La noi

Cinismul lupului

     Avem în catastiful biografiei noastre postdecembriste patru președinți: unul singur onest - Emil Constantinescu -, ceilalți, încadrabili de la ticăloșie la mormăială sibiană.

     Pigmeul, de o inteligență sclipitoare - firește, mă refer la Traian Băsescu (laptopul se simte murdărit acum, scriindu-i numele) -, anunță public că vrea să candideze la Primăria Capitalei. Cât cinism, cât dispreț poate avea pentru electoratul  care i-a încredințat Cotroceniul de două ori și l-a batjocorit ca președinte!

     Când am auzit pe un post tv această știre, mi-a țâșnit un gând spre celebrul regizor de talie internațională, Andrei Șerban. Deunăzi, în țară găsindu-se, i s-a luat un interviu. Una dintre întrebări: Ce părere are despre oamenii noștri politici de azi? „Răspund printr-o parabolă” - a fost replica lui. Iat-o:

     Lupul începe să simtă apăsări sufletești: regrete, adânci mustrări de conștiință, pentru ce a făcut de-a lungul anilor, mai ales pentru crimele săvârșite, sfâșiind oi, mai cu seamă, pentru suferința oierilor, a proprietarilor de turme.

     La un moment dat, dând târcoale unei biserici, căci într-un colț al curții se afla un coteț cu două oi, îngrijite de preotul paroh, i-a venit un gând neașteptat: Auzise de spovedanie și de efectele ei neașteptate ale celui care a mărturisit sub patrafir.  Preotul tocmai se ivise pe treptele casei parohiale și lupul, smerit, i-a spus ce dorește: „Părinte, doresc să mă primești pentru spovedanie.”

     Cel solicitat, în postura bisericească în care se afla, nu-l putea refuza și s-au înțeles: Cum avea de ținut vecernie, lupul să se înfățișeze și, la capătul slujbei, îl va primi pentru spovedit.

     Așa a fost. După ce s-a uitat în oglindă, după ce s-a dat cu rimel și alte șpreiuri, după ce și-a dres vocea, a venit la biserică la începutul vecerniei și s-a așezat, cuminte, după un prapur, acoperindu-și colții cu ambele labe.

     Vecernia decurgea după tot tipicul, dar lupului i se păru de la o vreme că, din nu știa ce pricini, preotul o cam lungește. Din ce în ce mai precipitat, a prins momentul când preotul a ieșit de la altar cu cădelnița și lupul i-a țâșnit la picioare: „Părinte, scurteaz-o, te rog! Că peste o jumătate de oră coboară Ion de pe imaș, cu oile, și vreau să ajung la timp acolo... Că apoi, într-o poiană, o aștept pe Scufița Roșie.”

     Ei bine, acum, pentru cel numit mai sus, turma e... doar Capitala. Iar zicerea populară „Lupu-și schimbă păru, dar năravu ba” e un fleac. Individul nici nu și-l va schimba...

                                                                            Cornel Cotuțiu

     P.S. Poți fi „veleitar” - adică persoană care are pretenții, dorințe, ambiții nejustificate - nu numai ca autor de opere literare, științifice etc., ci și în postura de cititor, uneori  în cămașă de paranoic. Am observat o astfel de ipostază în ultima vreme, când un trepăduș face pe site-ul cotidianului „Răsunetul” - unde am rubrica „La noi” -, comentarii pe seama articolelor mele.

     Îi dezvălui doar inițialele numelui acestui sârguincios, de un caraghioslâc (oarecum) amuzant: se cheamă W.C. Insul își defulează neputința de a comunica, de a opina real,  prin mici cârâieli pe seama mea, pe un ton de ironie precară.

     E foarte preocupat (mai nou)  de parantezele din textele mele, pe care le numără, aceasta cu un fel de reproș grijuliu de naș, căci, recent, m-a botezat „Domnu Paranteză”. Omul e neliniștit că într-un text am putut folosi (Apocalipsă!)18 paranteze.

     Am aflat că obsesia parantezelor în comunicarea scrisă i se datorează absenței de la orele de gramatică dedicate semnelor de punctuație. Pentru diminuarea ei, îi propun insului W.C. ca, înainte de a-mi citi (?...) articolele, să înghită o pilulă de anticonstipație, iar în final, când deschide site-ul pentru replică, să-și dea pe unghii cu ojă, verde-albastră cu miros de ștevie. Finalmente, va trebui să-și odihnească degetul în nas, pentru revigorarea celor trei neuroni de sub cutia craniană.

                                                                                     

 

 

 

Comentarii

27/07/20 11:27
George Carp

Pe mine mă cheamă, pentru dumneata tovule moș Paranteză, George Carp, n-am fost membru PCR deci nu sunt ,,trepăduș” cum mă faci dumneata și nici nu am înălțat osanale lui Ceaușescu cum ai făcut dumneata. Dacă tot ești profesionist în materie, ce mai fac, moșule, terasele din Beclean pe care le îndrăgești atâta? Ești cu adevărat într-o ureche, n-o spun eu, ci basca dumitale pictoricească!

29/07/20 20:14

Noroc bun, mineri!

În fiecare an, la începutul lunii august, are loc sărbătorirea Zilei minerului, ca un semn de cinstire adusă de poporul nostru acestor oameni minunați (...).
Semnificația adevărată a acestei munci și-a găsit împlinirea abia în anii noștri, când mineritul din nevoia primordială a asigurării existenței, a căpătat un sens nou, când fiecare în parte are certitudinea și simțământul participării active la marea construcție socialistă, a unei integrări în ritmul vieții sociale (...).
La inițiativa organizației de partid s-a deschis un curs de calificare pentru mineri, ajutori de mineri și artificieri, de unde au absolvit până acum 43 de inși. Ultimul eveniment din mină a fost a fost acordarea unei insigne jubiliare ca urmare a menținerii timp de cinci ani a titlului de „fruntaș în întrecerea socialistă”.(...).
Noroc bun, mineri din Rodna! Acesta este salutul vostru știut din moși strămoși și care înseamnă încredere în sine, dragoste de muncă – o urare de succes deplin.

Cornel Cotuțiu

Ecoul, Bistrița, Anul I, 1968, nr. 26(10 august), pp. 1-2.

02/08/20 14:13
Beclenuțul alege

Când vezi pe Cornel Cotuțiu
Cu-a lui bască - zici că-i pictor,
Te mai miri că Beclenuțul
Votează pe Ponta Vicor?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5