5 idei pentru dezvoltarea motricității la copii și bebeluși
Copii care sunt ajutați să-și dezvolte motricitatea fină a mâinilor și motricitatea grosieră au parte de o dezvoltare mai rapidă a creierului. Din acest motiv, psihologii și pedagogii insistă pe desfășurarea unor activități care dezvoltă motricitatea și recomandă tuturor părinților jucării motrice.
Motricitatea fină sau motricitatea mâinilor reprezintă ansamblul unor mișcări care solicită in mare parte precizie din partea copilului și cuprinde câteva mișcări importante, precum de orientare, prindere și manipulare. Astfel, cu cât cel mic va fi mai stimulat să lucreze musculatura articulației pumnului, cu atât va deveni mai îndemânatic și va avea control mai mare asupra mișcărilor sale.
Dezvoltarea motricității fine nu este un lucru modern. Părinții și bunicii noștri contribuiau la dezvoltarea motricității fine a bebelușilor, chiar dacă nu aveau la dispoziție un magazin online de jucării cum este Evawoodtoys.ro. În trecut, copii erau implicați în diferite activități care aveau ca punct central folosirea mâinilor: împletirea părului, culegerea zmeurei sau alegerea boabelor de fasole.
Astăzi, metodele s-au modernizat și în continuare îți vom prezenta 5 exemple de activități care îi vor ajuta pe cei mici să-și dezvolte motricitatea fină.
Jocuri de construcție
Cele mai eficiente astfel de jocuri sunt cele de tip lego. Piesele de dimensiuni reduse sunt destul de dificil de mânuit chiar și pentru adulți, însă cei mici au mai multă răbdare și într-un final vor reuși să le asambleze. Construirea jocurilor lego îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile motrice fine, importante pentru orice vârstă, însă pot influența rezolvare problemei cu scrisul de mână, dacă există.
Legarea șireturilor, a nodurilor și a fundițelor
Legarea șireturilor presupune un nivel mare de dexteritate pe care cei mici îl obțin în jurul vârstei de cine șapte ani. Cel mai simplu mod prin care pot face asta constă în legarea șireturilor, facerea și desfacerea nodurilor și împletirea a două ațe mai groase de culori diferite.
Jocul cu nisip
Indiferent că mergeți pe plajă la mare sau la groapa cu nisip din parc, jocul cu acesta este nelipsit din copilărie. Nisipul îi ajută pe copii să-și dezvolte o mulțime de abilități, printre care și creativitatea, imaginația și motricitatea. Mai mult decât atât, jocul în nisip este o activitatea senzorială calmantă și relaxantă pentru cei mici.
Activități care să încurajeze statul în șezut
Ne întoarcem la cei mici și aflăm că sunt esențiale activitățile care încurajează statul în șezut. În jurul vârstei de 4-7 luni, copii învață să stea în șezut fapt ce le permite să exploreze mai ușor mediul și să se joace. Când sunt la început și abia învață să stea în această poziție, este important să-i așezi pe o suprafață tare, precum o saltea fermă sau jos pe un covor. Pentru a încuraja această mișcare poți agăța jucării la nivelul ochilor lor și aproape de ei, astfel încât să le fie mai simplu. La această vârstă cele mai recomandate sunt saltele de activități.
Activități care să încurajeze mersul
Înainte de a merge în picioare, cei mici învață să meargă de-a bușilea. Toate activitățile care încurajează dezvoltarea mersului sunt benefice pentru micuțul tău. Astfel, poți întinde pe jos o folie de plastic cu bile mici sau mari și, desculți sau ținuți de mânuțe, singuri sau lăsați să meargă pe folie, aceasta este o activitate senzorială pentru tălpi, genunchi și picioare.
Tu ce alte idei pentru dezvoltarea motricității copiilor și bebelușilor cunoști?
Adaugă comentariu nou