Cartea de Vizită a satului Nepos
Reprezentanţii Asociaţiei ,,Neposenilor Uniţi’’, Someşan Paul şi Salvan Ionuţ, consilieri locali ai comunei Feldru, au pus în aplicare iniţiativa de a-şi evidenţia localitatea, personalizându-i numele printr-o inscripţie metalică de circa 4 metri înălţime, pe care au aşezat-o pe Dealul ,,Grădinuţa’’, o poiană verde, foarte vizibilă de la mare distanţă, chiar de pe Drumul Naţional 17 D . Lucrarea a fost finalizată sâmbătă, 21 august a.c, prin munca efectivă a meşterului Vasile Someşan, care a confecţionat cele cinci litere metalice uriaşe. O contribuţie meritorie au avut-o şi tinerii Sorin Niculai şi Sorin Lup, dar şi alţi voluntari din sat. Această localitate a avut norocul de a fi botezată de două ori: o dată cu numele de Vărarea, fiind atestată documentar în anul 1604 şi, a doua oară cu numele de Nepos, denumire provenită din celebra expresie cezaro-crăiască a lui Iosif al II-lea, pe care a exclamat-o cu prilejul vizitei sale pe Valea Someşului, în 1773, în semn de admiraţie şi recunoaştere a virtuţilor ostăşeşti ale grănicerilor năsăudeni, a continuităţii lor pe aceste meleaguri. Salutul SALVE PARVA NEPOS ROMULI! este doar o variantă din cele multe vehiculate în istoria orală: ”Te salut mică nepoată a lui Romulus’’. Aşadar, din această expresie derivă numele localităţilor: Parva (Lunca Vinului ), Nepos (Vărarea), Romuli (Strâmba), iar Salva a existat şi înainte. Din punct de vedere geografic, vatra veche a satului a fost situată în partea dreaptă a Someşului, apoi, treptat s-a mutat în partea stângă a râului, unde se află majoritatea caselor. Întreaga comunitate apreciază gestul tinerilor neposeni care şi-au dovedit şi pe această cale sentimentul apartenenţei lor faţă de satul natal. Felicitări şi succes în proiectele viitoare!
Citiţi şi:
- Satul Nepos, în atenția Primăriei Feldru. Grigore Ţiolan: Mă simt legat de satul Nepos nu numai administrativ! Experienţa acestor ani mă va ajuta să duc la bun sfârşit toate obiectivele propuse
- Serbările memorabile de la Nepos
- Enigma pseudonimului literar DELAVĂRAREA
- Cu drag despre Nepos
- NEPOSUL ÎN DRAMA ISTORICĂ,, DOMNIŢA STANA’’
Comentarii
Si alti locuitori din lume şi-au scris cu litere mari numele localitătii lor in locuri cu mare vizibilitate după modelul HOLLYWOOD. Printre acestea se numără Keelung în Taiwan sau Hammarstrand în Suedia. Si in Romania orase precum Braşov, Deva sau Rasnov au asemenea simboluri amplasare in puncte de mare vizibilitate. Inainte de satul Nepos din comuna Feldru , o inscriptie a unui sat din Romania este cea a localitătii Podari din judetul Dolj realizată in anul 2011 .
De aceea, modelul acesta ar putea fi materializat si la Bistrita. Astfel, in Pădurea Codrisor - martoră milenară a localitătii- undeva pe coama dealului intr-un loc de mare vizibilitate sa fie amenajata o inscriptie “BISTRITA-750″ cu litere masive vizibile ziua de la distanta si care sa fie luminata si noaptea, după modelul Brașovului cu inscriptia amplasată in pădurea de pe muntele Tâmpa. (Vezi: https://adevarul.ro/locale/brasov/simbolul-luminos-brasovului-varful-tam...)
Adaugă comentariu nou