Preşedintele Radu Moldovan: Sărbătorim Centenarul Trianon! Președintele Klaus Iohannis nu a avut mândria națională de a promulga această lege

Respectul strămoșilor nu încape în cuvinte, ci se arată prin recunoștința față de trecut și faptele ce construiesc viitorul.

 Marcăm 100 de ani de la scrierea unei pagini definitorii a istoriei națiunii române, semnarea Tratatului de pace de la Trianon, prin care s-a recunoscut UNIREA Transilvaniei noastre dragi și a părții răsăritene a Banatului cu România.

Centenarul Trianon ne reamintește de jertfa și demnitatea oamenilor curajoși care au făcut posibil acest moment istoric esențial pentru devenirea Națiunii Române și ne-ndeamnă să-l celebrăm.

 Așadar, din respect pentru lupta și efortul lor, Parlamentul a votat pe 13 mai legea prin care doream să marcăm, cu respect, simbolistica națională a acestei Zilei.
Din păcate, președintele Klaus Iohannis nu a avut mândria națională de a promulga această lege în timp util, pentru a fi astăzi deja în vigoare.

 A fi uniți, nu înseamnă să ne-nțelegem de fiecare dată, ci să lăsăm orgoliile și să facem de fiecare dată ce e bine pentru neam.
Dumnezeu să binecuvânteze România noastră scumpă și mândră!

 Sărbătorim Centenarul Trianon, ascultând mesajul profund al melodiei interpretată de Veta Biriș, care ne reamintește că patriotismul se simte-n glas și se vede pe chipul omului cu drag de neam

https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/videos/713514135858213/?t=2

Comentarii

05/06/20 11:28
Vizitator

Se implinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon care a avut loc pe 4 iunie, 1919, actul prin care se incheie Conferinţa de Pace de la Paris (1919-1920). Cunoscută si sub numele de „Sistemul Versailles”, Conferinţa de Pace de la Paris cuprinde două mari părti:
Prima dintre ele, care include şi activitatea diplomatică a reginei Maria la Paris şi Londra în perioada martie – aprilie 1919, cuprinde participarea delegaţiei României la Conferinţa de Pace de la Paris, acţiunile acesteia, fiind semnarea tratatelor de pace cu Germania la Versailles, 28 iunie 1919; cu Austria la Saint Germain en Laye, 10 septembrie 1919; cu Bulgaria – Neuilly sur Seine, 27 noiembrie 1919.
Cea de-a doua parte se referă la semnarea Tratatului de Pace cu Ungaria la Trianon pe 4 iunie, 1920 care reprezintă, în fapt, recunoaşterea internaţională a Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România si desăvârşirea actului istoric naţional al Adunării de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918.
Avand in vedere ca că bistritenii au fost participanti activi la marele act istoric din 1 decembrie, 1918 de la Alba Iulia, orasul Bistrita ar fi trebuit sa aibă un monument al unirii.
Desi la inceputul anului 2018, Primăria Bistrița a lansat un concurs de solutii pentru realizarea unui monument evocator al actului istoric din 1 Decembrie 1918, amplasat în Piața Unirii, prin care să fie celebrat Centenarul Marii Uniri, lucru acesta nu s-a materializat. De aceea, măcar de acum când am intrat in al doilea centenar, in locul statuii lui Cuza s-ar putea realiza un Monument al Unirii in forma unui obelisc placat cu marmura cu inaltimea totala (soclul + obeliscul propriuzis) de 1918 cm . Obeliscul propriuzis ar trebui sa aiba 1600 cm (anul primei uniri sub Mihai Viteazul), iar impreuna cu soclul de la baza de 3,18 m sa se ridice la 1918 cm (anul Marii Uniri). Pe soclu se va putea monta un basorelief din bronz executat dupa imaginea cu Marea Adunare de la Alba Iulia, avandu-i in prim plan pe episcopii Iuliu Hossu si Miron Cristea . Pe trei dintre laturile obeliscului se vor putea amplasa efigiile din bronz ale domnitorilor Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Regele Ferdinand, iar pe cea d-a 4-a latură vor putea fi trecute numele delegatilor din Bistrita-Nasaud participanti la marea adunare din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia. Iata că nici după 2 ani de la centenarul Marii Uniri acest monument nu s-a realizat, desi putea fi făcut măcar până pe 4 iunie 2020, când se implinesc 100 de ani de la semnarea tratatului cu Ungaria in palatul Trianon de la Versailles .
Si totusi, viitoarea administratie a orasului Bistrita va trebui să realizeze un monument al Marii Uniri din 1918 in locul bustului lui Cuza, pe care in anul 2012 un primar incult l-a mutat de la IJP in Piata Unirii, fără să stie că numele pietei nu are nimic in comun cu "Mica Unire" din 1859.
Iată si delegatii alesi din JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD, convocați la Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918:
1) Cercul Bistrița:
Dr. Gabriel Tripon, Bistrița;
Dr. Dionisie Longin, Bistrița;
Dr. Petre Poruțiu, Bistrița;
Mihai Dorofteiu, Bistrița;
Ioan Cotoc, Nușfalău.
2) Cercul Năsăud:
Eliseu Dan, Borgosuseni;
Ioan Păcurariu, Năsăud;
Dr. Victor Onișor, Bistrița;
Laurențiu Oanea, Rodna Veche;
Ion Cătărig Zăgrean, Năsăud;
Victor Motogna, Mocod;
Valer Vârtic, Mocod.

06/06/20 10:51
cititor

Foarte frumoasa ideie ! Doamne ajuta sa vedem realizat si acest lucru de mandrie si respect national !

06/06/20 14:41
BULĂ

Toate imperiile au trei faze ca și lacurile, dar spre deosebire, totuși , de lacuri, imperiile se destramă.Destrămarea este totdeauna benefică tuturor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5