Tabăra de cultură și civilizație românească „ACASĂ LA NOI”
De zeci de ani, prin Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – prin Despărțămintele Astriste ce o formează, se derulează un program de mare emoție românească – „Tabăra acasă la noi”.
Cu această ocazie, copii, elevi, tineri și profesori români din teritoriile aflate în prezent în afara granițelor României, cât și cele care se găsesc în diferite comunități românești, se bucură de modul cum sunt primiți în România (de fapt, în țara lor), de activitățile astriste, cu care sunt întâmpinați în localitățile gazdă.
Strădania și grija gazdelor, reprezentanți ai Asociațiunii Astra, a fost sporită, prezentând cu multă convingere teme care să le îmbogățească cunoștințele de istorie, geografie, de cultură, tradiții și obiceiuri și necesitatea cunoașterii Limbii române, făcându-i să înțeleagă că suntem frați, că rădăcinile lor ca origine sunt românești și că, o țară mai frumoasă și bogată ca România nu există.
Așa se face că, începând cu seara zilei de 17.07.2019 (miercuri), au sosit două grupuri a câte 35 de persoane fiecare, în organizarea Despărțământului Astra Iași, președinte prof. Areta Moșu, preluați și susținuți apoi, în realizarea unui program bogat pe timpul șederii în România (17 – 24 iulie 2019), de către Despărțământul Astra Năsăud, președ. prof. Seni Ioan și Cercul Astra oraș Năsăud – președ. ec. Floarea Pleș, la care s-au alăturat astriștii năsăudeni din Beclean – prof. Cornel Cotuțiu – scriitor care a făcut și donații de carte și prof. Ioan Neagoș din Bistrița, președintele Consorțiului pentru educație și dezvoltare durabilă „România Europeană”.
De mare sprijin și ajutor, pe timpul șederii Taberei în Ținutul Năsăudean au fost Mănăstirea Parva-Rebra, stareț Chiril Zăgrean și antreprenorul Emil Iugan de la Lunca Ilvei, care au asigurat cazarea și masa, și primăriile din Năsăud, Șanț, Beclean și Consiliul Județean B-N, etc..
• Primul grup (35 persoane) elevi și profesori din Raionul Strășeni - Republica Moldova, reprezentanți ai Despărțământului Astra ,,Mihai Eminescu”, conduși de Silvia Boboc doctorand, Astra Iași și prof. de Limba și Literatura Română - Dorina Plăcintă - Strășeni, au fost cazați la Mănăstirea Sfinții Apostoli ,,Petru și Pavel” de la Parva-Rebra.
• Al doilea grup (35 persoane), elevi și profesori din Raionul Florești, reprezentanți ai Despărțământului Astra ,,Gura Căinarului”, președinte și însoțitor de grup prof. Olga Leșenko, cu elevi și profesori din mai multe cercuri astriste: Roșietici, Băhrinești, Mărculești, Gura Căinarului și Astra Soroca - Republica Moldova, au fost cazați la cabana d-lui Emil Iugan din Ilva-Mare.
Puncte turistice și alte obiective vizitate:
• La Năsăud, ambele grupuri au fost primite la Sediul Astrei Năsăud de către prof. Ioan Seni - președ. Despărțământului și ec. Floarea Pleș - președ. Cercului Astra oraș Năsăud, organizatori, care apoi, au însoțit grupurile aproape pe tot traseul, la obiectivele vizitate.
S-au mai alăturat astriștii: Ionuț Nistor - dir. Casei de Cultură ,,Liviu Rebreanu” și Leon Catarig - președ. Cerc Astra Rebrișoara.
Surpriza oaspeților, la intrare în Sediul Astrei a fost - Galeria celor 21 de Academicieni năsăudeni, care au urmat studiile la Școlile din Năsăud, motiv pentru care Năsăudului i se mai spune - Orașul Academicienilor.
Discuțiile au fost din cele mai plăcute, legate de istoricul orașului, de activitățile astriste ce se desfășoară în mod permanent, și de istoricul Țării Năsăudului în general, încheiate cu un recital de poezie susținut de oaspeți și completat de Ionuț Nistor - dir. Casei de Cultură.
S-au vizitat apoi toate punctele turistice din oraș: Muzeul Grăniceresc, Biblioteca orășenească, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, Casele memoriale ,,George Coșbuc” și ,,Liviu Rebreanu”, apoi Primăria orașului Năsăud, unde oaspeții au fost primiți de dl. primar Mircea Romocea, care la încheiere a oferit oaspeților masa de prânz.
A doua zi, în 19 iulie, s-a mers la Beclean, la Băile ,,Figa”, unde oaspeții au fost primiți de prof. Cornel Cotuțiu – astrist, membru al Cercului Astra oraș Năsăud, un prieten și colaborator al Astrei Iași și al astriștilor de peste Prut. La Beclean d-nul primar, ing. Nicolae Moldovan a înlesnit intrarea liberă a grupului în Băi și le-a asigurat masa de prânz. Apoi s-a vizitat Casa pictorului Nechita Bumbu din Nepos; Muzeul sătesc din comuna Feldru - muzeograf (colecționar) Gheorghe Nechiti; Orașul Sângeorz-Băi; alte obiective și puncte turistice din zona Ilveană: - Pepiniera, fabrica de cherestea, Mănăstirea ,,Schimbarea la Față” Ilva Mare, stareță - Maica Hristofora, apoi, com. Șanț cu alte obiective frumoase și interesante, la care s-a implicat și primarul ing. Ioan Szabo.
La Șanț, se afla un alt grup de elevi, oaspeți de peste Prut la invitația Primărie, urmare înfrățirii comunelor din Limbenii Noi - Raionul Glodeni, grupuri care nu se cunoșteau.
Se poate spune că, la Năsăud și în comuna Șanț s-a realizat înfrățirea celor trei grupuri de elevi și profesori, toți din Republica Moldova, din raioane diferite, care s-au împrietenit urmând să colaboreze pe linie de cultură.
Un alt traseu pe care și l-au ales oaspeții a fost îndreptat spre Maramureș, vizitând Mănăstirea Bârsana, Muzeul ,,Memorialul Durerii” și Cimitirul ,,Săpânța”, iar încheierea s-a făcut în ziua de 22 Iulie 2019 la Bistrița, unde au fost primiți cu mult drag și afecțiune de către oficialitățile județene, director, pr. Ioan Pintea, la Biblioteca Județeană ,,George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, (au primit în dar cărți) și la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud au fost primiți de vicepreședintele Ioan Țintean.
În ambele locuri, optimismul și speranța în mai bine a fost transmisă de către cei doi reprezentanți a celor două instituții județene, însușite frățește de oaspeți, care ne-au încântat cu un recital de versuri și cântece patriotice.
Pentru cei din Tabăra „Acasă la noi”, organizată într-o zonă frumoasă a României – Județul Bistrița-Năsăud și nu numai, constituie o ocazie unică de a se bucura de frumusețile naturii, de valorile spirituale ale unei părți de țară pe care o simt aproape vorbindu-i graiul, dar pe care nu au avut prilejul să o viziteze.
În încheiere, Consiliul Județean a oferit masa de prânz oaspeților, cu urarea de a reveni pe meleaguri năsăudene și bistrițene, meleaguri în care cultura și bunătatea sufletească unește oamenii.
Floarea Pleș
Președ. Cerc Astra oraș Năsăud
Citiţi şi:
- Elevi și profesori din Republica Moldova și Ucraina, în Tabăra "Acasă la noi” în Țara Năsăudului
- Întâlnire de suflet, cu frații noștri din Republica Moldova
- Personalităţi marcante la Adunarea Naţională a ASTREI
- Asociațiunea Astra Năsăud, în simpozion dedicat Centenarului. Doi astrişti din Basarabia, cadre universitare, şi-au unit destinele la Mănăstirea Ilva Mare
- Bine aţi venit acasă, fraţi români, de peste Prut!
Adaugă comentariu nou