Deputat Cristina Iurişniţi: Profesorii, personalul nedidactic si auxiliar au dreptul la protecție în timpul reluării cursurilor pentru clasele terminale!
În Ordinul comun al Ministerului Educației și Cercetării (nr.4220/8.05.2020) și al Ministerului Sănătății (nr.769/8.05.2020), pentru stabilirea măsurilor de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu SARS CoV 2 în unitățile de învățământ, autoritățile „au omis” să menționeze și situația personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic.
E un mare semn de întrebare pentru profesori si celelalte categorii de personal ce se întâmplă concret, în perioada 2-12 iunie, cu cei care suferă de boli cronice sau care au membri ai familiei încadrați în grupele de risc. Nici măcar un cuvânt despre acest aspect în cuprinsul art.9b din prezentul Ordin de Ministru. Ce e și mai straniu este că sindicatele din Educație nu s-au sesizat încă și nu au luat vreo poziție publică.
De asemenea, îmi manifest nemulțumirea față de comunicarea defectuoasă dintre Ministerul Educației și Parlament. La ultimele trei interpelări și întrebări parlamentare am venit cu propuneri constructive pentru digitalizarea sistemului, mărirea indicelui IRS din cadrul Proiectului Euro 200, de la 250 la 500 de lei, achiziția de dispozitive electronice prin licitații publice în regim de inventar. Nu am primit răspuns.
Am reacționat la sesizarile venite din partea cetățenilor pe subiectul OM 4220/2020 și am contactat ministrul Educației care, la semnalarea acestor lipsuri din Oridnul comun al MEC și MS, a afirmat că „nu e omisiune.” Textul actului normativ însă e clar discriminatoriu, la art. 9, lit. b.
În calitate de profesor, membră a Comisiei de învățământ și președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse, îmi manifest îngrijorarea și față de situația personalului din școli, și solicit public ministrului Monica Anisie ca acest act normativ discriminatoriu să fie completat cu dispozițiile necesare personalului didactic, nedidactic și auxiliar care nu pot fi solicitați în caz de dovadă a unor boli cronice sau a unor membri de familie încadrați în grupele de risc.
Conform art.34 din Constituția României, care prevede că statul e obligat să ia măsuri pentru respectarea igienei și a sănătății populației, USR susține egalitatea de șanse și garantarea acestor drepturi fundamentele de protecție împotriva efectelor infecției cu noul Coronavirus.
Prof. Cristina Iurișniți,
Deputat USR în Parlamentul României
membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport
președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați
Citiţi şi:
- Deputatul Cristina Iurișniți spune Stop colectării de bani de la elevi, profesori sau părinți! Educația este gratuită!
- Inspectorul şcolar general Cristian Nicula: 57,8% din personalul din învăţământ din Bistrița-Năsăud va participa la greva generală
- Deputat Cristina Iurişniţi: Aviz negativ pentru echivalarea inacceptabilă a Bacalaureatului cu mediile anuale
- Dr. Anca Andriţoiu: 2033 angajaţi din învăţământ- aproape 42%- au fost vaccinaţi în Bistriţa-Năsăud
- Deputat Cristina Iurişniţi: Președintele României trebuie să retrimită la Parlament legea modificată de către PSD privind educația sanitară în școli
Comentarii
Pai, efectiv , ar trebui ca toate persoanele care lucreaza in institutiile publice ( invatzamant, sanatate... etc. ) , sa aiba " autoritate publica si sa fie sub protectia speciala a legii " ... ca oricare actual functionar public ( din autoritatile statului... ), bine-nteles gradual, dupa gradul de risc si pericol public . Aici aveti dreptate !
Adaugă comentariu nou