BIBLIOFILM

KineDok la Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița Năsăud

Marți, 23 Martie 2021 începe cea de-a șasea ediție a programului european KineDok powered by One World Romania cu multipremiatul documentar Distanța dintre mine și mine ce va fi proiectat la Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița Năsăud, Clubul Cultural Coșbook de la ora 14.00.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Polonia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, organizând după proiecțiile de film dezbateri angrenante între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii, și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

Toți ne luptăm cu propriul trecut. Unii, mai mult ca alții. Cu o reputație de femeie fatală, băutoare și fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea și graficiana Nina Cassian are și cu ce să se lupte: după ce în anii fascismului în România s-a refugiat în ilegalismul comunist, a devenit simultan complice și problematică pentru nou-instalatul regim stalinist, ca apoi să intre în conflict direct cu regimul Ceaușescu, sfârșind într-un exil nedorit la New York în 1985. Un film despre credințe, artă și putere, „Distanța dintre mine și mine” explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea actuală și narațiunile pe care le construim despre trecut. Gândurile Ninei în timpul ultimului ei an de viață sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, întregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitate. Sunt dezvăluite astfel dileme etice și estetice care sunt parte din trecutul, dar și viitorul nostru.

 

Premii și festivaluri

Les Films de Cannes à Bucarest 2018 - Premiul Publicului

Trieste Film Festival 2019 - Documentary Competition

 

Bio regizoare

Mona Nicoară este o activistă și regizoare a documentarului multipremiat „Școala noastră” (2011), despre un grup de copii rromi din Transilvania, creat împreună cu Miruna Coza-Cozma. Dana Bunescu primește Ursul de Argint la Berlin în 2017 pentru cea mai bună colaborare artistică după ce editează „Ana, dragostea mea” (Călin Peter Netzer) și contribuie la coloana sonoră a filmului „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” de Andrei Ujică.

 

Presă

Romania Journal.ro

„Documentarul „Distanța dintre mine și mine” dezvăluie viața Ninei Cassian ca o luptă pe viață și pe moarte dintre estetic și etic și cum această fascinantă figură feminină a literaturii române a reușit să-și păstreze candoarea interioară și credința inocentă într-o poveste utopică.”

 

 „Filmul este, mai presus de toate, despre lupta cu popriul trecut, despre o artistă prolifică, despre un profil al femeii fatale dincolo de urâțenia ei fizică, cu o carismă și un magnetism feroce, cu o extraordinară cursivitate în vobire, ale cărei opere nu au fost înțelese de contemporani, o femeie cu mult înainte vreamurilor, iubită și, totodată, controversată, care, dincolo de deciziile greșite, a rămas în istorie prin credința ei în frumusețea artei.”

 

În cadrul proiectului BIBLIOFILM: KineDok la BJBN, vom proiecta în Clubul Cultural Coșbook 4 filme documentare din catalogul KineDok ediția a 6-a.

 

Marți, 23 Martie 2021, ora 14:00

Distanța dintre mine și mine/ Distance between me and me Regia: Mona Nicoară, Dana Bunescu, 2019, 89 minute, Romania

 

Marți, 20 Aprilie 2021, ora 14:00

GRANNY PROJECT/ PROIECTUL “BUNICA”  Regia: Balint Revesz, 2018, 89 minute, Ungaria, Marea Britanie, Germania

 

Marți, 18 Mai 2021, ora 14:00

SRBENKA / SÂRBOAICA Regia Nebojša Slijepčević, 2018, 72 minute, Croația

 

Marți, 22 Iunie 2021, ora 14:00

KIRUNA - THE BRAND NEW WORLD / KIRUNA - O LUME COMPLET NOUĂ Regia Greta Stocklassa, 2019, 87minute, Republica Cehă

 

ORGANIZATOR LOCAL: Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița Năsăud

ORGANIZATOR NAȚIONAL: Asociația One World Romania

ONLINE: festival-oneworld.ro | kinedok.net

PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Activist 38 (Bulgaria), AdArte (Polonia)

CU SPRIJINUL: Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union, Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, UNHCR, Agenţia ONU pentru Refugiaţi.

 

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5