Ioan Turc: Singura soluţie pentru a bea apă bună și ieftină este să o aducem direct din Lacul Colibița

Apa este viață. Calitatea apei pe care o consumăm ne influențează starea de bine și sănătatea. Noi, bistrițenii, bem apă tratată din râul cu același nume, apă a cărei turbiditate (concentrație de particule solide în suspensie în apa râurilor și a lacurilor) variază între 20 și peste 20.000 de grade. Spre deosebire de noi, băimărenii beau apă din Lacul Firiza, cu turbiditate de 2 grade, iar clujenii din Lacul Tarnița, a cărui turbiditate variază între 2 și 6 grade.

Singura solutie pentru a bea apă bună și ieftină este să o aducem direct din Lacul Colibița. Calitatea apei ar crește mult, prin reducerea sau eliminarea unor coagulanți de decantare, cum sunt sulfatul de aluminiu, varul și clorul. Pe lângă coagulanți, ar scădea drastic și costurile cu energia din stațiile de pompare și repompare. Prețul pe care îl plătim la Bistrița pentru apă e unul dintre cele mai mari din țară. El este amplificat și de pierderile uriașe din rețea, de până la 60%.

Cota de participare a municipiului la beneficii și pierderi în Aquabis SA este de 2.54%, adică un procent ridicol raportat la realitatea conform căreia Bistrița susține tot sistemul de alimentare cu apă din județ. Practic, puterea Bistriței ca acționar în Aquabis este la fel de mică precum cea a unei comune.

Este absurd! Nimeni din Primăria Bistrița nu reprezintă interesele bistrițenilor, nimeni nu s-a arătat deranjat de faptul că plătim, în fiecare factură, apă, canal, dar și apă meteorică (de ploaie), deși investițiile în preluarea acesteia sunt ZERO.

Această stare de lucruri trebuie să înceteze.
Avem dreptul la o apă curată, la un preț corect. Este unul dintre obiectivele pe care le voi urmări personal, începând cu această toamnă.

 

sursa: Ioan Turc, preşedinte PNL Bistriţa-Năsăud

 

Comentarii

03/07/20 15:42
Vizitator

Lacul de acumulare Colibiţa, pe lângă functia hidro-energetică si de protectie impotriva inundatiilor, mai indeplineste rolul foarte important de sursă de apă potabilă pentru localitătile din aval , inclusiv pentru orasul Bistrita. De aceea, solutiile tehnice de realizare a obiectivului de investitii trebuie să fie din categoria celor „prietenoase cu mediul”, care să contribuie la protectia ecosistemului. In acelasi timp, este important este ca odată cu lucrările de consolidare a barajului, la Colibiţa să fie realizat un sistem de canalizare si o statie de epurare pentru ca dejectiile de la vilele baronilor locali să nu mai fie deversate ditrect in lacul care asigură sursa de apă potabila pentru localitătile din aval de baraj, dar si pentru locuitorii din zona de câmpie a judetului care nu dispune de un curs de apă cu regim permanent.
Dar, cel mai grav lucru este in legătură cu deversarea dejectilor direct in lac, astfel incat lacul Colibita risca sa ajunga o imensa latrina. Proprietarii de vile din Colibita au ingradit si ce nu-i a lor. Au mers cu gardul pana la oglinda apei luand pana si zona de protectie din jurul lacului. De aceea, trebuie trecut imediat la actiune pentru refacerea zonei de protectie din jurul lacului, care nu presupune cheltuieli din partea CJ, decat o doza de fermitate in aplicarea legii. Odata recuperata zona de protectie de la cei care au ocupat-o abuziv, se va putea trece la amenajarea unor locuri de plaja si de promenada pe faleza lacului.
Vezi:http://mesagerulbn.ro/socanta-colibita-lacul-de-acumulare-a-fost-transfo...

03/07/20 16:12
Wersly

Apă bună ar fi, dacă n-ar deversa toți riveranii dejecțiile în aceeași locație ajunsă cu toate mizeriile. Luate măsuri, fiindcă ce a fost odată, nu mai e.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5