Năsăudul - cu farmecul și împlinirile lui
Luna octombrie 2019, lună de toamnă frumoasă, plină de preocupări, împliniri și evenimente la nivel local, în toate domeniile vieții social-administrative, edilitar gospodărești, etc. precum și în cele care țin de cultură și spiritualitatea românească, segment asupra căruia s-a aplecat ca întotdeauna conducerea Despărțământului și a Cercului Astra Oraș Năsăud, organizând unul dintre cele mai frumoase evenimente ale anului sub genericul “Armata română în creația marelui poet George Coșbuc”.
În reușita evenimentului s-a colaborat cu Primăria Orașului Năsăud, Consiliul Local al orașului Năsăud, Casa de Cultură “Liviu Rebreanu”, Biblioteca orășenească “Veronica Micle” și cu președinții Secțiunilor de Literatură și Istorie
din cadrul Despărțământului Astra.
De ce acest eveniment cu acest titlu?
În ziua de 25 octombrie se sărbătorește “Ziua Armatei”, iar în perioada 26-27 octombrie 2019, în cadrul Festivalului de poezie, s-au desfășurat Colocviile “George Coșbuc”, ediția a XXXV-a la nivel de județ Bistrița-Năsăud, în organizarea jur. Alexandru Câțcăuan – directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Bistrița, în colaborare cu toate forurile de conducere județene, eveniment la care au participat zeci de scriitori din întreaga țară, care în itinerariul lor, nu au ocolit orașul Năsăud, astfel că în ziua de 26 octombrie a.c. au vizitat cele două Centre de cultură: Muzeul Grăniceresc și Casa Memorială “LiviuRebreanu”, precum și sediul administrative al Asociațiunii pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român - Astra, în care este găzduită Galeria academicienilor năsăudeni.
Oaspeții au fost primiți cu drag de președintele Despărțământului Astra, prof. Seni Ioan și președinta cercului Astra oraș Năsăud – Floarea Pleș, cu un grup mai restrâns de astriști. S-au purtat discuții, s-au schimbat idei legate de eveniment, de cultura și tradițiile năsăudene, cu preocupări în dezvoltarea obiectivelor cultural-turistice, a zonelor de agrement și nu numai.
La Biblioteca orășenească “Veronica Micle” din Năsăud, în data de 28 octombrie 2019, Cercul Astra oraș Năsăud a organizat desfășurarea activității cultural istorice, literare și artistice, sub genericul specificat mai sus “Armata Română în opera marelui poet George Coșbuc”, având următorul program:
1. Susținerea unor comunicări, având ca temă: “Armata Română, istorie – aspect militare la nivel de județ, realitatea actuală”. A prezentat col. (r) Ioan Cordovan, astrist și scriitor, președinte onorific al Asociației Cultul Eroilor “Regina Maria” Bistrița.
“Onoruri astriste năsăudene dedicate poetului George Coșbuc”. A prezentat prof. Ioan Seni, discurs orientat spre viața lui George Coșbuc ca și academician și la strălucita lui operă literară prin volumele: “Cântece de vitejie” și “Povestea unei coroane de oțel”.
Un discurs excepțional a prezentat prof. Dorel Aurelian Someșan (un adevărat ghid) cu idei și informații derulate prin fraze cursive, axate pe date biografice ale poetului George Coșbuc, viața la sat, de unde și inspirația creatoare în opera lirică (poezie), fiind de neînlocuit.
Concomitent, prof. Dorel Someșan a susținut un recital poetic, aplaudat continuu de întreaga asistență, urmat de un moment artistic – purpuriu de melodii – (muzică), susținut de ec. Cornelia Horobeț, pe versurile poetului George Coșbuc, alăturându-se publicul prezent, atmosfera devenind extrem de plăcută și emoționantă.
2. Lansări de carte – debut în creația literară, a fost surpriza evenimentului.
Trei astriste tinere, descoperite cu ocazia activităților Cercului Astra oraș Năsăud, ca fiind talentate creației lirice, încurajate pe parcurs în a-și așeza gândurile frumoase în cărți ce pot avea mare succes, au înțeles și au scos de sub tipar, fiecare, câte un volum.
- Luminița Rus Cincea – economist “Printre inimi” 2019, Editura Napoca Star Cluj-Napoca;
- Daniela Bodiu – asistent farmacist “Eu și iubirea” 2019, Editura “George Coșbuc” Bistrița;
- Dorina-Domnica Bugnari – croitoreasă “Gânduri în vis” 2019, Asociația “Reflector” Cluj-Napoca;
Cărțile au fost prezentate de scriitorii Mircea Daroși și economist Floarea Pleș, președinta Cercului Astra oraș Năsăud, din a căror pledoarii s-a desprins faptul că cele trei autoare au ceva în comun: iubirea, ce reprezintă nucleul poeziilor, trăind cu ardoare acest sentiment; iubirea din copilărie, din tinerețe, iubirea familiei, a naturii, a tot ceea ce le înconjură și mai ales iubirea de Dumnezeu, care le-a înzestrat cu talent, făcându-le viața frumoasă. Autoarele merită felicitate pentru strădanie și curaj, ele sunt convinse că mai au de lucrat, pentru a da valoare și mai mare poeziilor, în așa fel încât în mesajele transmise să se regăsească pe deplin cititorul.
Așa de exemplu, în poezia Luminiței, se observă o poezie elevată-modernă, cu vers alb, foarte bine așezată: “În taină am legat ceva / Ceva …/ Și azi nu am putere să desfac…/Dar totuși / Un fior, parcă / Mă cuprinde / Am îngenunchiat/ În fața templului/ Etern al iubirii/ Și am plâns …”(Amurg).
La Daniela, versuri apropiate de spiritualitatea creștină și eseuri care surprind, completează paginația volumului adresându-se cititorului: “Îți doresc să găsești cheia ce deschide lacătul inimii tale și să-ți trăiești viața, cu bucurie, credință, iubire și fericire” (din prefață).
La Dorina-Domnica, versuri Coșbuciene inspirate din viața satului, profund trăite într-o viață de om în mediul sătesc (Telciu, Coșbuc), versuri care atestă originalitatea inspirației, simple, care te înduioșează: “Deschide omule bun / Poarta-n ziua de Crăciun/ Poartă-n sufletul tău/ Și-l prime` pă Dumnezeu” (Ninge-n suflet).
Luminița: „Am plecat din casa / Copilăriei mele …/În căutarea mea …/Copilărie…vino iar…/Mă pier și mă adun/ Din tine / Copil am fost și mai sunt…/ Încă !” (Copilărie).
Daniela: “Te aștept să vii din nou copilărie/ Să te trăiesc prin ochi de copil / Știind că totce mă-nconjoară e iubire / Și orice vis, mi-a ducebucurii”(Copilăria).
Dorina-Domnica:“Tinerețea când s-a dus/ Nici un cuvânt nu mi-a spus /M-am trezit fără putere / Cu gânduri și doruri grele…”(Unde-ai fugit tinerețe?).
Importantul eveniment a fost onorat de prezența unui public numeros (sala arhiplină), printre care consilieri locali – Ioan Boțan și Adela Șofrone, preoții Lucian Greabu și Leon Pop, colegi de muncă și familiile autoarelor care și-au lansat cărțile și mulți astriști din Năsăud, Bistrița, Salva, Ilva-Mare, Leșu-Ilvei, Nepos, etc.
La încheierea evenimentului, au adus aprecieri și felicitări pentru reușita întregului program, prin care ziua s-a transformat în zi de sărbătoare: Ioan Boțan, Floarea Pleș, Ana Filip, Leon Pop, Ioan Lazăr-jurnalist, cu mulțumiri Bibliotecii – Crina Ceuca și Doina Lonhard, care au asigurat condițiile pentru desfășurarea evenimentului.
Felicitări și succes pe mai departe, au fost adresate de întreaga asistență celor trei autoare, care au primit buchete de flori, îmbrățișări și încurajări în a scrie în continuare, scrierile lor sunt frumoase și atrăgătoare.
Evenimentul s-a încheiat sub semnul prieteniei și a respectului, la o cafea, dulciuri și un pahar cu vin.
Floarea Pleș,
Președintă Cerc Astra oraș Năsăud
Citiţi şi:
- Destinațiile exotice- punctul de relansare al turismului în 2020
- 20 curiozități despre apa minerală
- Urmează să îi cumperi cadou unei femei din viața ta? Nu pleca la cumpărături fără să citești LISTA cu SFATURI
- Cele mai populare jocuri de păcănele: Top 10 sloturi online
- O mănăstire din judeţ va deschide un centru pentru copii orfani
Adaugă comentariu nou