Ediţia a VIII – a a Zilei Mondiale a Alimentaţiei, sărbătorită de Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila”
Ziua Mondială a Alimentației, declarată pe 16 octombrie de către Adunarea Generală a ONU, a fost marcată de Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila” Bistrița, cu un eveniment ce își propune să atragă atenția asupra importanței alimentației sănătoase, dar și a cauzelor risipei alimentare. Conform unui studiu Eurostat, România este în topul primelor 10 țări la nivel european atunci când vine vorba de risipa alimentară. Cu toate că îndeplinesc condițiile de consum, peste 6.000 de tone de alimente ajung în fiecare zi la gunoi, conform aceluiași studiu.
Reducerea risipei alimentare și promovarea unei alimentații sănătoase se realizează prin acțiuni zilnice, concrete și prin educație alimentară. De aceea, astăzi, peste 100 de elevi, din cadrul Școlii Sanitare Postliceale „Carol Davila”, alături de cadrele didactice, au luat parte la un atelier interactiv în care invitații au explicat cum o serie de rețete sănătoase pot fi realizate chiar cu fructele și legumele ocolite adesea de către membrii familiei. Ceea ce de multe ori ajunge să fie aruncat chiar înainte de vreme, poate deveni de fapt ingredientul-vedetă al unei rețete de succes.
Aniversarea este, an de an, un prilej pentru a discuta despre eforturile ce trebuie depuse în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei.
A devenit deja o tradiție, ajunsă la cea de-a 8 – a ediție ca Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila” să sărbătorească „Ziua Mondială a Alimentației ”. În acest an școlar au participat atât cadre didactice cât și elevi de la postliceală de la „Liceul Teoretic Sanitar Bistrița”, specializarea Asistent Medical Generalist. În cadrul acestei activități au pregătit și prezentat lucrări despre alimentație atât elevii de la specializarea Asistent Medical Generalist și Asistent Medical de Farmacie. Elevii de la specializarea Asistent Medical de Farmacie au fost atent pregătiți și îndrumați de prof. Anghelina Lucreția, șef de catedră.
Acțiunea s-a desfășurat în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, care a devenit neîncăpătoare pentru numărul mare de elevi prezenți. Cu ajutorul lor sala a fost decorată cu obiecte tradiționale, aduse de elevi de pe toate văile județului iar elevii la rândul lor au venit îmbrăcați în straie populare specifice zonei de proveniență. Pentru decor s-au folosit cergi, cuverturi țesute manual, ștergare tradiționale cusute sau țesute manual, merindare pe coșurile cu legume și fructe de toamnă, covată mare și mică, blide de lut pictate tradițional, păretare, preșuri și tot ceea ce se găsește într-o casă în stil țărănesc. Gospodinele au scos din cămară borcanele cu dulceață, zacuscă și murături pentru a întregi decorul de toamnă.
Temele prezentate în cadrul acestei activități au fost următoarele:
„ALIMENTAȚIA ȘI EXCESUL GRĂSIMILOR ÎN ORGANISM”
Prezentatori: Ceuca (Marinescu) Florina, Reizner Adrian
„IMPORTANȚA FIBRELOR ÎN ALIMENTAȚIE”
Prezentatori: Turcu Tudor, Gîță Antonia, Ordace Iulia
„ALIMENTAȚIA SĂNĂTOASĂ”
Prezentatori:Macra (Lup) Viorelia, Șulumete Casandra, Iujan Nicoleta Diana
„BOLILE CAUZATE DE ALIMENTAȚIA NESĂNĂTOASĂ”
Prezentatori: Sima Daniela Benedict, Marica Anastasia Andrada
„ISTORIC DESPRE IUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII”
Prezentatori: Mehelean – Pop (Tiniș) Alina Persida, Rus (Sângeorzan) Marinela, Andrei (Simionca) Dana, Rus Loredana Anița, Pintea Iulia
„DIABETUL ȘI ALIMENTAȚIA”
Prezentatori: Mânecan (Cincia) Daniela – Ramona, Baci (Trifan) Adina, Rusan Ionuța, Deacu (Luca) Octavia, Macai (Molodvan ) Carmen
”VITAMINE PENTRU O VIAȚĂ ACTIVĂ”
Prezentatori: Uifelean Andreea, Nicoară Daniela
„MÂNCAREA SĂNĂTOASĂ VERSUS MÂNCAREA NESENĂTOASĂ”
Prezentatori: Soficinianu (Popa) Laura, Pop Abigail
„FITOTERAPIA ȘI DIABETUL”
Prezentatori: Prof. Ladăr Claudia, Prof. Moraru Dana
„PROMOVĂM UN STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS!”
Prezentatori: Oprea Luciana, Leuca Lorena Adelina, Molodvan Alex Cristian, Prof. coordonator Șot Sabina.
Amfitrionii evenimentului au fost directorul Școlii Sanitare Postliceale „Carol Davila”, Alexandru Câțcăuan, care a ținut un cuvânt de deschidere, urmat de prof. dr. Carmen Maria Muscan și profesor Darius Emilian Ilieșiu. Evenimentul a fost coordonat, la fel ca pe parcursul celor 8 ediții de prof. Maria Runcan – Pop.
Prof. coordonator
Maria Runcan – Pop
Citiţi şi:
- 14 noiembrie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat
- La Şcoala Postliceală „Carol Davila” – colocviile „Echitate şi excelenţă în îngrijirea pacientului”
- Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din Bistriţa – o unitate de prestigiu, sigură şi cu pregătire profesională deosebită a cursanţilor în domeniul sanitar
- La Colocviile Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, Modele europene de bune practici în domeniul medical
- Primarul Ovidiu Creţu a cântat „Gaudeamus”, împreună cu cei 53 de absolvenţi ai Universităţii Ecologice şi cei 90 de asistenţi medicali generalişti
Adaugă comentariu nou