Ramurile înmugurite, talisman în vremuri grele ! Preoţii le-au sfinţit, de Florii, singuri în biserici, dar au găsit metode de a ajunge la credincioşi. Tradiţii din Bistriţa-Năsăud
Cu o săptămână înaintea Paştilor, creştinii ortodocşi sărbătoresc Floriile sau „Duminica Stâlpărilor”, cum este cunoscută această sărbătoare in alte parti ale tarii. Spre exemplu, sătenii din Bistriţa-Năsăud respectă încă, de Florii, obiceiuri şi tradiţii vechi de sute de ani. Pentru Duminica Floriilor se pregătesc ramurile de mâţişori sau de salcie, care, după sfinţire, pot vindeca boli, pot opri furtunile sau alunga duhurile rele.
Din păcate, anul acesta credincioşii nu au putut participa la Slujba de Florii la Biserică, însă preoţii au făcut ca ramurile de salcii să ajungă la ei. La Dumbrăviţa, preotul Ciprian Văidăhăzan le-a sfinţit ieri şi le-a pus sin poartă în poartă însoţite de un acatist.
Părintele Doru Plăian, de la Rebra, a anunţat, încă de ieri: "Dragi mei credincioși, deoarece stiu ca toti ati vrea sa aveti mladite de salcie in casele dumneavoastra am hotarat ca dupa ce ele vor fi binecuvantate la finalul sfintei Liturghii le voi distribui la toate magazinele din sat de unde o sa le puteti lua si in cursul săptămânii viitoare, macar in felul acesta sa ne mângâiem sufletele! Doamne ajuta sa ne vedem in sfânta biserică sănătoși".
La Beclean, părintele Cristian Dragoş a spus: "Ramurile înmugurite ale acestei zile binecuvântate sunt expresia bucuriei si a credinței ca vom birui împreună cu Cel ce a biruit moartea si cu atat mai mult, slăbiciunile, scăderile si încercările noastre. Suntem parte din această lucrare a Domnului. Cei ce doriți să aveti în case acest simbol, astăzi, după ora 12.00, puteți să veniți să luați crenguțe sfințite din curtea bisericii, în condițiile sanitare recomandate si cu bunăcuviință.
Sărbători cu pace și bucurie! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus! P.S. Va rog să le duceți si celor ce nu pot ieși din case!".
Citat de Mediafax, etnologul Menuţ Maximinian spune că aceasta este cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Învierea Domnului, aducând aminte de intrarea lui Iisus în Ierusalim şi că în Bistriţa-Năsăud tradiţiile nescrise ale satului încă se mai păstrează.
„Oamenii duc acasă mâţişoarele şi le plantează în grădină, pe holdele semănate, pe morminte, le pun în grajduri, la stâna oilor şi după icoane. Ele simbolizează belşugul anului ce va veni, vor feri locul unde sunt puse de trăsnete, boli, inundaţii şi vor aduce recolte bogate”, spune Menuţ.
„Oamenii mănâncă mugurii salciei pentru a se vindeca de maladii şi un alt rol al ramurilor de salcie este să alunge duhurile rele, astfel poate fi protejată nu doar casa, ci şi animalele din ogradă. Pentru ca vraja de protecţie să funcţioneze, ramura de salcie trebuie să aibă mugurii deja desfăcuţi în momentul în care preotul o sfinţeşte, din acest motiv mulţi credincioşi ţin ramurile în apă în seara dinaintea slujbei. Pentru sănătatea copiilor, părinţii obişnuiesc să îi lovească uşor cu ramurile de salcie iar în acest timp trebuie rostită incantaţia - . De asemenea, salcia respectivă se pune în apa în care se îmbăiază copiii”, a mai explicat etnologul Maximinian Menuţ.
Gospodinele din comuna Chiuza fac de Florii un fel de plăcinte, speciale, numite „florii”. „Sunt nişte plăcinte împăturite rotund, în formă de floare. Se coc în cuptor şi din acestea se dă pomană. La Chiuza mâţişorii se oferă la începutul slujbei religioase, sunt duse acasă, se pun la icoane, folosindu-se în caz de furtună. Atunci se aprind, iar credinţa era că furtuna se potolea. Se puneau de asemenea şi la stupi, pentru a spori cantitatea de miere”, mai spune Maximinian Menuţ.
Citiţi şi:
- Floriile sufletului
- Crenguţe de salcie sfinţite pentru a-i apăra de necazuri pe prislopeni
- Duminica Floriilor
- Mitropolitul Andrei, sute de preoţi şi mii de credincioşi, cu ramuri de salcie în mâini, în procesiune religioasă pe străzile Bistriţei
- Credincioşii bistriţeni, aşteptaţi la Procesiunea de Florii, alături de Mitropolitul Andrei
Adaugă comentariu nou