Multe cărți …

Prof. Rus Augustin

   În anul bicentenarului trecerii „dincolo, în veșnicie” a lui Napoleon Bonaparte, un distins profesor universitar își exprima părerea că despre această uriașă personalitate a istoriei moderne s-au scris mai multe cărți, studii, articole, s-au făcut documentare radio și tv, filme, etc., decât zilele scurse de la dispariția sa (5 mai 1821). Este greu de verificat afirmația distinsului universitar, un lucru pare însă cert, și el se referă la faptul că despre Napoleon Bonaparte nu s-a spus încă totul, că mai există aspecte din tumultoasa sa viață ce nu sunt pe deplin elucidate și mai așteaptă abordarea lor sub diverse aspecte.

   Iată câteva exemple   …

  1. În revista Magazin istoric din luna mai 2021, au apărut două articole interesante, primul,  „Napoleon Bonaparte și Principatele Române” semnat de Sergiu Iosipescu, și al doilea   …  „ Și eroii se frâng câteodată” semnat de Dorina Mihalcea. În primul articol se află idei interesante care scot în evidență interesul lui Napoleon Bonaparte pentru Principate aflate la întretăierea intereselor a trei imperii, Otoman, Țarist și Habsburgic, fiecare cu intenții de expansiune. Pentru a vedea poziția Franței în această chestiune, o grupare de boieri din Țara Românească au pregătit și trimis la Paris într-o „misiune” o delegație condusă de Constantin Dudescu care să ducă „păsurile țării la cunoștința Primului consul”. Există păreri că la sfârșitul sec. XVIII au fost depuse două memorii românești adresate lui Napoleon, memorii care nu au fost cercetate amănunțit și nici negocierile purtate de delegația de boieri. Declinul lui Napoleon Bonaparte este prezentat secvențial de cercetătoarea Dorina Mihalcea , comparabil cu un roman de capă și spadă, iar sfârșitul vieții, survenit în seara zilei de 5 mai 1821, se presupune că s-ar fi datorat cancerului de stomac, unei hepatite, unor erori medicale sau unei doze letale de otravă.
  2. La Editura Litera din București, în anul 2020, a fost tipărită lucrarea lui Alan Forrest „NAPOLEON  -  VIAȚĂ, MOȘTENIRE, IMAGINE”, lucrare în care autorul prezintă felul în care fiul unui avocat corsican, devine pentru un timp cel mai puternic om din Europa, unde creează un Imperiu, dar mai ales un sistem economic, social juridic, de mentalități, care a supraviețuit și după dispariția sa. Lectura cărții îți satisface multe curiozități legate de ascensiunea din punct de vedere militar a „corsicanului”, de sistemul economic, politic, juridic creat pe principiile Revoluției franceze și răspândit apoi într-o bună parte a Europei, de raporturile dintre principalele puteri europene, de acțiunile gândite și întreprinse de Napoleon Bonaparte care au surprins pe contemporani, unele devenind legendare.

   Cinstite cetitoriule, fă „iscusită zăbavă” lecturând această lucrare a profesorului de istorie modernă Alan Forrest, deoarece ea este o „carte pentru toți”.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5