Cele mai frumoase obiective turistice din Bistrița
-
View the full image
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/alpinism-om-trail-cale-mun%C5%A3i-455338/
O vacanță în Transilvania trebuie neapărat să includă în itinerar și zona Bistriței – o regiune încărcată de istorie, dar și de obiective turistice pe care e păcat să le ratezi. Dacă încă nu ți-ai făcut un program pentru următoarea călătorie prin țară, îți prezentăm cele mai importante atracții turistice din județul Bistrița Năsăud, care îți garantează o vacanță de neuitat.
Parcul Național Munții Rodnei
Dacă ești îndrăgostit de munte și drumeții, nu trebuie să ratezi această destinație, care reprezintă - cu cele 47.207 hectare ale sale - al doilea parc național ca mărime din România. Declarat parc național, în anul 2004, acesta se află în zona de nord-est a județului, punând la dispoziția vizitatorilor săi o serie de trasee turistice bine marcate. De o mare spectaculozitate este zona carstică a parcului, care include câteva peșteri impresionante. Dintre ele, cele mai cunoscute sunt Peștera Zânelor, Peștera Jgheabul lui Zalion și Peștera Izvorul Tăușoarelor, aceasta din urmă fiind cea mai adâncă peșteră din România.
Parcul include și 67 de lacuri glaciare, cel mai cunoscut dintre ele fiind Lacul Iezer. Tot aici, se găsește Pasul Prislop – cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali, aflată la o altitudine de 1.416 metri.
Stațiunea Sângeorz-Băi
Situată la poalele munților Rodnei, localitatea figurează ca stațiune balneoclimaterică încă din 1770, atunci când teritoriul județului făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Perioada de glorie și-a cunoscut-o în perioada interbelică, iar în prezent este una din destinațiile preferate de cei care vor să profite de beneficiile apelor minerale.
Aici poți găsi nouă izvoare de ape minerale bogate în magneziu și sodiu, eficiente în tratamentul bolilor digestive, hepatice și reumatismale.
Lacul Cobilița
Întins pe o suprafață de 270 de hectare și având o lungime de 13 kilometri, Cobilița este un lac de acumulare artificial, amenajat în munții Călimani în perioada 1977 – 1991. Inițial, acesta a fost amenajat în scop strict hidroenergetic, însă frumusețea peisajelor din jur și posibilitățile de agrement pe care le oferă, au făcut ca pe malul său să se dezvolte o mică stațiune turistică. Poți face plajă în mijlocul naturii, poți înota sau poți practica sporturi nautice pe lac, iar iarna poți petrece aici Sărbătorile într-un decor mirific.
Cheile Bistriței
Dacă tot ajungi în munții Călimani, la Cobilița, nu trebuie să ratezi ocazia de a face o incursiune și pe Cheile Bistriței ce pornesc din acești munți. Acest obiectiv a fost declarat rezervație naturală, fiind cele mai înguste chei săpate de un râu în calcar, din țara noastră. Au o lungime de aproximativ 1,5 kilometri, iar intrarea în rezervație se face contra unei taxe modice, care se achită la trecerea podului peste râul Bistrița. Pe traseu, poți întâlni nu mai puțin de 22 de peșteri, unele din ele adăpostind vestigii datate încă din neolitic.
Turnul Dogarilor
Un periplu prin zona Bistriței nu poate să nu includă și municipiul reședință de județ, unde vei găsi, de asemenea, o serie de obiective demne de vizitat.
Unul dintre ele este Turnul Dogarilor, aflat în apropierea Parcului Municipal din Bistrița. Construcția ridicată în secolul XV a devenit o adevărată emblemă a orașului, fiind ultima rămășiță a vechii cetăți medievale, care includea 18 turnuri. Turnul este înalt de 25 de metri având o structură de 4 nivele care pot fi vizitate, servind ca spații expoziționale.
Pentru a te bucura pe deplin de periplul prin aceste zone, nu uita să îți pui mașina la punct înainte de a pleca la drum. Ținând cont de faptul că unele din aceste obiective se află în zone montane, este important să pleci la drum cu cauciucuri bune, indiferent că este iarnă sau vară. Dacă acestea sunt prea uzate, aruncă o privire pe oferta Anvelocors, pentru a comanda un set de cauciucuri noi la prețuri accesibile, care nu îți vor afecta bugetul de vacanță.
Comentarii
Printre cele mai frumoase obiective turistice din Bistrița este Ansamblul Arhitectural Sugălete. Este vorba de cele 13 case cu arcade la parter, conform unor surse, ridicate între anii 1480–1550. Este de presupus faptul că acordarea dreptului de a ţine târg, acordat de regele Ludovic de Anjou în anul 1353, a contribuit la înflorirea comerţului în perioada de dezvoltare a oraşului medieval şi a determinat ridicarea ansamblului „Sugălete” folosit drept bazar, de unde bistriţenii putea să cumpere produsele negustorilor aflaţi în tranzit prin oraş. În plus negustorii care comercializau produsele lor erau scutiţi de taxe şi impozite. Desi constructorul acestui ansamblu arhitectural nu este cunoscut, se ştie că preţul ridicării construirii celor 13 case a fost plătit de comunitatea săsească din oraş. Construcţia acestui complex arhitectural urban este realizată dintr-un şir de clădiri cu parter şi etaj ce prezintă la stradă o frumoasă galerie de arcade semicirculare cu 20 de bolţi, majoritatea în ogive, care se sprijină pe 21 de stâlpi masivi din piatră cu formă dreptunghiulară. Faptul că forma bolţilor nu este aceeaşi, sugerează existenta mai multor etape de construcţie sau refaceri succesive în perioada secolelor XV-XIX. Această construcţie era atracţia centrală a pieţei medievale a saşilor (Marktplatz), unii istorici fiind de părere că aici funcţiona piaţa de cereale, iar numele de Sugălete ar proveni de la unitatea de măsură utilizată în acele vremuri pentru grâne, adică găleata, a cărei formă este sugerată şi de bolţile porticului. Valoarea acestui monument istoric este dată, atât de forma şi vechimea construcţie, cât şi de detaliile arhitecturale ale caselor: deschideri în arc frânt, scuturi heraldice, câteva ferestre de influenţă renascentistă, statuia Sfântului Nicolae (Casa cu nr. 13), bolţi în cruce pe ogive, steaua cu şase colţuri, semiluna în forma unei măşti umane etc. Conform documentelor vremii, în Casa cu nr. 24 a fost deschisă, în anul 1516, prima farmacie a oraşului denumită ,,La vulturul negru”; astăzi, această casă adăpostind Galeria de Artă Pastică ,,Arcade 24″ şi atelierele de creaţie ale artiştilor plastici. În schimb, Casa cu numărul 13 este de peste 500 de ani, Casa Parohială a Bisericii Evanghelice Bistriţa.
Aratati-le drumurile si catre fermele agricole care au nevoie de forta de munca , poate se leaga de careva ... Fermierii au foarte mare nevoie de ei... , ca romanasilor nostri li s-au aprins creierele dupa " euroi " prin aceasta (M.are)UE... si au cam uitat ca se poate castiga si aici " acasa in Romania " ... daca se vrea !
Bine ar fi sa nu mai plece aiurea si haihui si vorba lui Rusu de PSD Cluj... " sa nu-si mai lase nevestele ... cu*ve acasa si copiii golani pe strazi " !
Ma si maaaare dreptate avea... !
Adaugă comentariu nou