiu şi judeţ au venit cu drag spre acest festival care, aşa cum am spus de fiecare dată, este a noastră, a tuturor. Este o manifestare proprie a judeţului nostru care, prin genericul ei, s-a extins în multe dintre colţurile lumii. Consider că acest festival şi-a îndeplinit datoria, a dus mesajul pentru care a fost creat, pentru care a fost gândit. Cred că ediţia care a avut loc în anul precedent a ajuns la un apogeu peste care nu se poate trece, nu ai cum să treci. Nu ai cum să faci mai mult decât s-a făcut în ediţia din 2019. Este foarte greu să menţii un festival la aceleaşi cote, darmite să vii cu o treaptă peste, aşa cum ne-am obişnuit în fiecare an, încercând să facem întotdeauna o altă deschidere, o altă concepţie, o altă regie, un alt fel de decor. De aceea am considerat că este o ediţie care vine să închidă o etapă importantă din cultura populară locală, iar faptul că avem atât de mulţi fani în judeţ, în ţară şi chiar şi în afara ţării. Este o bucurie mare pentru mine ca atunci când ajung în nu ştiu ce capăt al lumii şi, cu mare satisfacţie, mi se transmite sau mi se cântă de-a dreptul Imnul festivalului bistriţean. Este o dovadă că Bistriţa este cunoscută în afară şi, aşa cum spuneam, festivalul şi-a atins scopul.
Evident că nu poate să rămână un gol. Este nevoie, publicul spectator, această generaţie care a venit şi vine spre acest gen de spectacol, are nevoie de o completare, de o nouă manifestare. Nu aş putea dezvălui prea multe acum, totul depinde de câteva criterii, şi anume de ceea ce-şi doresc autorităţile locale, de ceea ce putem noi gândi din punct de vedere al posibilităţilor financiare. Dar este clar în locul acestui festival trebuie gândit ceva, gen Mondocultura. Sunt câteva schiţe pe care le realizăm în această perioadă, urmează să avem o discuţie importantă cu factorii de decizie din punct de vedere al finanţărilor şi apoi să încercăm să creionăm o altă manifestare care să permită publicului bistriţean să spună dacă vrea să-şi petreacă concediul şi cu un chinez, şi cu un vietnamez, şi cu un african, şi cu un amenrican. Vrem să aducem la Bistriţa mai multe culturi care să se îmbine şi care să ducă totodată împreună cu ei, acasă, frumuseţea acestei părţi din România.
Rep.: - Deci, există o rază de speranţă că, chiar din acest an, vom umple acest gol.
Dorel Cosma: - Da, vom încerca să schiţăm ceva. Trebuie să spun că, la fiecare ediţie, cel puţin în ultimii zece ani, pregătirile începeau undeva în luna octombrie, pentru că toate formaţiile trebuiau anunţate din vreme. Vom face o manifestare complexă, în care să fie prezent şi folclorul, dar şi elemente de gastronomie din tradiţia folclorică atâtor şi atâtor ţări care ne vizitează, sau transpunerile din creaţiile populare în linii moderne... Există variante, vom vedea la care vom ajunge.
Citiţi şi:
- Dr. Dorel Cosma, managerul Palatului Culturii: În lumea internaţională, îmi voi continua activitatea. Nu voi mai candida pentru funcţia de manager în 2020
- (Interviu) Dr. Dorel Cosma, noul director general AS TV: Vom aduce televiziunea la un alt nivel
- Prof. dr. Dorel Cosma, managerul Palatului Culturii: Păstraţi cultura şi duceţi-o mai departe, un popor fără cultură este un popor inexistent! Am găsit variante să mergem spre publicul nostru, cultura nu are pauză în pandemie!
- Dorel Cosma: Bugetul pentru acţiunile noastre culturale nu este exagerat în niciun fel
- Prof. dr. Dorel Cosma: Îi aşteptăm pe toţi bistriţenii să fie alături de noi şi să se bucure de tradiţiile internaţionale
Adaugă comentariu nou