Palatul Copiilor Bistrița – 70

Laudatio

Palatul Copiilor din Bistrița este o instituție prolifică de cultură. A reușit, în decursul timpului, să obțină rezultate deosebite și merituoase în urma muncii depuse, realizată cu mare abnegație de profesorii și instructorii coordonatori. Aparte, apare Cercul de literatură „Micii blandieni bistrițeni”, care, alegându-și ca stea călăuzitoare pe scriitoarea Ana Blandiana, a ridicat o ștachetă înaltă pentru viitoarea dezvoltare și existență a lor. Dar, mereu reprezentanții acestui cenaclu literar au fost la înălțime.

            Rezultatele obținute descoperă o implicare deosebită a doamnei profesor Ionela Nușfeleanu, care a avut grijă ca fiecare copil să-și găsească drumul și identitatea sa literară. Unitatea nu s-a realizat printr-o uniformizare literară, ci prin a forma o echipă din mici creatori cu voci proprii, independenți literar unii de alții, dar unindu-i aceleași țeluri, idealuri, cultură și aspirații.

            Am avut plăcerea să vizitez instituția și să fiu invitatul cercului de literatură, unde am venit împreună cu reprezentanții Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj. Am descoperit tineri talentați, care nu doar scriau sau îți exprimau păreri cu privire la exemplificările literare propuse, ci trăiau cultural fiecare cuvânt expus, exprimat.

            Cercul literar este un creuzet de formare a viitorilor scriitori, în care dorința de creștere literară este dublată de talente autentice, care sunt îndrumate cu profesionalism. Acolo am avut bucuria să-l întâlnesc pe scriitorul Virgil Rațiu, un adevărat om de litere și de creație. Acele momente de interacțiune m-au făcut să realizez faptul că „Micii blandieni bistrițeni” sunt un exponent de cultură autentică și tineri care cresc armonios într-un spațiu literar benefic dezvoltării întru ale bunei scriituri, areal reprezentat de Palatul Copiilor Bistrița.

            În acest an au reușit să obțină numeroase premii literare naționale și internaționale, participând cu succes la festivaluri culturale de prestigiu, culminând cu nominalizarea lor la Marele Premiu „Petru Poantă” al Festivalului Internațional Concurs „Vox Napocensis”, Ediția a XIX-a, Cluj-Napoca.

            Este notabil că pentru prima dată juriul acestui festival propune o instituție de cultură, un cerc literar pentru acest premiu. Acest fapt denotă calitatea literară a tinerilor scriitori bistrițeni. Și pentru acest lucru am intitulat cuvântul meu „Laudatio”, concluzionând cuvântul meu cu dictonul latin: „Vivat, Crescat, Floreat!”.

 

                                                           dr. Victor Constantin Măruțoiu,

referent cultural la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5