MUZEUL GRĂNICERESC NĂSĂUD și rolul în valorificarea și promovarea operelor de artă
Cât privește rolul Muzeului Grăniceresc Năsăud în promovarea culturii Ținutului Năsăudean, foloasele spirituale ce le poate aduce în societate, fiind de fapt o adevărată școală de educare, de aducere aminte în a cunoaște trecutul, este în profunzime cunoscut de directorul Muzeului – dr. Lucian Vaida și de către întreg personalul – sunt buni profesioniști!
Tocmai de aceea, în mod periodic, surprizele făcute de muzeu sunt din cele mai plăcute, prin organizarea de expoziții cu tematică diversă, organizarea de simpozioane, conferințe, Lansări de carte și alte expuneri, în concordanță cu evenimentele istorice ce se petrec.
Recent, Muzeul a organizat o Expoziție intitulată „Copiii în arta fotografică a năsăudeanului Ștefan Tatay (1909-1958)”, scoțând din bogatul tezaur pe care îl deține, o parte din fotografiile marelui meșter fotograf – Tatay Ștefan-Ludovic, expoziție care a făcut, ca ziua vernisajului să fie cea mai frumoasă și luminoasă.
Formidabile sunt portretele alb-negru (ale acelor timpuri), de-o claritate perfectă, surprinzând chipurile copiilor în cele mai reale ipostaze, cu îmbrăcămintea țărănească impecabilă, de un alb imaculat, privindu-le, gândul te duce la strămoși, la identitatea noastră ca popor, fără să te saturi să le privești.
Trecându-le în revistă, te căutai cu privirea, în speranța că te vei vedea fotografiat ca și copil; s-a lăcrimat, s-a zâmbit, s-au trăit momente fericite a unei lumi trecute, dar frumoasă, liniștită, modestă și prietenoasă.
La eveniment prezența publicului a fost numeroasă, printre care și mulți astriști, oameni de cultură; Ioan Seni, Lucian Vaida, Lucian Bichigean, Floarea Pleș, Gavril și Ana Vaida, Gheorghe Pleș, Iulia Dragu-președ. Asociației „Mereu Împreună”, Vlașin Niculina, Floarea Tămaș, Emilian Puițău, Radu Sârbu, Elisabeta Albu, Ovidiu Maghiar, Leon Catarig etc.
Au fost prezenți cei doi fi ai meșterului fotograf: Ștefan-Iosiv (Piști), profesor la Năsăud și Bistrița, cu soția Otilia Tatay și Zsigmond Tatay (Jiga), ing. silvic la IFET Năsăud și Bistrița.
S-a făcut simțită prezența foștilor elevi și colegi ai prof. Tatay Piști, precum și a personalului de la muzeu.
Despre meșterul fotograf și despre Expoziție-operă de artă, au vorbit dir. Muzeului dr. Lucian Vaida și prof. Lucian Bichigean – membru în Uniunea Artiștilor Plastici, care au avut numai cuvinte de laudă, de apreciere și felicitări la adresa familiei, cu precizarea că meșterul fotograf Tatay Ștefan a fost mare artist, care și-a valorificat întregul potențial de creativitate, având o viziune clară despre cultură.
Apoi, d-na Floarea Pleș, a prezentat pe larg biografia marelui fotograf : studii, evoluția în taina meseriei; familie și prezenţa în societate; copii etc., amintind că personal, i-a făcut portretul meșterului fotograf scriind în cartea „Meseriașii și talente năsăudene” vol.II – 2013 în paginile 412-414.
Despre arta meseriașilor năsăudeni, scriitorii: Ioan Mititean, Floarea Pleș și Lucreția Mititean au scos de sub tipar două volume în anul 2010 și 2013, care însumează aproximativ 1200 de pagini, 280 de portrete (meseriași) și aproximativ 100 de meserii, sunt cărți unicat, cu caracter documentar – istoric de mare valoare, în care este așternută creația umană – tezaur cultural.
O scurtă pledoarie a susținut și prof. Magdea Ioan, care a felicitat familia și a apreciat opera de artă a fotografului Tatay Ștefan.
Au vorbit și cei doi fi, care prin cuvântul lor au adus completări, relatând aspecte din viața de familie (copilărie), și faptul că au învățat meseria de fotograf iar la nevoie și-au ajutat tatăl, dar nu au reușit să stăpânească în totalitate tehnica developării clișeelor (negativelor), operațiune decisivă în asigurarea calității fotografiilor. Era cea mai importantă fază de lucru în care trebuia să nu se observe pe chipul omului nici un rid, nici o cicatrice sau alt semn, pentru acest lucru, spun cei doi fi, numai tata cunoștea secretul, avea ochiul, îndemânarea și priceperea formată.
Ceea ce se observă din exponatele prezentate, este faptul că în fotografii este reflectat simțul artistic, frumusețea copiilor, a familiilor, a portului popular țărănesc, de fapt fiecare fotografie oferă o informație, o poveste a celui fotografiat, care privind-o și scoasă din rama tabloului o aduci în lumea reală, în lumea poveștilor din care provine.
Pentru această zi surprinzător de frumoasă și interesantă, cu o încărcătură sufletească spirituală pozitivă, mulțumim directorului Muzeului – Lucian Vaida și colectivului de muncă, care s-a implicat în recondiționarea și developarea clișeelor (negativelor realizate pe sticlă), în mod special d-lui Dumitru Rotaru – fotograful muzeului, recuperând și îmbogățind în felul acesta patrimoniul cultural-artistic al muzeului; fotografii cu valoare istorică și etnografică de mare căutare, iar prin această inițiativă fotograful – artist Tatay Ștefan rămâne nemuritor.
Floarea Pleș,
Președinte Cerc Astra oraș Năsăud
Citiţi şi:
- Vernisajul expoziţiei de fotografie
- Muntele din inima fotografului Dumitru Rotari, dezvăluit într-o expoziție de excepție!
- ANAMARIA BODEA, pictoriţa ce a aşezat în culori de nostalgie Ţinutul Năsăudean
- Anamaria Bodea, debut artistic cu expoziţia de pictură "Locuri şi oameni din Ţara Năsăudului"
- ASTRA năsăudeană l-a omagiat pe profesorul dr. Gheorghe Pleş
Adaugă comentariu nou