Muzeul Grăniceresc Năsăudean: Așa a fost atunci, povestea intelectualului din vremurile trecute într-un roman
Muzeul Grăniceresc Năsăudean a găzduit lansarea volumului "Așa a fost atunci", apărut la Editura Ecou Transilvan. Cartea surprinde povestea intelectualului din vremurile trecute adusă în fața generației actuale de doamna profesoară Elena Rusu, care timp de 40 de ani a predat Limba și Literatura Română. La 84 de ani ne aduce în dar o carte în care eroina principală este Ioana, cea care parcurge drumul studiilor în vremuri grele, în perioada stalinistă şi apoi comunistă. Ajunge învăţătoare, apoi profesoară de Limba Română, pornind de pe Valea Someşului, dintr-o familie de ţărani. De altfel tradiţiile de aici, munca de la câmp ( cu pasaje deosebite despre coasă sau cânepă), jocurile copilăriei cu păpuşi din cârpă, cotele mari pe bieţii ţărani, exodul din calea soldaţilor ( memorabilă imaginea în care o nevastă rămasă acasă cu copiii în timp ce soţul era în război, sau un bătrân trăgea la jug alături de singura vacă pe care o mai aveau pentru a fugi în munţi) sunt readuse în faţa generaţiilor actuale.
Căsătoria cu Cătălin, viitor şef al Secţiei Chirurgie a spitalului fin Cluj avea să îi schimbe destinul, iar povestea copiilor să îl întregească. O carte scrisă limpede, cu sinceritate, o frescă a timpurilor în care era greu să îţi realizezi visele.
Moderatorul evenimentului a fost părintele Crin Triandafil Theodorescu, iar despre carte au vorbit scriitorul Menuţ Maximinian şi nepoata autoarei, Ianna Scridon. Rusu Elena s-a născut într-o familie de ţărani harnici şi gospodari în anul 1937, în comuna Feldru, judeţul Bistriţa-Năsăud. Cursurile primare le-a făcut în comuna Ilva Mică, apoi a urmat cursurile Şcolii Pedagogice Năsăud. A devenit învăţătoare şi a început să lucreze de la 18 ani. A terminat la fără frecvenţă Institutul Pedagogic de trei ani din Cluj, devenind profesoară de limba română. A continuat tot la fără frecvenţă cursurile universitare, pe care le-a absolvit în anul 1972. A lucrat în învăţământ ca învăţătoare şi ca profesoară timp de 39 de ani. Dorind ca tineretul de azi să cunoască felul în care au trăit oamenii în trecut, a scris această carte... Aşa a fost atunci... Felicitări doamna profesoară. Mulți ani cu sănătate !
Adaugă comentariu nou