Muncă în folosul comunităţii la Teaca
Primăria Teaca se confruntă, pe lângă multiplele probleme ale administraţiei locale, cu un fenomen major: sute de procese-verbale de amenzi pentru tot felul de contravenţii comise de autori domiciliaţi pe raza comunei Teaca, în valoare de câteva miliarde de lei vechi, majoritatea lor fiind imposibil de încasat, lucru care a făcut ca legiuitorul să ofere posibilitatea transformării amenzii în ore de muncă în folosul comunităţii.
Astfel că s-a demarat, încă din anul trecut, acţiunea de întocmire a dosarelor individuale care conţin date despre veniturile autorilor, transmise scris de către ANAF, Casa de Pensii, precum şi o somaţie de plată şi cu notificarea titlului executoriu şi procesul-verbal de amendă. Dosarul astfel întocmit ia drumul organului de poliţie care a stabilit amenda contravenţională din toate punctele cardinale ale ţării, care întocmesc un alt dosar de trimitere în judecată destinat organelor judecătoreşti care, stabileşte în funcţie de valoarea amenzii, sancţiunea prestării activităţii în folosul comunităţii, care se transmite primăriei, în baza unui mandat de executare pe numele contravenientului. Primarul comunei are obligaţia ducerii la îndeplinire a acestuia, în care sens împuterniceşte persoana din cadrul primăriei, sprijinite de către poliţia locală. Apoi, începe calvarul: o adevărată tevatură în care sunt implicaţi o mulţime de oameni, cu rol de paznici ai acestor indivizi certaţi cu legea, care trebuie să monitorizeze permanent asupra modului în care aceştia îşi execută, punct cu punct, mandatul de executare a muncii, pe baza unui program de supraveghere şi control întocmit de primar cu viza organului de poliţie. În caz că din rea voinţă contravenientul condamnat se sustrage de la executarea pedepsei, totul o ia de la început.
După multitudinea de probleme care există într-o primărie în activitatea complexă care priveşte administraţia locală, numai o asemenea problemă mai lipsea. Locuitorii satelor comunei vor privi cu veselie mare cum aceşti condamnaţi la muncă în folosul lor vor curăţa şi igieniza localitatea, le vor curăţa şanţurile din faţa casei, spaţiile verzi din faţa unităţilor bugetare şi private, cele din faţa locuinţelor, acţiuni care de fapt sunt cuprinse în programele Consiliului Local în fiecare an. Care va fi efectul educativ la aceşti contravenienţi condamnaţi la nişte acţiuni care sunt în sarcina cetăţenilor cu oarecare simţ civic? În mod sigur însă această treabă, având un impact minim de satisfacţie pentru cei de la primărie, dar şi pentru organele de poliţie angrenate în această activitate cu mari probleme în întreaga ei desfăşurare. S-ar putea ca organele statului care aplică aceste amenzi contravenţionale să nu o mai facă în ritmul de până acum, renunţând a le mai aplica tot felul de amenzi doar pentru a-şi justifica activitatea, dar care îi vor transforma în funcţionari întocmind zilnic doare cu consecinţele arătate mai sus. Singurul „câştig” care este în folosul primăriei este că sumele din amenzi care nu se încasau, de sute de milioane de lei vechi, care fac obiectul măsurii de educare prin muncă arătate, nu se vor mai regăsi în creanţe, scăpând în acest fel de acest balast financiar istoric şi de diminuarea unor sume din alocări bugetare, care se considerau ca sursă de venit pentru administraţiile locale cu mari probleme la încasare. În schimb, se poate aminti că Primăria Teaca cheltuieşte pentru expedierea sutelor de dosare întocmite pentru fiecare contravenient aproape o sută de milioane lei vechi, tocmai bani care ar putea fi folosiţi pentru o cauză mai bună în folosul contribuabililor care îşi vor plăti în marea lor majoritate constant taxele şi impozitele locale care sunt, an de an, tot mai mari, iar acţiunea de educare a contravenienţilor prin care acele activităţi de muncă în folosul comunităţii nu-i prea privesc în nici un fel, privindu-l ca un fenomen trecător, ca toate celelalte, care le bântuie viaţa ca virtuali contravenienţi.
Citiţi şi:
- 173 de amenzi neachitate în valoare de peste 45.000 de lei = peste 2.000 de ore de muncă!
- 3.000 de ore de muncă pentru 280 de amenzi
- Amenzile pentru prostituţie şi cerşetorie, transformate în ore de muncă
- Centurista Voichiţa are 39 de amenzi
- Luna iulie a adus amenzi de 15.000 lei neachitate = 725 ore de muncă
Comentarii
-Nu pricep, ce face "fiscul" ? De ce procesele-verbale de amenizi, trebuie returnate la Politie ( sau Jandarmerie ) pentru executare ? Politia Romana si Jandarmeria, nu au date prin lege, astfel de atributiuni. Stau si ma intreb, de ce se tot fofarleste Adimnistratia Financiara si nu-si face ea treaba de executare silita , pentru care este platita, pana la capat ?
-Ar trebui data o lege, prin care toata corespondenta purtata cu executarile silite si in cauzele penale, sa fie gratuita ... deoarece este in folos social general, al statului si nu particular al nimanui.
-Ar trebui infiintata la Penitenciare, o "sectie" de paznici ai penitenciarelor, care sa gestioneze executarile silite cu "munca fortata in folosul societatii"... deoarece, acesti contravenienti, prin condamnare, sunt de fapt "infractori" ... si pana la ispasirea pedepsei, cad in competenta penitenciarelor... care sa-i duca la "munci fortate"... pe toti cei care sunt "condamnati", sa-i supravegheze si sa le dea documentul descarcator ("dezlegarea") catre judecatoria care l-a condamnat, de ispasire si exeecutare a pedepsei.
Adaugă comentariu nou