Pr. Vasile Beni: Acoperământul Maicii Domnului
Sărbătoarea pe are o pomenim în fiecare an la data de 1 octombrie ne amintește o minune întâmplată pe timpul împăratului Leon al VI-lea „Filozoful” (886 – 912) în biserica închinată Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, care adăpostea mai multe relicve ale Maicii Domnului – cămașa, acoperământul și parte a brâului, aduse din Țara Sfântă în secolul al V-lea.
Conform tradiției creștine, în acea vreme, Constantinopolul era amenințat de primejdia unei invazii. Sfânta Fecioară a fost văzută de către Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos, de ucenicul său, Sf. Epifanie, și de mai mulți credincioși, în timpul unei slujbe. Maica Domnului a înaintat până în mijlocul bisericii, a îngenuncheat, cu chipul brăzdat de lacrimi, și a rămas vreme îndelungată în rugăciune. Apoi și-a ridicat acoperământul (vălul) și l-a întins peste popor, ca pentru a-l ocroti. După arătarea Maicii Domnului, primejdia a fost îndepărtată, iar orașul a fost cruțat de suferință și de vărsarea de sânge.
Mesajul acestei sărbători este de a ne ruga Maicii Domnului. Şi mă voi opri la o rugăciune de la Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului şi care spune aşa:,,Împărăteasa mea preabună şi nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, ajutătoarea săracilor şi primitoarea străinilor, bucuria celor întristaţi şi acoperământul celor necăjiţi, vezi nevoia mea şi necazul meu; ajută-mă ca pe un neputincios, hrăneşte-mă ca pe un străin. Necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum vrei, că nu am alt ajutor în afară de tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzeşti şi să mă acoperi în vecii vecilor”. Amin!
Citiţi şi:
- Destinațiile exotice- punctul de relansare al turismului în 2020
- 20 curiozități despre apa minerală
- Urmează să îi cumperi cadou unei femei din viața ta? Nu pleca la cumpărături fără să citești LISTA cu SFATURI
- Cele mai populare jocuri de păcănele: Top 10 sloturi online
- O mănăstire din judeţ va deschide un centru pentru copii orfani
Adaugă comentariu nou