Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în Bistriţa-Năsăud: Reîncepem întâlnirile cu fermierii pentru că trebuie să vedem cum vom cheltui banii europeni în următorii şapte ani!
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării, Adrian Oros, a efectuat o vizită de lucru în judeţul nostru, pe agendă figurând vizite la Ferma Pomicolă a SC Pombis SA din Ciceu Mihăieşti, Fabrica de Lapte a SC Centana – Com SRL din Parcul Industrial Bistriţa, dar şi al Ferma de vaci de la Jelna, şi Abatorul şi Fabrica de mezeluri SC Agro-Ardeal din Orheiu Bistriţei.
La întâlnirea cu presa, prefectul Stelia Dolha a punctat faptul că ministrul Adrian Oros este „unul dintre membrii buni ai Cabinetului Ludovic Orban”, iar periplul din judeţ a fost unul extrem de important, dar la fel de productive au fost şi întâlnirile cu specialiştii şi cu fermierii bistriţeni.
La rândul lui, preşedintele PNL, Ioan Turc, a menţionat că „schimbul de idei a fost unul de fond, bazat pe problemele reale şi pe aşteptările investitorilor din agricultură”. La întâlnirea de la Palatul Administrativ au participat, printre alţi fermieri, şi Ovidiu Ciuruş de la ITL Agriocomplex Lechinţa, Ioan Câmpeanu de la Teaca – reprezentantul crescătorilor de ovine, Emil Iugan – reprezentantul Forumului Montana, Alin Neagoş – Carmolact Monor sau Octavian Harşianu.
„Multe dintre aşteptările fermierilor vor fi îndeplinite, şi mă refer la măsuri de natură legislativă, dar şi la politicile de alocare a fondurilor de la bugetul naţional şi a banilor europeni”, a menţionat Ioan Turc.
În context, deputatul Robert Sighiartău, secretar general al PNL, a ţinut să spună că „Bistriţa-Năsăud contează pentru Guvernul PNL”, atât prin prezenţa ministrului Adrian Oros, cât şi prin alocarea Ministerului Sănătăţii, de aproximativ 3 milioane lei, pentru dotările cu paturi şi mobilier de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa.
„Săptămâna aceasta am lansat un plan extrem de ambiţios de relansare economică a României care are în vedere în următorii zece ani aducerea în plan investiţional a 100 miliarde euro. (...) Sunt bani care vor veni datorită relaţiilor extraordinare pe care preşedintele Iohannis le are în Consiliul European, dar ale primului-ministru Ludovid Orban cu Partidul Popular European şi Parlamentul European. Am reuşit să avem pentru început un fond de 33 miliarde euro, care sperăm că vor fi aprobaţi şi birocratic. Pe noi ne interesează ca reprezentanţi ai judeţului Bistriţa-Năsăud, ca mare parte din investiţii să vină şi aici, pentru că avem un judeţ frumos, avem întreprinzători privaţi care au făcut performanţă, dar trebuie să creştem şi nivelul economic al judeţului. Fiind un judeţ cu o pondere rurală extrem de importantă, vrem să aducem bani în investiţii şi în domeniul agriculturii”, a declarat Robert Sighiartău.
****
Ministrul Adrian Oros a menţionat că a venit la Bistriţa, după perioada dificilă determinată de criza sanitară, pentru a reîncepe întâlnirile cu fermierii, anul 2020 fiind unul important pentru agricultură deoarece trebuie definitivat Programul Naţional Strategic 2021-2027, în fapt „cum vom cheltui în următorii şapte ani atât banii europeni – 21 miliarde euro – dar şi banii de la bugetul naţional, plus banii pe care-i investeşte fiecare fermieri, astfel încât la finele exerciţiului financiar să corectăm cât mai multe dintre problemele pe care acum le avem”.
„Să renunţăm la măsurile care nu au fost bune, să introducem alte măsuri, alte scheme de sprijin, alte forme de finanţare, astfel încât acolo unde considerăm împreună cu mediul asociativ este nevoie să venim cu măsuri de sprijin pentru a deveni competitivi, să o facem. Pe lângă efortul pe care Guvernul are obligaţia să-l facă, acest efort trebuie corelat cu eforturile locale, şi mă refer la judeţ şi la fiecare localitate în parte, pentru că există o specificitate a fiecărei zone, a fiecărui judeţ şi trebuie scoase în valoare”, a declarat ministrul Oros.
Ministrul Agriculturii a prezentat capitolul referitor la „Infrastructura agricolă şi de irigaţii” din cadrul Planului Naţional de Investiţii lansat de Guvern. Acesta a menţionat că din cele 33 de miliarde euro, 6 miliarde vor fi destinate marilor investiţii din agricultură, şi anume pentru reabilitarea infrastructurii de iriganţii – 3,4 miliarde euro, continuarea lucrărilor pe Canalul Magistral Siret – Bărăgan, reabilitarea infrastructurii de desecare/drenaj – 2,2 miliarde euro şi prevenirea eroziunii solului – 500 milioane euro.
Adrian Oros s-a referit şi la Sistemul Naţional Antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, în sensul extinderii cu alte 150 de puncte de lansare, inclusiv punerea în funcţiune a Unităţilor de Creştere a Precipitaţiilor (cu sprijinul Aviaţiei). De asemenea, a fost amintit şi Programul de construire a depozitelor regionale pentru produse agricole care ar urma să fie implicată în mediul privat sau federaţii ale cooperativelor deja existente şi care ar putea fi finalizate în maximum trei ani. Acest lucru ar determina ca România să nu mai exporte produse primare şi să importe produse procesate, acest dezechilibru major fiind persistent indiferent de producţiile mari pe care le obţin fermierii români.
Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii s-a referit şi la modalităţile de susţinere a forţei de muncă din agricultură. Astfel, va fi eliminată contribuţia CAS pentru zilieri şi vor fi lansate, prin AJOFM, forme de sprijin pentru acordarea de vouchere sau chiar subvenţionarea a 25-40% din sumele pentru plata muncii sezoniere. Este vorba de fonduri europene după modelul altor ţări care au folosit aceşti bani pentru plata sezonierilor.
Citiţi şi:
- Stelian Dolha: La invitația mea, ministrul agriculturii, Adrian Oros, și-a rezervat agenda pentru o vizită în județul Bistrita-Năsăud
- Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în Bistriţa-Năsăud! Vezi agenda de lucru!
- În portul tradiţional, Adrian Oros, ministrul Agriculturii, azi, în Bistriţa-Năsăud
- Guvernul Ponta aduce bani pentru agricultori
- Stelian Dolha şi ministrul Agriculturii, la întâlniri cu fermierii din comunele Nimigea, Budești și Sânmihaiu de Câmpie!
Adaugă comentariu nou