3 LUCRURI de evitat cand treci printr-un accident AUTO usor
Accidentele auto sunt evenimente nedorite, cu urmari majore in unele cazuri. Din fericire, majoritatea incidentelor de acest tip sunt cele usoare, in care nu apar victime umane, ci doar daune materiale. Chiar daca implicatiile unui astfel de accident nu sunt ca in cazul celor cu victime, pot aparea unele probleme legale sau pierderi materiale majore. Conducatorii auto trebuie sa cunoasca procedurile obligatorii in cazul unor accidente de acest fel, pentru ca urmarile sa fie cat mai usor de depasit.
Conform legii, accidentele auto usoare sunt cele in urma carora rezulta doar pagube materiale, indiferent de numarul de automobile implicate. Totusi, daca in situatia nedorita sunt implicate mai mult de doua automobile, se vor lua anumite masuri speciale, fiind obligatorie prezenta unui echipaj de politie, care va ajuta la stabilirea vinovatului sau vinovatilor. Legile romanesti prevad care este procedura ce va fi aplicata in situatia unui astfel de accident.
Iata care sunt cele 3 lucruri de evitat cand treci printr-un accident auto usor:
- In cazul aparitiei unor daune materiale, o greseala ar fi sa se remedieze acestea fara a anunta autoritatile sau fara a apela la asigurator. Reparatiile pot fi facute fara cheltuirea niciunui ban, daca vinovat este cealalta persoana implicata si detine o polita de tip RCA. Aceeasi situatie poate fi aplicata chiar daca vinovat este conducatorul auto, dar acesta are o polita facultativa de tip CASCO. In aceste cazuri, reparatiile vor fi facute dupa apelarea la un inspector de daune auto, ce va constata problemele si va realiza un raport prin intermediul caruia service-ul auto va realiza reparatiile necesare. Asirom.ro ofera astfel de servicii, fiind recunoscuta printre conducatorii auto care au trecut prin astfel de accidente, drept o firma de asigurari care face evaluari corecte si care plateste fara intarziere service-urile auto ce fac reparatiile;
- Unii conducatori auto implicati in accidente auto usoare, considera ca nu merita bataia de cap cu anuntarea autoritatilor si pleaca mai departe, alegand sa ramana cu paguba produsa. Acest lucru este gresit, deoarece legea prevede ca o astfel de persoana este obligata sa se prezinte la unitatea de politie de pe raza producerii incidentului la cel mult 24 de ore dupa aparitia acestuia. Exceptie fac doar cazurile in care se incheie o constatare amiabila de accident intre cele doua persoane implicate;
- In niciun caz nu trebuie sa se renunte la obtinerea asigurarii auto RCA din partea soferului vinovat. Unele persoane incearca sa scape de obligatiile legale si materiale prin tot felul de tertipuri, inclusiv prin refuzarea inmanarii politei de asigurare sub pretextul ca nu o are la el sau ca ii trebuie pentru realizarea dosarului de daune. Daca o astfel de situatie apare, se complica mult realizarea dosarului de despagubire, putandu-se ajunge chiar la nerecuperarea daunelor suferite. Ar fi bine ca, o data cu polita, sa fie obtinute si alte informatii cu privire la imprejurarile producerii accidentului, la conditiile de mediu, la prezenta martorilor sau la existenta unor inregistrari de orice tip, facute chiar si cu telefonul mobil, care sa arate vinovatia.
In concluzie, orice conducator auto trebuie sa cunoasca procedura prin care un accident auto usor poate fi rezolvat rapid, fara batai de cap si cu cheltuieli tinute sub control. In caz contrar, pot aparea probleme legale, care sa duca la amenzi usturatoare si la suspendarea permisului de conducere, dar si la pagube materiale importante.
Sursa foto: Shutterstock.com
Citiţi şi:
- De ce ar trebui bistrițenii să își asigure autoturismul personal
- Cum deschizi un dosar de dauna la Allianz
- Au intrat în vigoare formularele de constatare amiabilă
- Vacanță fără griji în afara României? Cele trei documente care nu trebuie să îți lipsească din bagaj
- Asigurari auto 2022: Excepțiile de despăgubire pe polita de asigurare RCA
Adaugă comentariu nou