Camelia Tabără, despre reţeaua şcolară: Şcoli cu depăşiri de buget şi rezultate slabe. Vrem o şcoală comodă sau una din care să facem oameni din copii?
Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a anunţat, în şedinţa cu directorii, că în configurarea viitoarei reţele şcolare se va ţine cont de criteriul eficienţei.
„Atunci când vom implementa noile proiecte de reţea şcolară, cu siguranţă ne vom uita la acele şcoli care au depăşiri de buget chiar de 40% şi cu rezultate la sfârşit de ciclu şcolar de 30%. Mi se pare inadmisibil. Trebuie să reconfigurăm, să fie cu eficienţă. Faptul că sunt copii care vor să meargă la profesională nu înseamnă că el nu trebuie să atingă pragul minimal de 5, pe care trebuie să-l aibă orice absolvent de gimnaziu. Părinţii vor să fie cât mai comozi, să se trezească la 8 fără 10. Asta nu înseamnă că noi, ca specialişti ai şcolii, nu trebuie să le spunem că şcoala şi educaţia înseamnă efort, în primul rând efortul personal, şi e bine dacă copilul vine 5 km la şcoala de centru, ca să nu mai avem simultan şi la centru şi la structură, şi să nu avem dezastru la rezultate, şi la centru, şi la structură. E un compromis generalizat. Peste tot sunt drumuri asfaltate în judeţ, vor veni şi microbuze şi trebuie să punem întrebarea cu voce tare „Vrem o şcoală comodă sau o şcoală în care facem oameni din copii, îi ajutăm să aibă o meserie, un viitor în lumea asta””, a declarat inspectorul şcolar general Camelia Tabără.
În context, aceasta a menţionat că toţi primarii judeţului au investit în infrastructura şcolară şi că, de multe ori, rezultatele obţinute nu sunt pe măsura proiectelor.
„În zona dotărilor şi investiţiilor nu e treaba dumneavoastră, e treaba primarilor, care şi-au făcut datoria cu prisosinţă. Toţi au fost preocupaţi să acceseze toate liniile de finanţare. Asta vă obligă să vă duceţi în faţa Consiliului Local şi să raportaţi că acolo e un colectiv de profesori implicat şi dornic să lucreze cât mai bine, că aveţi rezultate care să merite aceste investiţii. Dacă nu le aveţi, să vă faceţi o analiză internă şi o să vă simţiţi ca un copil care nu şi-a meritat cadoul, pentru că nu aţi obţinut rezultatele pe care toată lumea le aşteaptă”, a mai spus Camelia Tabără.
Citiţi şi:
- Camelia Tabără, despre situaţia de la Piatra Fântânele: Este un conflict între adulţi care a ajuns până în şcoală. Vom încerca să depăşim acest moment
- Populația școlară, în scădere de peste 5% în ultimii trei ani! Probleme sunt și cu atitudinea față de muncă
- Camelia Tabără: Absenţele să se pună cu foarte mult simţ de răspundere! Vom fi extrem de drastici la transferuri
- Inspector şcolar general Camelia Tabără: Copiii rămân la Nepos, dar şcolile cu mai puţin de 300 de copii îşi pierd personalitatea juridică
- Titularizare 2017: Peste 500 de candidaţi îşi dispută 77 de posturi în Bistriţa-Năsăud
Adaugă comentariu nou