Deputatul Doina Pană: Interesele cui le reprezintă acest individ votat de români tocmai ca să le reprezinte interesele?
Deputatul social-democrat Adriana Doina Pană a criticat, într-o declaraţie politică, faptul că preşedintele Klaus Iohannis a sesizat vineri Curtea Constituțională cu privire la Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.
"Dragi prieteni, Cu toții suntem de acord că există lucruri care nu sefac"! Ieri, 4 iunie, s-au împlinit 100 de ani de când a fost semnat de către reprezentanții a 16 state, inclusiv România și Ungaria, Tratatul de la Trianon. În el s-a recunoscut oficial, la nivel internațional, unirea Transilvaniei și a părții răsăritene a Banatului cu România.
De câteva săptămâni, tocmai ca să fie timp pentru promulgare până în 4 iunie, Parlamentul României a votat legea inițiată de PSD prin care ziua de 4 iunie să fie sărbătorită în fiecare an ca Ziua Tratatului de la Trianon. N-am reușit să înțeleg de ce până ieri, 4 iunie (un 4 iunie special- împlinindu-se Centenarul), președintele nu a promulgat legea.
Astăzi, incredibil dar adevărat, țineți -vă bine(!), Klaus Verner Iohannis a atacat legea la CCR!
Fiind vorba de un reper istoric esențial pentru România, există un act mai josnic și mai incalificabil?
Interesele cui le reprezintă acest individ votat de români tocmai ca să le reprezinte interesele?", a scris deputatul Doina Pană, pe pagina sa de facebook.
***
Președintele Klaus Iohannis sesizat CCR cu privire la Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, susținând că o asemenea sferă de reglementare este de esența unei simple declarații a Parlamentului, a unui anunț, fără caracter normativ.
Apreciem că stabilirea acestui conținut, de o asemenea manieră, denotă caracterul pur enunțiativ al reglementărilor, fără ca obiectul legii să fie determinat în mod clar”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Potrivit sursei citate, legea este definită ca act juridic de putere, are caracter unilateral, dând expresie exclusiv voinței legiuitorului, ale cărei conținut și formă sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relații sociale și de specificul acestuia, iar conform Curții Constituționale, legea, ca act juridic al Parlamentului, reglementează relații sociale generale, fiind, prin esența și finalitatea ei constituțională, un act cu aplicabilitate generală.
”Caracterul pur declarativ al legii deduse controlului de constituționalitate, așa cum acesta se poate deduce atât din titlul legii criticate, cât și din dispozițiile de la art. 1, fără a putea constitui în mod efectiv drepturi și obligații, este de natură să determine ambiguități cu privire la efectele pe care legea le-ar putea produce. De aceea, apreciem că o asemenea sferă de reglementare este de esența unei simple declarații a Parlamentului, a unui anunț, fără caracter normativ”, mai precizează Președinția.
Citiţi şi:
- Deputatul Doina Pană, către PNL şi USR: Să refuzi să-ți promovezi istoria prin lege, asta cum se poate traduce?
- Preşedintele Radu Moldovan: Sărbătorim Centenarul Trianon! Președintele Klaus Iohannis nu a avut mândria națională de a promulga această lege
- Deputatul Cristina Iurişniţi: Președintele României a retrimis în Parlament Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului
- Rămâne cum s-a stabilit! Senatorii au respins cererea de reexaminare a Codului Silvic
- Gânduri spre Ungaria creştină şi neapărat MARE
Adaugă comentariu nou