De peste ocean

Năsăudeni, la "MUZEUL ZBORULUI din Seattle"

Respectând indicaţiile ghizilor noştri din toate zilele, Nicu şi Livia, am petrecut o zi la MUZEUL ZBORULUI din Seattle, Washington, cel mai mare muzeu al zborului din lume. Muzeul are expuse peste 150 avioane semnificative printre care şi unul mai aparte care ne-a impresionat şi l-am numit "avion-maşină" care merge şi pe uscat şi în aer.
Anual îi deschid uşa peste 400 de mii de vizitatori care se plimbă în voie pe cei 17,200 metri pătraţi, unde pot aprecia şi primul avion prezidenţial pe bază de jet, fără elice şi o expoziţie cu cele peste 25 de avioane din cele două războaie mondiale, cât şi nava cosmică cu care americanii au aterizat pe lună.
Muzeul s-a înfiinţat în anul 1965, ca o parte componentă a companiei Boeing piesa centrală fiind avionul (restaurat), prăbuşit în Alaska de tipul Boeing 80 A1.
Muzeul are şi o bibliotecă dedicată aviaţiei, fondată în anul 1985 ce deţine în prezent 66 de mii de cărţi şi abonamente la 100 de reviste şi magazine de specialitate.
În vecinătatea muzeului se află fabrica de avioane Boeing, fondată în anul 1916 de către William Boeing, cel mai mare exportator din punct de vedere al valorii din SUA.
Boeing are 165 de mii de angajaţi, dintre care 123 de mii cu studii superioare, iar un număr de 32 de mii au diplome avansate, doctori, doctoranzi, cercetători, inovatori, etc, printre care am întâlnit şi un român, Gabi Zlavog, care s-a născut şi a copilărit pe Copou, Iaşi, şi-a desăvârşit studiile în domeniu la Universitatea din Bucureşti. Ne-am bucurat că un român se află pe podiumul unei astfel de companii, l-am vizitat şi acasă unde, de asemenea, se dovedeşte a fi un bun gospodar, păstrând tradiţiile româneşti dobândite din moşi strămoşi.
Pentru pregătirea tineretului în domeniul aeronauticii funcţionează aici şi un liceu de specialitate, care în prezent este în refacere, demarând lucrările în data de 23 August 2011.
Compania vinde avioane în 150 de ţări şi are angajaţi în peste 70 de ţări, iar în 26 de state are facilităţi de producţie şi furnizori în toate cele 50 de state ale Americii, având în total 22 de mii de furnizori. Boeing are 14,251 certificate de invenţie în ultimii 20 de ani. În anul 1998, documentele necesare operaţiunilor şi întreţinerii avioanelor Boeing au totalizat 310 milioane foi de hârtie care, dacă le aşezi una peste alta ar totaliza 39 de kilometri înălţime. Compania are în Everett (la 30 de minute de Seattle), o fabrică de montaj care este considerată cea mai mare clădire din lume, din punct de vedere al volumului, respectiv, 13,3 milioane metri cubi. Sub fabrică sunt 3,7 kilometri tunele dedicate pietonilor. Fabrica este dotată cu 1300 biciclete şi triciclete în ajutorul angajaţilor.
Zilele viitoare vom zbura pe alte rute.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5