Ioan Turc: Această zi de dublă sărbătoare să ne facă mai buni și mai dedicați bisericii și țării!
Joi, 05/28/2020 - 10:42
"Înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos să ne aducă binecuvântarea nădejdii în toate cele bune!
Din mai 1920, de Înălțare, românii celebrează și Ziua Eroilor, moment de recunoștință eternă pentru cei care s-au jertfit în bătălii, cu patria în suflet. Trecând prin această zi de dublă sărbătoare, vom fi mereu mai buni și mai dedicați bisericii și țării.
Hristos S-a Înălțat!", este mesajul postat de Ioan Turc, preşedintele Partidului Naţional Liberal Bistriţa-Năsăud.
Citiţi şi:
- Becleanul şi-a cinstit eroii! Primarul Nicolae Moldovan: O coroană cu flori în memoria tuturor celor care au luptat pentru binele țării noastre! Le mulțumim pentru jertfa lor!
- Primarul Ioan Turc, de Ziua Jandarmeriei: La mulți ani activi în serviciul țării!
- Ioan Turc (PNL): Dincolo de bucuria aniversării avem datoria de a trata cu responsabilitate dezvoltarea oraşelor şi a satelor ţării!
- Senatorul Ioan Simionca: Veșnică pomenire Eroilor noștri!
- Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan: Slavă eroilor neamului românesc!
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Așa l-au denumit contemporanii, dar și urmașii, pe Iosif al II-lea, născut la...
Comentarii
Rus Augustin -
Mar, 16:07
DOMNULE PROFESOR MIRECEA DAROȘI
Citind fragmentul, mi-am amintit de ... „un fragment”...
Cordovan Ioan -
Mar, 14:22
LA MULTI ANI,CU MULTĂ,MULTĂ SĂNĂTATE !!!, distinsului om de cultură, prof. Ioan Lazăr.
Ilieși Ioana -
Mar, 09:47
Mulțumiri alese ziarului „Răsunetul” și autorului acestui frumos articol, domnului Ioan Mititean!...
Pop MariusNicolae -
Mar, 09:31
Bravo,adolescenților! Felicitări! Se vede că ați studiat la cea mai bună Școală Gen.din județ!
Aniversări
În zi de naștere, transmitem sincere urări aniversare doamnei profesor Silvia Carmen Floroaie, director adjunct al Școlii Gimnaziale Dumitra.
În zi aniversară, urăm domnului profesor IOAN LAZĂR, multă sănătate, bucurii şi împliniri alături de cei dragi.
La mulţi ani!
Redacţia „Răsunetul”
La ceas aniversar, adresăm calde urri aniversare doamnei director Codruța-Sorina Bîtă Găzdac de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 1 Năsăud.
Comentarii
Anul acesta se împlinesc 100 de ani de când în România a fost decretata Ziua Eroilor drept sarbatoare nationala, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920 care stabilea să fie celebrata in fiecare an de Ziua Inaltarii Domnului, la 40 de zile dupa Invierea Domnului. Această dată a fost stabilită în urma negocierilor la Tratatul de pace de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat prinntre altele si la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. Prin urmare, România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români.
În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 data pentru Ziua Eroilor a fost schimbată la 9 mai. Abia după revolutia din 1989 s-a revenit la data inițială.
În prezent, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor împreună cu alte instituții abilitate, elaborează programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor, care , potrivit legii, este sărbătoare națională.
În ultimii ani, sarbatoarea dedicata cinstirii eroilor avea loc la monumentul in forma de SULA amplasat parcă dinadins langa PREFECTURA, pentru a da sens sintagmei „ce are sula cu prefectura”. Pe locul respectiv pana in 2009 s-a aflat bustul lui Petru Rares, pe care un primar incult l-a mutat din piata cu acelasi nume, pentru a face loc controversatului monument de parca nu se gasa alt loc in tot orasul. Cu atat mai mult cu cat la Bistrita, există din perioada interbelică un Cimitir al Eroilor, unul dintre cele mai bine realizate din Romania. In plus, la Bistrita mai exista si Strada Eroilor. Situata intre strazile Romana si Ioan Slavici, La capatul dinspre strada Ioan Slavici , in prelungirea Strazii Eroilor se afla o suprafata generoasa de teren pe care a functionat fosta “Gara de Est” si care in prezent a devenit un fel de maidan, ocupat de linii ferate secundare dezafectate, peste care cresc tot felul de balarii, dand un aspect dezolant zonei respective. Aici ar putea fi amenajata “Piata Eroilor”, unde sa fie organizate manifestările cu caracter militar religios. Tot aici ar putea fi construită o biserică monumentală cu hramul “Inăltarea Domnului” si care să fie piesa dominantă a pietei respective.
Adaugă comentariu nou