Răbdare, credință și … speranță
Sunt însușiri umane mult solicitate în aceste „cumplite vremi”, când un dușman invizibil cu ochiul liber, atacă ființa umană, indiferent de naționalitate, vârstă, religie, sex, condiție socială, zonă geografică, etc., atac căruia nu i se poate face față, de cele mai multe ori, în mod eficient.
Putem totuși avea … răbdare, credință și … speranță.
1.Răbdarea – îl însoțește pe om în decursul întregii sale vieți, de aceea, unii o asociază cu timpul, care se scurge independent de voința noastră. Ea se manifestă în funcție de temperamentul fiecăruia, de activitatea desfășurată, de anturaj, de obiectivele propuse a fi atinse, etc. În accepțiunea, atât creștină cât și laică, ea apare ca „cea mai mare virtute” care ne ajută să gândim de mai multe ori înainte de a face ceva, să suportăm mai ușor necazurile care se abat asupra noastră, să înduri „mai lesne ceea ce nu poți schimba”. Unii o aseamănă cu „pasiunea îmblânzită”, care este răsplătită în cele din urmă,deoarece, dacă „ai curaj să înfrunți marile supărări din viață și răbdare pentru cei mici, ți-ai terminat cu bine treburile zilnice, poți să dormi liniștit, Dumnezeu este treaz !”.
2. Credința – este după Sf. Ap. Pavel „adeverirea celor nădăjduite, și dovedirea lucrurilor celor nevăzute” și se manifestă prin dorul pentru Dumnezeu și semeni. Mulți o consideră ca fiind un dar al harului Duhului Sfânt, un rod al conlucrării dintre Om și Dumnezeu, rod care nu poate fi cumpărat, dar dacă îl dobândești, te ajută sub formă de așteptare rațională și afectivă, de care ai mare nevoie în multe momente ale vieții.
3. Speranța – ne îndeamnă„ să credem și să așteptăm lucrurile care nu se pot vedea încă”, să începem fiecare zi cu optimism, să lăsăm amintirile urâte în urmă și să credem „într-o zi mai bună”. Ea este singurul „bun comun tuturor oamenilor”, un „vis cu ochii deschiși” care ne face să credem că „viața ar putea redeveni frumoasă”, că „vom fi iarăși ce am fost și mai mult decât atât !”. Și că … „Poți să pierzi averi și ranguri / Fericiri ca roiu-n spic/ Dacă n-ai pierdut speranța/Atunci n-ai pierdut nimic !”.
Adaugă comentariu nou