Performanţele Centrului Judeţean de Excelenţă Bistriţa-Năsăud, oglindite şi în artă

Merită salutată şi felicitată iniţiativa directorului Constantin Rus de a include în cadrul Centrului Judeţean de Excelenţă şi componenta Artă. O premieră naţională ce porneşte din judeţul Bistriţa-Năsăud, oglindită şi prin apariţia antologiei „Amplificator”, la Editura bistriţeană Charmides, manageriată de Gavril Ţărmure.
Antologia este rod al cursurilor de scriere creativă (prof. Dan Coman) şi de exerciţii plastice experimentale (prof. Marcel Lupşe, prof. Marian Coman, prof. Vasile Duda). Este fericită îmbinarea părţii literare cu cea vizuală, astfel încât ne putem bucura de o carte ce prezintă tânăra generaţie într-o altă ipostază, aceea a artei.
Poemele sunt semnate de: Ruxandra Barna, Mihai Băbuțan, Eliza Bocskai, Camelia Brătfălean, Diana Fiscutean, Emilian Horea, Mihai Iacob, Daria Mărăndel, Alexandra Mânzat, Ariana Mocanu, Adina Onița, Denisa Pap, Alexia Samson, Anca Spân, Aurora Sofia Uifelean, iar desenele de: Ioana Bartha, Pop Niculina, Andrea Simion. 
“2019, Bistriţa. Prima dimineaţă, rece şi ploioasă, din septembrie. Tocmai îmi terminasem cafeaua şi mă pregăteam să merg la şcoală când, neaşteptat, am primit un telefon de la directorul Centrului Judeţean de Excelenţă, domnul profesor Constantin Rus.
Schimburi de amabilităţi, câteva glume, o propunere. O propunere atât de surprinzătoare încât am acceptat-o pe loc.  În dimineaţa aceea, în drum spre şcoală şi mai apoi seara, în timp ce mă plimbam prin oraş, m-am tot întrebat: oare câte alte Centre de Excelenţă din ţară au avut ideea de a introduce în activităţile lor un curs de scriere creativă şi un curs de desen pentru liceeni?
N-a fost nevoie să caut prea mult ca să găsesc răspunsul: niciunul. Şi asta, am fost şi sunt absolut convins, nu pentru că nu ar exista doritori, nu pentru că, în celelalte licee din ţară, nu ar fi elevi care să exceleze (şi) în domeniul literaturii/artelor, cât pentru că nimeni altcineva nu a avut suficient fler să -se gândească, aşa ceva. Încă o dată, mi-am spus, Bistriţa se dovedeşte a fi un loc special. Un oraş norocos, dintr-un motiv cât se poate de simplu: are, iată, instituţii în care omul potrivit e la locul potrivit. E, cred, un avantaj considerabil pe care Centrul Judeţean de excelenţă BN l-a luat deja în raport cu celelalte instituţii de profil: deschiderea (şi) către alte zone de interes ale elevilor (în acest caz: literatură & artă) care de obicei nu sunt cuantificate în şcoli, de parcă n-ar exista sau de parcă existenţa lor ar fi absolut irelevantă - un pariu cât se poate de riscant, într-adevăr, pentru că rezultatele acestei munci nu apar (în mod direct) nici la olimpiade, nici la examene naţionale, nici la alte competiţii pe care (din păcate?) şcoala românească le-a ridicat la nivelul de (singurele) repere ale eficienţei şi valorii. Ori tocmai această deschidere către zone de interes lăsate de obicei în plan secund, dă forţă şi consistenţă, originalitate şi personalitate acestei instituţii. Pentru că excelenţa nu există doar în fizică şi matematică, în chimie şi informatică, ci, evident, şi în zonă artelor. Iar între artă şi celelalte ştiinţe nu există nicidecum o prăpastie de netrecut, ci nenumărate punţi şi fire (in) vizibile care le leagă permanent, făcându-le să interacţioneze, să se completeze şi să se susţină reciproc; în plus, procedeele folosite sunt, în definitiv, aceleaşi: muncă şi disciplină, aplicaţii şi exerciţii, inspiraţie şi spirit critic, documentare şi rigoare”, spune în prefaţă, scriitorul Dan Coman.
Grupa pentru cursul de scriere creativă a adunat împreună liceeni de la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu, Colegiul Tehnic Infoel şi Colegiul Naţional Andrei Mureşanu, iar grupa de desen/exerciţii plastice experimentale elevii Liceului de Arte Corneliu Baba.
„Trăim o perioadă tristă care ne obligă să lucrăm “sub acoperire”, dar ce-i grav, nu ne permite să ne îmbrățișăm pentru succese și rezultate frumoase. Este vremea Covidului care ne obligă la izolare și „distanțare socială (?!)” dar, nu trebuie să uităm de premianți și performanțe (atât cât ne-a permis perfidul Covid 19).  Profesorii – artiști: Dan Coman, Vasile Duda, Marcel Lupșe și Marian Coman și cei 18 excelenți de la grupele de Scriere creativă și de Exerciții plastice experimentale ne oferă un premiu superb - Amplificator - o antologie de poeme & desene apărută acum la Editura Carmides. Este o carte ce conține o selecție din creațiile lor realizate în acest prim an de activitate. Felicitări pentru realizare și permiteți ca această producție să fie un premiu pentru toți elevii și profesorii din CJEX BN! … Felicitări tuturor, elevilor și profesorilor care activează în CJEX BN, părinților interesați și celor care ne-au fost aproape în activitatea din anul școlar 2019-2020!  Mulțumiri pentru susținere și finanțare: CL și Primăria Bistrița, CL și Primăria Beclean, CL și Primăria Năsăud, CL și Primăria Sângeorz Băi, Fundația pentru Educație “ HLO - eMAG” „, spune prof. Constantin Rus, director CJEX BN.  
O antologie în ceas de coronavirus, de altfel subiectul regâsindu-se şi în creaţie, elevii  scriind despre carantină şi discutând pe zoom despre stil şi limbaj, despre poezie şi proză. 
De ce acest titlu? Simplu: amplificatorul este un aparat ce măreşte valorile caracteristice ale unui fenomen cu ajutorul energiei luate de la o sursă separată. La fel, prin artă putem  amplifica frumuseţea cuvântului, a imaginii.  
Felicităm pe directorul Centrului Judeţean de Excelenţă Bistriţa-Năsăud, prof. Constantin Rus, pe coordonatorii celor două cursuri şi pe talentaţii elevi pentru această antologie unică ce surprinde stări trăite în vremuri de pandemie. Vom reveni cu o recenzie amplă pe care o merită această antologie.
De asemenea, coordonatorii volumului, alături de directorul CJE B-N vor fi invitaţi în emisiunea „Repere culturale” marţi, 7 iulie, ora 16.00, pe Radio Someş.
 
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5