O realizare de excepţie a primarului Romeo Florian. Cadastrarea comunei Lechinţa: 13.500 hectare, 16.700 imobile
Peste ani se va şti că în vremea primarului Romeo Florian, comuna Lechinţa a fost cadastrată. Unii vor uita, poate, că s-au făcut şi alte lucrări de mare importanţă: canalizarea, introducerea apei potabile, cămine culturale, şcoli şi grădiniţe, dar cu siguranţă această imensă lucrare - cadastrarea – cu impact pozitiv asupra proprietarilor de terenuri şi imobile va dăinui ca o mărturie a aşezării proprietăţilor funciare în matca lor firească.
Este sâmbătă dimineaţa. E weekend şi Lechinţa pare puţin animată. Doar la Primărie este o zi obişnuită de muncă. Zăresc mulţi cetăţeni din Bungard, Sângeorzu Nou, Ţigău, Chiraleş, Vermeş. Într-o sală special amenajată, e sala de şedinţe, atmosfera e de muncă. Calculatoare în funcţiune, specialişti, proprietari cu documente în mână. Activitatea este bine organizată, în aşa fel încât fiecare să-şi rezolve eventualele probleme nelămurite şi să plece acasă mulţumit că, iată, va deveni proprietar cu acte în regulă, intabulat şi înscris în Cartea Funciară. Ce se întâmplă aici, îl întreb pe primarul Romeo Florian, aflat aici la un calculator, demarând imagini cu suprafeţe de teren, alături de specialistul în domeniu, Arthur Ferencz. „Este etapa finală a cadastrării comunei Lechinţa. Am beneficiat de acest proiect major, derulat cu fonduri europene. Acum suntem în etapa rezolvării contestaţiilor, unde este cazul, şi a finalizării întregii lucrări. Ne bucurăm de munca responsabilă a specialiştilor de la OCPI implicaţi serios în realizarea cadastrului general pe 13.500 hectare teren”.
Deşi este sâmbătă, primarul Florian este prezent, ca un adevărat cadastrist. Ajută efectiv, îndrumă, dă explicaţii. Activitatea se desfăşoară în flux continuu. Sunt prezenţi şi specialiştii biroului agricol al Primăriei, respectiv ing. Alexandru Retegan şi Timeea Szekely, care eliberează adeverinţele conform Registrului Agricol. Explică fiecărui deţinător de teren ce are de făcut. În sala mare, în faţa hărţilor cadastrale şi în faţa calculatoarelor, se identifică fiecare parcelă de teren şi proprietarul acesteia. Sunt 305 hărţi cu număr de identificare pentru fiecare parcelă de teren, sunt 16.700 de imobile supuse verificărilor. Armata de specialişti ai OCPI mărşăluieşte, inclusiv sâmbăta şi uneori duminica spre victoria finală, cadastrarea Lechinţei. Este un merit al primarului Romeo Florian că a reuşit ca UAT-ul pe care-l administrează să fie inclus în Proiectul major „Creşterea gradului de acoperire şi de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, care are ca scop final realizarea cadastrului general.
Citiţi şi:
- Destinațiile exotice- punctul de relansare al turismului în 2020
- 20 curiozități despre apa minerală
- Urmează să îi cumperi cadou unei femei din viața ta? Nu pleca la cumpărături fără să citești LISTA cu SFATURI
- Cele mai populare jocuri de păcănele: Top 10 sloturi online
- O mănăstire din judeţ va deschide un centru pentru copii orfani
Adaugă comentariu nou