La Primăria capitalei de judeţ

Muncind cu spor, dar fără spor…

S-a potrivit ca vreo două luni de zile să merg frecvent pe la Primăria municipiului Bistriţa, la Serviciul Relaţii cu publicul, acel punct de recepţie şi restituire a tuturor dosarelor cu probleme ce ţin de competenţa acestui organism. Şi care ţin? Absolut toate cu putinţă imaginabile.Ai de făcut un racord electric, un gard, ai de ridicat o casă, a-ţi deschide o afacere -mă rog, tot ce este sub Sfântul Soare este sub un control absolut. O descentralizare a competenţelor ar fi salutară, în aşa fel ca fiecare domeniu- economic, cultural, ştiinţific, astronomic-mă rog, oricare, să-şi facă treaba, iar Primăria să fie un coordonator, un supervizor simplu şi eficient. Dar, nu despre aceasta vreau să scriu, ci despre un fapt care m-a pus în oarece uimire.

Aşezat cuminte la rand, ca unul ce am fost educat întru răbdare pe vremea nefericitului Ceauşescu, aşteptam să-mi depun şi eu dosarele sau să fac întrebare pe ce traseu se află şi când să revin şi să revin şi să revin. În secţiunea Relaţii cu publicul sunt mai multe persoane, dar “coada” inventată de om este doar la predarea şi urmărirea dosarelor, respectiv la doamna Elena Burca. E o muncă absolut stresantă ceea ce face această persoană. Nu doar ia dosarele doldora de acte şi cu feluritele lor probleme, ci le verifică, arătând cetăţeanului ceea ce lipseşte. De mirare e că nu greşeşte niciodată, deşi te apucă ameţeala când te uiţi la documentaţii. Şi câte acte se cer…ferească bunul Dumnezeu! Se vede că doamna Eena B. ştie toate domeniile şi actele necesare de pe lume.. Ba mai asistă şi la dispute între cei cu documentaţiile:

-De ce n-aţi făcut actul X? zice o mătuşă foarte irascibilă.

-Noi? Dar nu dumneata trebuia? Poate ţi-o fi vremea să te mai deranjezi şi dumneata…etc,etc.

Din aşa discuţii şi-a scos temele nemuritorul Caragiale. Doamna Elena B. îi priveşte, uneori cu un surâs, tace, apoi îi sfătuieşte cu o amabilitate care nu se epuizează până la amiază şi spre orele 14,00, când încep a se rări solicitanţii.

-Ştiţi ce? îmi zice dumneaei zâmbitoare, amabilă încă după atâtea ore. Veniţi peste vreo două zile, dar tot aşa, mai spre amiază.

Cât am stat la rând, am mai auzit persoane care se mirau de nespusa răbdare a acestei funcţionare, de politeţea desăvârşită şi neavând ce face, mă întrebam: ”de unde vine această putere?”iar propriu-mi gând dădea răspuns: “Fiindcă face cu drag ceea ce face şi când faci cu drag un lucru, nu te oboseşti atât de mult, nu-ţi pierzi pacienţa, nu bruftuluieşti petiţionarii, căt te gândeşti că le faci un bine sau cum se zice oficial şi rece : ”eşti în slujba cetăţeanului”.

Am observat cum un solicitant s-a întors după o vreme şi i-a aşezat un trandafir mare, alb, lângă calculator.Aşa, în tăcere, spre a nu o deranja, şi apoi a plecat. Chipul doamnei Elena B., răsfoind un maldăr de acte înflori într-un zâmbet mai deschis decât de obicei pentru o aşa modestă şi totuşi grăitoare apreciere fără glas a muncii dumisale.

-Ştiam că în domeniul acesta se dau ceva sporuri pentru stressul continuu- am zis într-o amiază târzie când nu mai era înghesuială.

-Nici nu ştiu..se miră domnia-sa, privind întrebătoare şi mirată spre colegii din vastul birou. Pare-se au fost, dar nu mult timp. Cred că acum nu mai sunt.

Tot felul de categorii profesionale se bucură de felurite sporuri -multe nemeritate- dar aici, unde e un du-te-vino perpetuu şi o muncă atât de laborioasă, ar fi foarte neceasr. Substantivul “spor”are două omonime.”spor”-substantiv, remuneraţie (plată) pentru o dificultate a muncii şi adverbul (locuţiune) -a munci “cu spor”

Adică rodnic şi eficient. Mulţi trudesc în felurite chipuri şi totuşi unii o fac mai intens, mai solicitant. Dacă nu putem să le dăruim sănătate, ceea ce stă doar în puterea lui Dumnezeu, o recompensă financiară, un spor cât de cât ar naşte gândul că totuşi “nu mă zdrobesc în zadar pe lumea asta”. Poate cândva, dl. primar Ovidiu Creţu, un om inteligent, activ, mereu plin de idei pentru binele urbei, va găsi momentul să-şi încurajeze slujbaşii atât de zeloşi şi care făuresc în tăcere faima cea bună a instituţiei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5