De prin Washington adunate
De pe vulcanul Sfânta Elenă am zărit brusc, în mediul cultural-educativ, în lumea cărţii şi ştiinţei, unde spiritul românesc, spiritul ardelenesc este risipit în mai multe limbi, în multe forme şi genuri literare, cu urme adânci pe toate continentele.
Ne-am mişcat cu lejeritate de la franceză la engleză, de la română la spaniolă, germană sau rusă, iar de aici la dialecte indigene, deci, am străbătut o lume drept babeliană. Un semn distinctiv al unui călător neîncercat împins parcă de un biblic sentiment de cunoaştere, dar păstrând cu cinste acele expresii neaoşe din zestrea de acasă. Mereu în gând cu Coşbuc şi Rebreanu, cu Lucian Blaga şi Tudor Arghezi, a căror creaţii literare s-au înălţat pe un cer durabil în care forfotesc amintiri şi nostalgii prin citate în diferite limbi ce-şi mută aria inspiraţiei de la un meridian la altul cu rezultate lirice marcante.
Ore în şir, pe calea aerului, am pulsat în soare, scăldându-ne în briza galactică, privind în sus spre Calea Lactee, având permanent ca emblemă a călătoriei noastre simbolul românesc izvorât parcă din zarea plăpândă a lui Aurel Vlaicu, chiar de 17 iunie, ziua lui de naştere a vârtosului an 1906, ce am sărbătorit-i prin văzduh cu pescăruşii în stânga ca un cor de sirene buimăcite de întâmpinare, vorba poetului Nicholas Catanoy, pe care-l cităm şi prin versurile: Zbor şi nu ştiu de ce/ n-am refuzat niciodată/ această dulcegărie aeriană/pregătit pentru o nouă aventură sau pentru o nouă frăgezime.
Ne-am plimbat o zi prin oraşul Seattle, considerat cel mai educat oraş din America, unde 51,6% din rezidenţi au cel puţin un grad profesional de 4 ani. Are o suprafaţă de 269 kmp şi o populaţie de 594.000 locuitori. Ne-am interesat de administraţia locală şi am dedus că are un număr de 5 consilieri locali, ce sprijină primarul şi viceprimarul. Este locuit de peste 4000 de ani. Europenii s-au instalat aici la mijlocul secolului al XIX-lea.
Se află la 154 km de Canada. Are reputaţie pentru consumul de cafea, având cea mai mare compania de cafea ce s-a fondat aici, numită Starbucks.
Nu ne-am săturat plimbându-ne prin Campusul Universităţii „Washington”, fondată în anul 1861, fiind cea mai veche universitate de pe Coasta de Vest.
Universitatea se întinde pe o suprafaţă de 2,8 kmp, unde învaţă 43.000 de studenţi, instruiţi de 3600 personal didactic şi auxiliar. Din totalul studenţilor, 33% sunt minorităţi.
În anul 2008 a fost clasată la numărul 16 din lume, având un buget anual de 3,1 miliarde dolari. Are canal propriu de televiziune pentru studii şi cercetări, are 3 campusuri şi un număr de 18 facultăţi, dintre care amintim: medicină, drept, inginerie, educaţie, informatică, ştiinţe şi arte, afaceri, arhitectură, şcoală dentară, resurse forestiere, studii internaţionale, oceanografice şi pescuit, probleme administrative şi sociale etc.
La îndemâna studenţilor stau 6,5 milioane volume şi săli de lectură spaţioase şi bine dotate.
Sunt mulţi americani ce au investit aici, iar obiectivele realizate poartă numele donatorilor, a sponsorilor, ca de exemplu Bill Gater, adică avocatul Bill şi fiul său, preşedintele Societăţii Microsoft, care în data de 21 septembrie 2008, au fost invitaţi în prezidiul de onoare cu ocazia deschiderii anului universitar 2008-2009, ce s-a desfăşurat pe stadionul Universităţii. În deschidere s-a intonat Imnul de stat şi Imnul Universităţii intitulat: „Închinaţi-vă lui Washington”, în acordurile căruia a apărut în prim plan corpul profesoral, oameni cu reacţii de entuziasm ce te încântă.
Încercăm să scriem impresiile atât pe hârtie albă, cât şi într-un loc al inimii noastre.
O altă zi plină ne-am petrecut-o la Muzeul zborului din Seattle, cel mai mare muzeu privat de aer şi spaţiu din lume, creat în anul 1965 pe vechiul loc a uzinei de asamblare a avioanelor Boeing, ce se află într-o locaţie nouă, în vecinătatea muzeului.
Muzeul este vizitat anual de peste 500 mii vizitatori din întreaga lume.
Am numărat şi admirat 28 avioane de vânătoare şi ne-am postat pe fotoliile primului avion prezidenţial – AIRFORCE şi alte 80 de avioane de diferite tipuri printre care Concorde – singurul avion de pasageri care a depăşit bariera sunetului, cât şi un avion făcut acum 95 de ani care ne-a stârnit atenţia – Redbarn.
În zilele mai aglomerate, oamenii de ordine, ghizii şi cei care răspund la întrebările vizitatorilor, activează pe bază de voluntariat, aviatori şi constructori de avioane lăsaţi la vatră.
O zi cu totul aparte am petrecut în oraşul Olimpya, capitala oraşului Washington, cu o populaţie de 44,800 locuitori, înfrăţit cu oraşul Kato din Japonia.
Ne-am plimbat şi am apreciat reşedinţa Parlamentului, a guvernatorului, parcurile excepţionale cu o mulţime de rondouri de flori multicolore şi în mod special arhitectura mai deosebită a Palatului Parlamentului, cu o cupolă de 87 m, a patra cea mai înaltă din lume, făcută din cărămidă, ce cântăreşte 26.000 tone. S-a folosit marmură din 5 ţări diferite. Are 42 de scări, simbolizând al 42-lea stat al Americii. S-a construit între anii 1912-1928, suferind o reparaţie capitală în urma cutremurului din anul 1949, care a distrus cupola (domul) aproape în întregime.
Suntem mai bogaţi spiritual privind atâtea privelişti minunate, de la reşedinţa statului, cu porţile larg deschise pentru cei dornici să se relaxeze prin grădina cufundată (raiul pe pământ), unde poţi admira flora atât de bogată şi variată ce se poate numi fără nicio exagerare „a opta minune a lumii”.
Pe tot traseul călătoriei noastre ne călăuzeşte aceeaşi trăsătură de caracter de a nu ocoli realitatea.
Va urma
Ioan şi Lucreţia Mititean
Adaugă comentariu nou