Moş Nicolae va aduce 25 de văcuţe unor familii de romi din Dumitriţa
Vineri, 6 decembrie, primele juninci din rasa Holstein Friza vor ajunge gratuit în gospodăriile a 25 de familii de romi din comuna Dumitriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud, în cadrul celui mai nou program dezvoltat de Heifer România - “În sprijinul femeilor Rome”.
,,Programul urmăreşte încurajarea familiilor de romi cu experienţă în creşterea animalelor în vederea creării unei afaceri profitabile prin producţia de lapte de bună calitate. Proiectul presupune o investiţie de 1,4 milioane dolari şi se va desfăşura pe o perioadă de 4 ani, urmând a se extinde şi în alte judeţe”, ne comunică Laura Manciu, PR Heifer România.
Heifer România, împreună cu Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi şi cu sprijinul organizaţiei Bothar Irlanda, lansează în aceste zile “În sprijinul femeilor Rome”, un program adresat comunităţilor de mici fermieri romi din zone defavorizate. Proiectul presupune o investiţie de 1,4 milioane de USD, se va desfăşura pe o perioadă de 4 ani şi se va extinde şi în alte judeţe. În total, 120 de familii vor intra în posesia de animale de rasă prin intermediul acestui program. Programul are şi componente de instruire a micilor fermieri privind sănătatea, nutriţia, îngrijirea şi mulsul animalelor, pentru a obţine lapte conform cu standardele de calitate europene.
,,Heifer Romania şi-a luat un angajament pe termen lung în faţa familiilor de romi din comuna Dumitriţa şi la fel va proceda şi faţă de romii din celelalte zone defavorizate vizate de proiect. Avem experienţă în implementarea proiectelor pentru populaţia de etnie romă şi nu ne va fi greu să ne păstrăm angajamentul. Am asistat până în prezent, prin proiecte cu animale, patru comunităţi populate exclusiv de romi iar în celelalte proiecte derulate am observat că peste 40% din familiile de beneficiari sunt mixte, unul dintre membri fiind de etnie romă” a declarat dr. Ovidiu Spînu.
Proiectul urmează principiul de bază al Heifer International, “Passing on the gift - Dar din dar”. Astfel, fiecare dintre cei care primesc animale vor dona, la rândul lor, primele femele obţinute altor familii din comunitate. În acest fel, darul iniţial se va multiplica iar lanţul beneficiarilor va creşte. Prin stimularea zootehniei se va mări cantitatea de lapte de calitate europeana produsă şi vor creşte veniturile familiilor din comunităţile asistate. De asemenea, prin implementarea acestui proiect, se are în vedere şi ameliorarea genetică a rasei Holstein Friza prin punerea la dispoziţia operatorilor de însămânţări artificiale din zona Bistriţei, în mod gratuit, a 28.000 doze de material seminal provenind de la tauri de mare valoare din Irlanda.
Despre Heifer România
Fundaţia Heifer România, parte a Heifer International, oferă asistenţă comunităţilor nevoiaşe şi grupurilor dezavantajate pentru a le îmbunătăţi standardele de viaţă, veniturile şi alimentaţia. Heifer România promovează dezvoltarea comunitară durabilă prin distribuirea de animale, instruiri şi asistenţă tehnică pentru a ajuta comunităţile să dobândească siguranţă în ceea ce priveşte hrana, veniturile si protectia mediului inconjurator. Organizaţia dezvoltă proiecte cu animale, microcredite si însămânţări artificiale pe întreg teritoriul României, Moldovei şi Bulgariei. Diversitatea proiectelor include beneficiari de diferite etnii şi culturi, împreună cu o mare varietate de animale. Heifer România a dezvoltat până în prezent 63 de proiecte în 3 ţări.
Citiţi şi:
- Moş Nicolae a adus 25 de văcuţe unor familii de romi din Dumitriţa
- Hotărâre nr. 1099 din 18 septembrie 2008 privind susţinerea din fonduri bugetare, în anul 2008, a achiziţiei de berbeci şi/sau ţ
- Până pe 30 mai se depune cererea unică de plată pentru acordarea ajutoarelor în sectorul zootehnic la speciile bovine şi ovine/caprine
- Ajutoare pentru achiziţia de berbeci pentru reproducţie
- Ajutor de minimis pentru achiziţia de berbeci şi ţapi de rasă! Vezi unde depui cererea şi condiţiile!
Comentarii
Pai, daca vreti ca aceste "vacutze"... sa scape ne taiate si ne mancate... poate ca tot ..." Mosul"... le va da tziganilor si fanul ( si nutretzul...) necesar pentru "ele"... !
Pai, tziganii si sa vrea sa mearga la cosit si la facut fan pentru animale, unde sa faca acest lucru, ca ei nu au absolut nici o proprietate ?! Solutia de ajutor pentru aceasta categorie de "oameni" ... este ca statul sau cine vrea sa-i ajute, sa le dea si cate 50,00 - 100,00 de ari de teren agricol, unde acestia sa poata munci si sa-si poata intretine aceste animale de casa... altfel, este o solutie temporara si incompleta. Francejii, in ideia ca vor "scapa" de tziganii din Romania, le-au dat porci, pe care tziganii i-au taiat, i-au mancat si dupa care... " gia hanapoi la Heuropa... manca-ti-as"... !
Nu asta este "solutia" pentru a-i ajuta ! Trebuie improprietariti si fortati ca si tzaranii nostri de la sate, sa munciasca si sa traiasca la fel cum o fac si acestia, din cultivarea pamantului si cresterea animalelor domestice , ( daca trebuie sa fie "manati cu bota de la spate ca si vitele"... ) si fortatzi sa se integreze social, altfel, niciodata aceste ajutoare nu vor avea o anume finalitate si eficienta dorita !
Adaugă comentariu nou